Strona główna Na talerzu 7 powodów, dla których warto pić sok z cytryny

7 powodów, dla których warto pić sok z cytryny

autor: Marta Bednarska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Jennifer Lopez, Cameron Diaz, Beyoncé podobno zaczynają dzień od szklanki wody z sokiem z cytryny. Także w Polsce dobroczynny napój ma coraz więcej zwolenników. Lekarze i dietetycy zachęcają do spożywania go codziennie. Sprawdź 7 powodów, dla których warto pić sok z cytryny.

Strona główna Na talerzu 7 powodów, dla których warto pić sok z cytryny
domowy napoj izotoniczny

1. Detoks – sok z cytryny oczyszcza organizm

Szklanka wody z połówką wyciśniętej cytryny pomaga oczyścić organizm. Dziś jadamy w pośpiechu, często przetworzoną, niezdrową żywność, sięgamy po fast foody, produkty z supermarketów nafaszerowane sterydami, antybiotykami, chemią. Do tego kawa i inne używki. Przez taką dietę w organizmie odkładają się toksyny, które mogą powodować długotrwałe stany zapalne, a przez to prowadzić do wielu chorób.

Cytryna zawiera między innymi związki zwane terpenami. Pobudzają one produkcję śliny i enzymów, co ułatwia trawienie, pomaga usunąć toksyny rozleniwiające metabolizm i kradnące nam energię. Szklanka wody z cytryną wspomaga też wątrobę – oczyszcza ją i zwiększa produkcję żółci. Dzięki temu łatwiej pozbywamy się z organizmu toksyn.

Witamina C zawarta w cytrynie dzielnie walczy z wolnymi rodnikami, które osłabiają nowe komórki i prowadzą do powstawania nasilających się stanów zapalnych, a także do starzenia się organizmu. To także antyoksydant, który skutecznie wymiata nie tylko wolne rodniki, ale także toksyny. Sok z cytryny rozpuszcza (przez co oczyszcza) złogi śluzu w organizmie.

Według dietetyków i lekarzy nadmiar śluzu może przyczyniać się nie tylko do kataru, kaszlu, infekcji gardła, ale także do nadwagi i otyłości. Dodatkowo regularnie pita woda z cytryną oczyszcza z toksyn układ kostny, stawy, mięśnie oraz naczynia krwionośne.

2. Lepszy metabolizm i brak zaparć

Cytryna zawiera błonnik pektynowy, który ułatwia pracę jelit, przesuwając niestrawioną treść ku dołowi. Zapobiega także nadmiernemu wysuszeniu mas kałowych, które prowadzi do zaparć i zalegania stolca. Poza tym błonnik w przewodzie pokarmowym przekształca się w rodzaj żelowej galaretki, która skutecznie osłania jego ścianki. Dzięki temu trawiony pokarm nie przykleja się do jelit, co zapobiega niestrawności i gniciu nierozłożonych resztek jedzenia, które mogą powodować między innymi nieświeży oddech.

3. Bomba pełna witamin i minerałów

Dobroczynna cytryna zawiera witaminy: A, E, B1, B2, B3, B6, C, P, minerały: potas, sód, magnez, chlor, jod, fosfor, żelazo, wapń oraz bioflawonoidy. Jeśli brakuje nam tych składników, jesteśmy osłabieni i tworzy się skłonność do stanów zapalnych. Na przykład żelazo odpowiada za poziom hemoglobiny i transport tlenu w organizmie. Witaminy z grupy B m.in. za produkcję energii, prawidłową pracę tarczycy i innych narządów. Są nam także niezbędne, żeby zapobiec chronicznemu zmęczeniu, bo pobudzają układ nerwowy, dzięki czemu mamy lepszą koncentrację.

Witamina C działa przeciwzapalnie i stanowi skuteczną barierę dla wirusów i bakterii. Dzięki niej chorobotwórcze drobnoustroje nie namnażają się. To idealna profilaktyka przeciw infekcjom jesienią i wiosną. Wodę z cytryną wykorzystać można również do płukania gardła w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej. Potas i magnez zawarty w soku z tego owocu znacząco wspierają prawidłowe działanie serca.

Bioflawonoidy są według naukowców skuteczne w zapobieganiu i leczeniu schorzeń począwszy od przeziębienia i grypy aż do chorób przewlekłych i cywilizacyjnych, jak miażdżyca i choroby serca. Mają one zbawienny wpływ na układ krążenia, zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, uszczelniają je (co zapobiega powstawaniu siniaków czy krwawieniu dziąseł), opóźniają rozwój miażdżycy. Super właściwością tych substancji jest także działanie przeciwutleniające – bioflawonoidy chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Napój z cytryną rozpuszcza kwas moczowy, który może powodować bóle stawów i kolan. Według lekarzy, polecających picie wody z cytryną, pomaga ona przy osteoporozie, kamieniach żółciowych i nerkowych, przy anemii i chorobach wątroby. Jeśli masz kłopoty z wahaniami ciśnienia krwi, także sięgaj codziennie po wodę z cytryną. Naukowcy potwierdzają, że obniża je, gdy jest za wysokie, a podnosi u niskociśnieniowców. Sok z cytryny z solą (najlepiej z kłodawską, ewentualnie himalajską) pomaga także uzupełnić sole mineralne, szczególnie po intensywnym wysiłku fizycznym.

Po treningu wypij przygotowany wcześniej domowy napój izotoniczny: pół litra wody zmieszaj z sokiem z połówki cytryny, dodaj 2 szczypty soli, łyżeczkę miodu, ewentualnie listki mięty.

A teraz „nieciekawa ciekawostka”: Czy wiesz, że jeden wypalony papieros niszczy w organizmie aż 25 mg witaminy C, co stanowi jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na nią?! Rzuć nałóg, a jeśli nie jesteś na to gotowa, uzupełniaj cenną witaminę wodą z cytryną.

4. Sok z cytryny wspomaga odchudzanie

Jedną z najważniejszych korzyści z picia wody z cytryną jest jej działanie wspomagające utratę wagi. Szklanka wody z sokiem z cytryny ma bardzo mało kalorii, a zawarty w niej błonnik pektynowy spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia. Dzięki temu zmniejsza łaknienie, bo uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Jednocześnie dochodzi do obniżenia poziomu insuliny, która trafia do krwiobiegu.

5. Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie

Choć cytryny są kwaśne w smaku, to ich działanie jest zasadotwórcze, czyli mają właściwości odkwaszające. Zawierają alkaliczny związek dwuwęglanu sodu, który powoduje ustabilizowanie pH płynów ustrojowych w całym ciele na zasadowym poziomie. A taki jest odpowiedni dla organizmu. POZA ŻOŁĄDKIEM!

Ważne: odpowiednie zakwaszenie żołądka i szkodliwe zakwaszenie organizmu to dwie zupełnie różne sprawy.

Żołądek powinien być silnie zakwaszony, żeby odpowiednio trawić jedzenie i – przekazując je do jelit w rozłożonej formie, ułatwiać wchłanianie witamin, mikro- i makroelementów, białka i tłuszczów. Woda z cytryną nie zakwasza soku w żołądku, jednak pobudza mocno jego soki trawienne i enzymy, prowokuje wydzielanie kwasu solnego, dzięki czemu łatwiej trawimy ciężkostrawne potrawy.

Układ pokarmowy wchłania dobroczynne składniki, dzięki temu wzmacniamy układ odpornościowy (nie musi walczyć ze szkodliwymi patogenami) i przy okazji wodą z cytryną oczyszczamy się, wypłukując i neutralizując m.in. zakwaszające toksyny.

Co się dzieje, gdy organizm (nie żołądek) jest zakwaszony? Może to przyczyniać się do przewlekłego zmęczenia, bólów głowy, apatii, złego samopoczucia. Dlatego pij wodę z cytryną, jeśli spożywasz w nadmiarze zakwaszające organizm mięso, drób, ziemniaki, orzechy ziemne czy sery, bo napój ułatwi trawienie, zneutralizuje szkodliwe kwaśne toksyny i zadziała alkalizująco.

6. Eliksir młodości

Chcesz mieć rozświetloną twarz i napiętą skórę? Mówi się, że aby zachować młodość, należy pić codziennie sok wyciśnięty z cytryny. Ten napój działa jak wspaniała maseczka. Nie bez powodu kosmetyki zawierające dużą ilość witaminy C zrobiły taką furorę. Pij codziennie wodę z cytryną, a wkrótce dostrzeżesz, że skóra będzie wygładzona, jaśniejsza i bardziej napięta. Witamina C zapobiega powstawaniu zmarszczek i trądziku i jest niezbędna nie tylko do utrzymania skóry w dobrej kondycji, ale również zdrowych kości, chrząstek i zębów.

7. Sok z cytryny pomaga regulować stężenie kwasu żołądkowego

Odpowiednie pH żołądka na czczo powinno wahać się między 1,5–2 pH. Tymczasem przez niezdrową, wysoko przetworzoną żywność i nadmiar węglowodanów kwas w żołądku ma wyższe, zasadowe pH. Stąd problemy trawienne, wzdęcia, zgaga po zjedzeniu ciężkostrawnego mięsa, jaj, nabiału i tłuszczu. Te produkty potrzebują silnie zakwaszonego środowiska, żeby mogły być łatwiej strawione, bez nieprzyjemnych dolegliwości.

Pij wodę z cytryną 20 minut przed posiłkiem, a szybko zobaczysz, że dotkliwe objawy po jedzeniu znikną. Dodatkowo dzięki odpowiedniemu pH żołądka i zwiększeniu ilości kwasu solnego potrzebnego do prawidłowego procesu trawienia białka oraz przyswajania składników odżywczych poprawiamy wchłanianie żelaza i witamin z grupy B już w żołądku. To z całą pewnością wzmocni odporność i zapobiegnie anemii czy innym niedoborom.

Prosty przepis na dobroczynną wodę z cytryną (jej przygotowanie zajmie ci mniej niż minutę!)

Każdego dnia zaraz po przebudzeniu, 20 minut przed śniadaniem, wypij szklankę letniej wody ze świeżym sokiem z połowy cytryny. Jeśli napój jest zbyt kwaśny, dodaj do niego pół łyżki miodu. Pamiętaj też, że czysty sok z cytryny może zniszczyć szkliwo zębów. Najlepiej szybko go połknąć bądź wypić przez słomkę. Albo wymieszać go z wodą. Niech moc cytryny będzie z tobą!

Przeciwwskazania: Jeśli cierpisz na nadżerki lub uszkodzenia śluzówki żołądka, najpierw wylecz stany zapalne, bo w zaawansowanych przypadkach woda z cytryną może podrażniać błonę śluzową. Cytrynowa mikstura nie powinna być też stosowana przez osoby po transplantacji organów przyjmujące leki immunosupresyjne ani pacjentów przed jakimkolwiek zabiegiem chirurgicznym.

Najnowsze artykuły