Spis treści
1. Nalewka z pigwy przy gorączce i osłabieniu
Owoce pigwy działają jak balsam na żołądek i jelita. Są niczym „miotełka”, oczyszczająca je z toksyn i produktów przemiany materii. Zaś nalewka z pigwy, tzw. pigwówka to uznany lek na przeziębienie, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwgorączkowo i wzmacnia organizm.
Pigwówka – przepis
Składniki:
- kilogram dojrzałych owoców pigwy (powinny być aromatyczne, żółto- pomarańczowe)
- litr wódki
- szklanka cukru
- 4 łyżki płynnego miodu akacjowego lub lipowego
- pomarańcza
- skórka pomarańczowa
- 50 ml rumu
Nalewka z pigwy – przepis
Owoce pigwy umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do dużego słoja i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce, np. na nasłoneczniony parapet.
Po 1-2 miesiącach zlać nalewkę z pigwy. Owoce zasypać szklanką cukru odstawić do czasu uzyskania syropu, codziennie mieszając. Połączyć z odlaną wcześniej nalewką z pigwy. Dodać miód, kilka małych kawałków oczyszczonej skórki pomarańczowej, sok z połowy pomarańczy i rum. Wszystko dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie.
Potem przefiltrować nalewkę z pigwy, rozlać do ciemnych butelek, zakorkować i pozwolić dojrzewać nalewce jeszcze kilka miesięcy. Nalewka z pigwy jest idealna jako dodatek do herbaty, można ją przesmażyć na patelni, tak by powstała konfitura z pigwy.
2. Nalewka z aronii na odporność i sokoli wzrok
Owoce aronii zawierają szczególnie dużo antocyjanów, nie bez powodu nazywa się je najlepszymi antyoksydantami świata. Aronia wzmacnia więc odporność, pomaga obniżyć ciśnienie, korzystnie działa na układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu. Opóźnia też starzenie się organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu żylaków i pękaniu drobnych naczynek włosowatych.
Składniki zawarte w aronii pomogą chronić oczy przed działanie szkodliwych wolnych rodników. Powinny o tym pamiętać osoby spędzające dużo czasu przed telewizorem, czy komputerem. Co prawda zimą nie skorzystacie z dobrodziejstw tej nalewki (musi leżakować co najmniej 6 miesięcy), ale przyda się wam bardzo wiosną, gdy dopadnie was wiosenne osłabienie i związane z tym częstsze infekcje.
Aroniówka – przepis
Składniki:
- 2 kg dojrzałych owoców aronii
- 50 dag cukru
- 2 pomarańcze
- l litr spirytusu
- litr wódki
- 1,5 laski wanilii
- 3 ziarenka kardamonu lub 5 goździków
- 0,5 cm korzenia imbiru
Nalewka z aronii – przepis
Owoce aronii oczyścić, umyć i osuszyć. Wsadzić do zamrażarki na kilka dni. Stracą wówczas goryczkę. Zamrożoną aronię opłukać i osuszyć na sitku. Przesypać do miski, poczekać aż owoce się rozmrożą, włożyć do szklanego słoja (można je lekko rozgnieść).
Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem (nie obierać), pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm i włożyć do szklanego słoja z aronią. Dodać cukier oraz przyprawy. Potrząsnąć słojem, by cukier wymieszał się z aronią. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 dni.
Gdy owoce puszczą sok, zalać je wódką i spirytusem, dodać pokrojony w plasterki imbiru. Słój z nalewką z aronii odłożyć na minimum 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Raz dziennie potrząsnąć naczyniem. Po upływie 3-5 tygodni, odcedzić nalewkę z aronii, przelać do butelek i odstawić na minimum pół roku. Po tym czasie nalewka z aronii jest gotowa do spożycia.
3. Nalewka z jeżyn na katar, ból gardła i gorączkę
Nalewka z jeżyn działa napotnie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. 1-2 łyżki jeżynówki dodanej do ciepłej herbaty to doskonały sposób na katar, ból gardła czy gorączkę. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych jeżyn, możemy wykorzystać mrożone.
Co ciekawe… Nalewka z jeżyn zawiera też estrogeny roślinne, które działają podobnie jak hormony kobiece. Warto ją polecić kobietom, może łagodzić niektóre objawy PMS i menopauzy, zwłaszcza uderzenia gorąca. Niektórzy twierdzą, że pijana z umiarem może być skuteczną bronią w walce z nowotworami. Nalewka z jeżyn wpływa pozytywnie na układ krążenia, reguluje prace serca. Dodatkowo jeżynówka ma sporo witaminy C, która zwiększa elastyczność naczyń, a także je uszczelnia.
Jeżynówka – przepis
Składniki:
- 1 kg jeżyn
- pół litra wódki
- pół litra spirytusu
- 50 dag cukru
Nalewka z jeżyn – przepis
Jeżyny przepłukać na sicie, osuszyć i przełożyć do dużego słoja. Owoce zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym dobrze nasłonecznionym miejscu na tydzień. Nalewkę z jeżyn przefiltrować i zlać, a owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić, aż do rozpuszczenia się cukru. Co jakiś czas potrząsać słojem.
Potem przefiltrować otrzymany syrop. Połączyć nalewkę z syropem. Nalewkę z jeżyn rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zobacz także: Co można zrobić z aronii – 10 pomysłów na zdrowe produkty