Jesienne nalewki z jarzębiny, kasztanów i tarniny

Kasztany pomogą na żylaki, jarzębina uchroni przed jesiennymi infekcjami, a śliwa tarnina wzmocni serce. Każde z nich, wzmocnione alkoholem działa jeszcze skuteczniej. W końcu alkohol wyciąga z roślin to, co najlepsze, wzmacnia ich działanie, a dodatkowo konserwuje. Zresztą przekonaj się sama.
Przepisy na nalewki z jarzębiny, kasztanów i tarniny.

1. Nalewka z kasztanów

Potrzebne będą: duży słój, kilkanaście dojrzałych nasion, czyli kasztanów, litr czystej wódki lub spirytusu. Kasztany pokroić lub zmiażdżyć, wrzucić do słoika i zalać alkoholem. Zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce ok. dwa tygodnie, co jakiś czas potrząsając. Potem nalewkę przecedzić i przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu, nawet kilka miesięcy

Jak stosować?

Zażywać trzy razy dziennie, po 5 kropli nalewki rozpuszczonej w ¼ szklanki letniej przegotowanej wody przed posiłkiem.

Zewnętrznie stosować nierozcieńczoną nalewkę do nacierania stóp lub skóry przy cellulicie i miejscach bólu stawów.

Nalewka z kasztanów - przepis.

Jak działa?

Nasze babcie nalewką z kasztanów smarowały zmarznięte i obolałe stopy. Ale nie tylko Kasztanówka świetnie rozgrzewa i likwiduje obrzęki. Przyniesie ulgę także przy bólach mięśni i stawów, kurczach łydek, uczuciu ciężkości nóg oraz przy siniakach, stłuczeniach, a także żylakach. Alkoholowe wyciągi z kasztanów zawierają, m.in. rutynę, kumarynę, kwercetynę, eskulina, ka­rotenoidy, flawonoidy, garbniki, saponiny oraz escynę. Substancje te zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, uszczelniają oraz wzmacniają. Mają właściwości przeciwobrzękowe i przeciwzapalne.

Uwaga!
Kasztanowa nalewka nie wszystkim wyjdzie na zdrowie. Ta stosowana wewnętrznie, może bowiem wywoływać uczulenia i problemy z układem pokarmowym. Warto też wiedzieć, że niektóre składniki wyciągów kasztanowych, wpływają na działanie antybiotyków i niektórych leków, np. przeciwzakrzepowych. Dlatego przy chorobach przewlekłych, np. zakrzepicy, lepiej skonsultować z lekarzem zażywanie nalewki.

2. Nalewka z tarniny

Potrzebne będą: duży słój, kilogram owoców tarniny, 25 dag suszonych śliwek bez pestek, 10 dag rodzynek, kilka goździków, łyżka suszonego głogu, litr czystej wódki i litr spirytusu, pół szklanki wody i pół szklanki miodu. Owoce są tak kwaśne, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Cierpki smak tracą po pierwszych przymrozkach, albo po przemrożeniu w zamrażalniku (12-24 godzin). Dlatego najlepiej zbierać owoce w październiku i listopadzie, po pierwszych przymrozkach. Są wówczas mniej cierpkie i słodsze. Umyte, osuszone i nakłute owoce tarniny wsypać do słoja śliwki, rodzynki, goździki oraz suszony głóg. Wlać alkohol, zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Pamiętając, by co kilka dni poruszać słojem. Potem przefiltrować nalewkę przez lnianą ściereczkę, odciskając owoce. Przygotować syrop: do garnka wlać pół szklanki wody i pół szklanki miodu. Zagotować i odszumować. Przestudzić. Połączyć ostudzony syrop z nalewką i dobrze wymieszać. Rozlać nalewkę do czystych, wyparzonych butelek, zakręcić. Nalewkę odstawić w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.

Jak stosować?

Niewielka ilość (mały kieliszek) dodana do letniej herbaty lub wypita przed snem pomoże wzmocnić serce.

Nalewka z tarniny - przepis.

Jak działa?

Nalewka ze śliwy tarniny zawiera flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych. Substancje te  obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL. Dodatkowo podwyższają „dobry” cholesterol HDL, uszczelniają naczynia włosowate i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu tarninówka może pomóc w zapobieganiu miażdżycy, chorobom serca i układu krążenia. Owoce tarniny są bardzo kwaśne i cierpkie, co zawdzięczają garbnikom. Substancje te mają właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a przede wszystkim spowalniają perystaltykę – ruchy jelit, działając zapierająco. Dlatego tarninówka sprawdza się przy biegunkach i dolegliwościach żołądkowych.

Uwaga! Pestki owoców tarniny zawierają cyjanowodór (kwas pruski). Ten zaś zjedzony w dużych ilościach może wywoływać zatrucia. Lepiej więc nie rozgryzać ani nie gnieść pestek tarniny. Połknięcie pestek bez rozgryzania nie jest szkodliwe dla zdrowia.

3. Nalewka z jarzębiny

Potrzebne będą: duży słój, kilogram dojrzałych owoców jarzębiny, 400 g cukru, litr spirytusu. Jarzębinę zebrać po pierwszych przymrozkach, pod koniec października. Traci wówczas goryczkę. Owoce oberwać z gron, przebrać, umyć, wysuszyć i wsypać do dużego słoja. Zalać spirytusem tak, by alkohol przykrył owoce. Słój zakręcić, pozostawić ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej na 4-6 tygodni. Przefiltrować przez gazę, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Nalewka powinna leżakować ok. roku.

Jak stosować?

Przy pierwszych objawach jesiennej infekcji pić 2-3 razy dziennie po małym kieliszku.

Nalewka z jarzębiny - przepis.

Jak działa?

Nalewka z jarzębiny świetnie rozgrzewa, pomaga przy pierwszych objawach jesiennej infekcji. Zawiera sporo witaminy C, wzmacniającej organizm oraz witamin A, E, K, P i nawet dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka. Dzięki temu pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, zapobiegając przenikaniu bakterii i wirusów do organizmu. Czerwone owoce działają też moczopędnie, mają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jarzębiniak pomaga też w uzupełnianiu niedoborów witaminowych oraz wspomaga leczenie anemii. Korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne.

Sprawdź też zimowe nalewki na wiosenne przesilenie.

 

Źródła:

  1. Adamska E., Nalewki ponad 200 przepisów. Wydawnictwo De Facto, 2004
  2. Jambor J., Rośliny lecznicze od aloesu do żeń-szenia. Wydawnictwo Farmapress, 2006
  3. Naturalne Recepty na zdrowie kobiety, Przewodnik 2003. Wydawnictwo Edipresse Polska S.A.

 

13.03.2019
Dopadło cię wiosenne przesilenie? Pomogą ci żeń szeń, eleuterokok kolczysty, szczodrak krokoszowy, cytryniec chiński, różeniec górski. Dzięki wsparciu tych leczniczych roślin tzw. adaptogennych szybciej pokonasz zmęczenie, nabierzesz sił i odzyskasz wewnętrzną harmonię. 
31.01.2019
Bursztyn od wieków fascynował ludzi swoim wyglądem i właściwościami, zarówno tymi fizycznymi, jak i metafizycznymi. Te pierwsze, czyli niespotykana barwa, mnogość odcieni, faktur oraz oryginalne kształty wykorzystywane były od zawsze w celach zdobniczych. Tym drugim, też od zawsze, przypisywano i nadal przypisuje się różnorodne działania terapeutyczne, chociaż do tej pory nie zostały one potwierdzone naukowo.
27.02.2019
Według irydologów, niemal wszystkie schorzenia, jakie trapią organizm można zobaczyć w tęczówce, gałce ocznej czy źrenicy! Ale także lekarz okulista, czyli specjalista medycyny zdecydowanie konwencjonalnej, podczas rutynowego badania może zauważyć pewne niepokojące objawy, które są ściśle związane z procesami chorobowymi dotyczącymi całego organizmu. Sprawdź, jakie schorzenia można wykryć u okulisty, albo samodzielnie… patrząc sobie uważnie […]
11.04.2019
W Internecie można kupić roztwór srebra do picia, który ma być lekiem na wiele dolegliwości. Tymczasem eksperci są zgodni, że doustne stosowanie srebra koloidalnego jest niebezpieczne dla zdrowia! W najlepszym razie grozi nam zmianą koloru skóry. I to trwale. A w najgorszym – śmiercią. Sprawdź, dlaczego srebro koloidalne jest aż tak niebezpieczne! Konsultacja: mgr farm. Agnieszka […]
10.08.2018
Żar leje się z nieba. Codziennie w mediach słyszymy ostrzeżenie: chrońmy się przed upałem, a szczególną uwagę zwróćmy na najmłodszych. Układ termoregulacji dzieci nie działa jeszcze tak sprawnie jak osób dorosłych. Ich skóra jest cienka i delikatna – zbyt silne promieniowanie słoneczne, może ją uszkodzić. Co więc robić, by w wakacje cieszyć się wspólnie z maluchami słońcem i […]
08.02.2019
Zielona natka pietruszki to doskonałe naturalne lekarstwo, które pomaga dbać o mocne kości, skórę, nerki, wspiera w walce z niedokrwistością. Koktajle i pesto z natki warto jeść w okresach osłabienia, bo znakomicie wzmocnią organizm. Poznajcie najzdrowszą zieleninę świata.