Jesienne nalewki z jarzębiny, kasztanów i tarniny

Kasztany pomogą na żylaki, jarzębina uchroni przed jesiennymi infekcjami, a śliwa tarnina wzmocni serce. Każde z nich, wzmocnione alkoholem działa jeszcze skuteczniej. W końcu alkohol wyciąga z roślin to, co najlepsze, wzmacnia ich działanie, a dodatkowo konserwuje. Zresztą przekonaj się sama.
Przepisy na nalewki z jarzębiny, kasztanów i tarniny.

1. Nalewka z kasztanów

Potrzebne będą: duży słój, kilkanaście dojrzałych nasion, czyli kasztanów, litr czystej wódki lub spirytusu. Kasztany pokroić lub zmiażdżyć, wrzucić do słoika i zalać alkoholem. Zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce ok. dwa tygodnie, co jakiś czas potrząsając. Potem nalewkę przecedzić i przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu, nawet kilka miesięcy

Jak stosować?

Zażywać trzy razy dziennie, po 5 kropli nalewki rozpuszczonej w ¼ szklanki letniej przegotowanej wody przed posiłkiem.

Zewnętrznie stosować nierozcieńczoną nalewkę do nacierania stóp lub skóry przy cellulicie i miejscach bólu stawów.

Nalewka z kasztanów - przepis.

Jak działa?

Nasze babcie nalewką z kasztanów smarowały zmarznięte i obolałe stopy. Ale nie tylko Kasztanówka świetnie rozgrzewa i likwiduje obrzęki. Przyniesie ulgę także przy bólach mięśni i stawów, kurczach łydek, uczuciu ciężkości nóg oraz przy siniakach, stłuczeniach, a także żylakach. Alkoholowe wyciągi z kasztanów zawierają, m.in. rutynę, kumarynę, kwercetynę, eskulina, ka­rotenoidy, flawonoidy, garbniki, saponiny oraz escynę. Substancje te zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, uszczelniają oraz wzmacniają. Mają właściwości przeciwobrzękowe i przeciwzapalne.

Uwaga!
Kasztanowa nalewka nie wszystkim wyjdzie na zdrowie. Ta stosowana wewnętrznie, może bowiem wywoływać uczulenia i problemy z układem pokarmowym. Warto też wiedzieć, że niektóre składniki wyciągów kasztanowych, wpływają na działanie antybiotyków i niektórych leków, np. przeciwzakrzepowych. Dlatego przy chorobach przewlekłych, np. zakrzepicy, lepiej skonsultować z lekarzem zażywanie nalewki.

2. Nalewka z tarniny

Potrzebne będą: duży słój, kilogram owoców tarniny, 25 dag suszonych śliwek bez pestek, 10 dag rodzynek, kilka goździków, łyżka suszonego głogu, litr czystej wódki i litr spirytusu, pół szklanki wody i pół szklanki miodu. Owoce są tak kwaśne, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Cierpki smak tracą po pierwszych przymrozkach, albo po przemrożeniu w zamrażalniku (12-24 godzin). Dlatego najlepiej zbierać owoce w październiku i listopadzie, po pierwszych przymrozkach. Są wówczas mniej cierpkie i słodsze. Umyte, osuszone i nakłute owoce tarniny wsypać do słoja śliwki, rodzynki, goździki oraz suszony głóg. Wlać alkohol, zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Pamiętając, by co kilka dni poruszać słojem. Potem przefiltrować nalewkę przez lnianą ściereczkę, odciskając owoce. Przygotować syrop: do garnka wlać pół szklanki wody i pół szklanki miodu. Zagotować i odszumować. Przestudzić. Połączyć ostudzony syrop z nalewką i dobrze wymieszać. Rozlać nalewkę do czystych, wyparzonych butelek, zakręcić. Nalewkę odstawić w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.

Jak stosować?

Niewielka ilość (mały kieliszek) dodana do letniej herbaty lub wypita przed snem pomoże wzmocnić serce.

Nalewka z tarniny - przepis.

Jak działa?

Nalewka ze śliwy tarniny zawiera flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych. Substancje te  obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL. Dodatkowo podwyższają „dobry” cholesterol HDL, uszczelniają naczynia włosowate i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu tarninówka może pomóc w zapobieganiu miażdżycy, chorobom serca i układu krążenia. Owoce tarniny są bardzo kwaśne i cierpkie, co zawdzięczają garbnikom. Substancje te mają właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a przede wszystkim spowalniają perystaltykę – ruchy jelit, działając zapierająco. Dlatego tarninówka sprawdza się przy biegunkach i dolegliwościach żołądkowych.

Uwaga! Pestki owoców tarniny zawierają cyjanowodór (kwas pruski). Ten zaś zjedzony w dużych ilościach może wywoływać zatrucia. Lepiej więc nie rozgryzać ani nie gnieść pestek tarniny. Połknięcie pestek bez rozgryzania nie jest szkodliwe dla zdrowia.

3. Nalewka z jarzębiny

Potrzebne będą: duży słój, kilogram dojrzałych owoców jarzębiny, 400 g cukru, litr spirytusu. Jarzębinę zebrać po pierwszych przymrozkach, pod koniec października. Traci wówczas goryczkę. Owoce oberwać z gron, przebrać, umyć, wysuszyć i wsypać do dużego słoja. Zalać spirytusem tak, by alkohol przykrył owoce. Słój zakręcić, pozostawić ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej na 4-6 tygodni. Przefiltrować przez gazę, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Nalewka powinna leżakować ok. roku.

Jak stosować?

Przy pierwszych objawach jesiennej infekcji pić 2-3 razy dziennie po małym kieliszku.

Nalewka z jarzębiny - przepis.

Jak działa?

Nalewka z jarzębiny świetnie rozgrzewa, pomaga przy pierwszych objawach jesiennej infekcji. Zawiera sporo witaminy C, wzmacniającej organizm oraz witamin A, E, K, P i nawet dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka. Dzięki temu pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, zapobiegając przenikaniu bakterii i wirusów do organizmu. Czerwone owoce działają też moczopędnie, mają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jarzębiniak pomaga też w uzupełnianiu niedoborów witaminowych oraz wspomaga leczenie anemii. Korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne.

Sprawdź też zimowe nalewki na wiosenne przesilenie.

 

Źródła:

  1. Adamska E., Nalewki ponad 200 przepisów. Wydawnictwo De Facto, 2004
  2. Jambor J., Rośliny lecznicze od aloesu do żeń-szenia. Wydawnictwo Farmapress, 2006
  3. Naturalne Recepty na zdrowie kobiety, Przewodnik 2003. Wydawnictwo Edipresse Polska S.A.

 

01.11.2019
Jest jeszcze czas żeby przygotować znakomite lecznicze nalewki z jesiennych owoców, które pomogą nam uporać się z przeziębieniem i innymi infekcjami dróg oddechowych w tym sezonie. Warto dodawać je do ciepłej herbaty na rozgrzewkę, zwłaszcza jesienią i zimą.
19.08.2019
Wiśniówka wspomaga serce i układ krążenia. Nie bez powodu. Wiśnie zawierają sporo potasu, niezbędnego dla serca, który obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz pomaga pozbyć się nadmiaru sodu z organizmu i stabilizuje pracę serca.
12.08.2019
Nalewka z malin to wybitnie kobiecy przysmak. Ma silne właściwości rozkurczające. Może łagodzić bóle menstruacyjne, a także zmniejszać dolegliwości związane z okresem menopauzy, np. wahania nastroju. To również remedium dla osób, które borykają się nadciśnieniem tętniczym.
27.07.2018
Rumianek stosuje się w medycynie naturalnej od pokoleń. Już w Starożytnej Grecji leczono nim bóle pleców, dolegliwości kobiece, a nawet zbijano gorączkę. Odkryj niezwykłe właściwości rumianku i jego wykorzystanie w nowoczesnej fitoterapii.
17.10.2019
Jeśli słyszałaś o wielu cudownych właściwościach olejku z drzewa herbacianego, lecz nie jesteś pewna jak i kiedy się go stosuje – tu przeczytasz o wskazaniach dla tego cennego specyfiku oraz znajdziesz praktyczne porady, jak go używać.
08.08.2018
Chrupiące, kwaśne, pachnące czosnkiem i koprem – po prostu przepyszne. I przezdrowe. Wzbogacają naszą mikroflorę jelitową o bakterie probiotyczne, a inne zawarte w nich składniki wspomagają trawienie, usuwają z organizmu toksyny, zapobiegają alergii. Jeśli więc jeszcze nie zakisiłaś ogórków na zimę, teraz jest ostatni dzwonek, żeby zrobić zapasy.