Strona główna Na talerzu Superkoktajl, czyli jak pokonać przewlekły stan zapalny
Strona główna Na talerzu Superkoktajl, czyli jak pokonać przewlekły stan zapalny

Superkoktajl, czyli jak pokonać przewlekły stan zapalny

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Już samo określenie „stan zapalny” budzi w nas niepokój. Kojarzy się z chorobą i czymś, co może nam zaszkodzić. Dowiedz się, kiedy zapalenie jest naszym sprzymierzeńcem, a kiedy powinniśmy się go obawiać i jakimi metodami najlepiej z nim walczyć.

Stan zapalny jest naturalnym, fizjologicznym mechanizmem obronnym człowieka. Bez niego nie potrafilibyśmy samodzielnie zwalczyć dopadających nas infekcji oraz poradzić sobie z różnego rodzaju urazami. Zapalenie jest odpowiedzią ustroju na atak zewnętrznego lub wewnętrznego czynnika uszkadzającego, jak np. inwazja patogennych drobnoustrojów (bakterie, wirusy, pasożyty) lub uszkodzenie tkanek (zranienie, oparzenie).

Bez reakcji zapalnej, która stymuluje układ immunologiczny do walki, nie moglibyśmy prawidłowo bronić się przed chorobami i usuwać przyczyny schorzenia. Stan zapalny jest więc swojego rodzaju obrońcą, stojącym na straży naszego zdrowia i homeostazy. Dotyczy to jednak tylko stanu zapalnego o charakterze ostrym.

Tymczasem mnóstwo ludzi cierpi z powodu przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Nie mówimy już wówczas o fizjologii, lecz o przypadłości, która w znaczący sposób może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Przewlekłe zapalenie to wręcz czynnik chorobotwórczy, który stanowi jedną z głównych przyczyn setek schorzeń. Od łagodniejszych dolegliwości po tak poważne, jak choroby o podłożu autoimmunologicznym czy nowotwory.

Dlatego wszystko, co pomaga usunąć przewlekły stan zapalny, ma działanie lecznicze, wspierające zdrowie. Walczyć z przewlekłym zapaleniem można na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych i smaczniejszych jest koktajl, który możemy sami sporządzić z produktów o największym potencjale przeciwzapalnym.

Jak zrobić superkoktajl przeciwzapalny?

Składniki główne:

  • jagody (na przykład borówka amerykańska, borówka czarna, malina, jeżyna)
  • orzechy włoskie – kilka sztuk
  • pół awokado
  • garść czarnych winogron
  • garść wypestkowanych wiśni, które możemy śmiało zastąpić 1 sztuką kiwi, jako że świeże wiśnie nie są przecież dostępne przez cały rok
  • pół banana
  • kawałek obranego korzenia imbiru – około 2 cm
  • pęczek zielonej natki pietruszki

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy przez około 30 sekund. Jeśli uznamy, że konsystencja jest nieco zbyt gęsta, możemy dodać pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Oprócz dodania słodyczy do naszego koktajlu, pomarańcza jest dobrym (chociaż nie najlepszym) źródłem przeciwzapalnej witaminy C.

Warto zauważyć, że jest to posiłek odpowiedni dla wszystkich, w tym dla wegan i wegetarian. Ta ekstra mieszanka może być wartościowym dodatkiem do codziennej diety, ale może też stanowić samodzielne danie, spełniające wszystkie wymogi superjedzenia.  To doskonały zestaw, w którym obecne są rozmaite składniki o działaniu przeciwzapalnym. Ale zawarte tu są również wszystkie komponenty, niezbędne pod względem wartości odżywczej. Mamy więc białko, cenne nienasycone tłuszcze, węglowodany, szeroki asortyment witamin i biopierwiastków, wartościowe flawonoidy, kwasy omega-3.

Przepis na koktajl przeciwzapalny.

Jeśli chodzi o poszczególne składniki koktajlu, to:

  • Jagody – znajdują się na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o działanie przeciwzapalne, ponieważ zawierają mnóstwo antyoksydantów, ogólnie wspomagają leczenie wielu chorób, wpływają pozytywnie na narząd wzroku, pomagają w detoksykacji organizmu, zawierają dobroczynny dla przemiany materii błonnik, witaminy oraz antocyjany i flawonoidy.
  • Orzechy włoskie – są jednymi z najbardziej wartościowych nasion, wpływających korzystnie na zdrowie. Dostarczają organizmowi sporą ilość dobroczynnych przeciwzapalnych kwasów omega-3, ponadto są bogatym źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu, jodu, cynku i manganu, zawierają kwas foliowy i sporo witamin z grupy B oraz mnóstwo wartościowych aminokwasów.
  • Awokado – jest źródłem licznych przeciwutleniaczy, zawiera także dużo cynku, potasu, folianów, które następnie przekształcają się w bardzo ważny dla zdrowia i dobrego samopoczucia kwas foliowy. Ten smaczny owoc pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu, a także ułatwia wchłanianie innych składników odżywczych. Pomimo, że jest tłuste – jest to zdrowy tłuszcz! W miąższu awokado zawartych jest wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują długotrwałe uczucie sytości oraz przyspieszają metabolizm. Na dłuższą metę sprzyjają zatem utracie masy ciała.
  • Czarne winogrona – oprócz zawartości szeregu ważnych dla zdrowia witamin i biopierwiastków, czarne winogrona są wyjątkowe ze względu na obecność niezwykle korzystnie działającego flawonoidu, jakim jest resweratrol. Wykazuje on między innymi działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, rozszerzające naczynia krwionośne oraz stymulujące powstawanie sirtuin. W winogronach obecne są również inne związki przeciwzapalne, jak procyjanidyny, antocyjany czy związki polifenolowe.
  • Wiśnie, kiwi, zielona pietruszka – to cenne źródła witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych związków naturalnych, zwalczających wolne rodniki, które prowadzą do rozwoju stanów zapalnych w organizmie. Ponadto witamina C podnosi odporność, skraca czas trwania infekcji, wzmacnia kondycję naczyń krwionośnych, wspomaga regenerację tkanek oraz przeciwdziała dolegliwościom stawowym.
  • Imbir – zawiera wiele witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Znany jest ze swoich licznych właściwości leczniczych. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie oddziałuje na zdrowie i samopoczucie, przydaje się zarówno w gotowaniu, jak i w leczeniu.
  • Banan – jest przede wszystkim dobrym źródłem potasu, ale nie brakuje mu również podstawowych witamin i innych pierwiastków. Jest nie tylko smaczny, lecz także zdrowy, chociaż powinny unikać go osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę (ma wysoki indeks glikemiczny). W niewielkich ilościach stanowi doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju koktajli, smoothie lub deserów z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Aby nie dopuścić do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego w organizmie należy również:

  • Unikać cukru i wyrobów cukierniczych – stanowią one jedno z podstawowych ogniw prozapalnych
  • Jeść więcej produktów fermentowanych – kefir, maślanka, kapusta kiszona, ogórki kiszone, zakwas buraczany, zupa miso i inne. Wspierają mikroflorę jelit, która łagodzi stany zapalne.
  • Być aktywnym fizycznie – umiarkowany wysiłek między innymi reguluje poziom hormonów stresu, co sprzyja obniżeniu stanów zapalnych.
  • Dbać o urozmaiconą dietę – szczególnie jeśli chodzi o warzywa, owoce, przyprawy, rośliny strączkowe i orzechy. Produkty te zawierają łącznie kilka tysięcy różnych składników odżywczych, przez co obfitująca w nie dieta daje możliwość przeciwdziałania przewlekłym stanom zapalnym.
  • Pić zieloną herbatę – wiele związków obecnych w tym napoju działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.

Najnowsze artykuły