Strona główna WellbeingZdrowe jelitaNa zaparcia i biegunkę Jesienne nalewki z jarzębiny, kasztanów i tarniny

Jesienne nalewki z jarzębiny, kasztanów i tarniny

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Kasztany pomogą na żylaki, jarzębina uchroni przed jesiennymi infekcjami, a śliwa tarnina wzmocni serce. Każde z nich, wzmocnione alkoholem działa jeszcze skuteczniej. W końcu alkohol wyciąga z roślin to, co najlepsze, wzmacnia ich działanie, a dodatkowo konserwuje. Zresztą przekonaj się sama. Wypróbuj nasze przepisy na nalewki z kasztanów, jarzębiny i tarniny.

Strona główna WellbeingZdrowe jelitaNa zaparcia i biegunkę Jesienne nalewki z jarzębiny, kasztanów i tarniny

Przepisy na nalewki z kasztanów, tarniny i jarzębiny

1. Nalewka z kasztanów (kasztanówka)

Potrzebne będą:

  • duży słój
  • kilkanaście dojrzałych nasion, czyli kasztanów
  • litr czystej wódki lub spirytusu

Nalewka z kasztanów – przepis

Kasztany pokroić lub zmiażdżyć, wrzucić do słoika i zalać alkoholem. Zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce ok. dwa tygodnie, co jakiś czas potrząsając. Potem nalewkę z kasztanów przecedzić i przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu, nawet kilka miesięcy.

Nalewka z kasztanów - przepis. Jak stosować nalewkę kasztanową? Jak działa kasztanówka? Kasztany brązowe i kasztany w łupinach na drewnianym stole.

Jak stosować nalewkę z kasztanów?

  1. Zażywać trzy razy dziennie, po 5 kropli nalewki kasztanowej rozpuszczonej w ¼ szklanki letniej przegotowanej wody przed posiłkiem.
  2. Zewnętrznie stosować nierozcieńczoną nalewkę z kasztanów do nacierania stóp lub skóry przy cellulicie i miejscach bólu stawów.

Jak działa nalewka z kasztanów – właściwości lecznicze

Nasze babcie nalewką z kasztanów smarowały zmarznięte i obolałe stopy. Ale nie tylko! Kasztanówka świetnie rozgrzewa i likwiduje obrzęki. Przyniesie ulgę także przy bólach mięśni i stawów, kurczach łydek, uczuciu ciężkości nóg oraz przy siniakach, stłuczeniach, a także żylakach.

Alkoholowe wyciągi z kasztanów zawierają, m.in.: rutynę, kumarynę, kwercetynę, eskulina, ka­rotenoidy, flawonoidy, garbniki, saponiny oraz escynę. Substancje te zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, uszczelniają oraz wzmacniają. Mają właściwości przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. Sprawdź też: kasztany jadalne.

Uwaga!
Nalewka z kasztanów nie wszystkim wyjdzie na zdrowie. Ta stosowana wewnętrznie, może bowiem wywoływać uczulenia i problemy z układem pokarmowym. Warto też wiedzieć, że niektóre składniki wyciągów kasztanowych, wpływają na działanie antybiotyków i niektórych leków, np. przeciwzakrzepowych. Dlatego przy chorobach przewlekłych, np. zakrzepicy, lepiej skonsultować z lekarzem zażywanie nalewki.

Nalewka z aronii, pigwy i jeżyn na przeziębienie i odporność

2. Nalewka z tarniny (tarninówka)

Potrzebne będą:

  • duży słój
  • kilogram owoców tarniny
  • 25 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 10 dag rodzynek
  • kilka goździków
  • łyżka suszonego głogu
  • litr czystej wódki i litr spirytusu
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki miodu

Owoce tarniny są tak kwaśne, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Cierpki smak tracą po pierwszych przymrozkach, albo po przemrożeniu w zamrażalniku (12-24 godzin). Dlatego najlepiej zbierać owoce tarniny w październiku i listopadzie, po pierwszych przymrozkach. Są wówczas mniej cierpkie i słodsze.

Nalewka z tarniny – przepis

Umyte, osuszone i nakłute owoce tarniny wsypać do słoja śliwki, rodzynki, goździki oraz suszony głóg. Wlać alkohol, zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Pamiętając, by co kilka dni poruszać słojem. Potem przefiltrować nalewkę przez lnianą ściereczkę, odciskając owoce.

Jak przygotować syrop: do garnka wlać pół szklanki wody i pół szklanki miodu. Zagotować i odszumować. Przestudzić.

Połączyć ostudzony syrop z nalewką z tarniny i dobrze wymieszać. Rozlać nalewkę tarninową do czystych, wyparzonych butelek, zakręcić. Nalewkę z tarniny odstawić w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.

Nalewka z tarniny - przepis. Jak działa tarninówka? Owoce tarniny w drewnianej miseczce na drewnianym tle.

Jak stosować nalewkę z tarniny?

Niewielka ilość (mały kieliszek) nalewki z tarniny dodana do letniej herbaty lub wypita przed snem pomoże wzmocnić serce.

Jak działa nalewka z tarniny – właściwości lecznicze

Nalewka ze śliwy tarniny zawiera flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych. Substancje te obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL. Dodatkowo podwyższają „dobry” cholesterol HDL, uszczelniają naczynia włosowate i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Dzięki temu tarninówka może pomóc w zapobieganiu miażdżycy, chorobom serca i układu krążenia. Owoce tarniny są bardzo kwaśne i cierpkie, co zawdzięczają garbnikom. Substancje te mają właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a przede wszystkim spowalniają perystaltykę – ruchy jelit, działając zapierająco. Dlatego tarninówka sprawdza się przy biegunkach i dolegliwościach żołądkowych.

Uwaga! Pestki owoców tarniny zawierają cyjanowodór (kwas pruski). Ten zaś zjedzony w dużych ilościach może wywoływać zatrucia. Lepiej więc nie rozgryzać ani nie gnieść pestek tarniny. Połknięcie pestek bez rozgryzania nie jest szkodliwe dla zdrowia.

Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie – przepisy

3. Nalewka z jarzębiny (jarzębinówka)

Potrzebne będą:

  • duży słój
  • kilogram dojrzałych owoców jarzębiny
  • 400 g cukru
  • litr spirytusu

Jarzębinę najlepiej zebrać po pierwszych przymrozkach, pod koniec października. Traci wówczas goryczkę.

Nalewka z jarzębiny – przepis

Owoce jarzębiny oberwać z gron, przebrać, umyć, wysuszyć i wsypać do dużego słoja. Zalać spirytusem tak, by alkohol przykrył owoce. Słój zakręcić, pozostawić ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej na 4-6 tygodni. Przefiltrować przez gazę, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Nalewka z jarzębiny powinna leżakować ok. roku.

Nalewka z jarzębiny - przepis. Jak działa jarzębinówka? Owoce jarzębiny i liście w wiklinowym koszyku na tle drewnianej komody.

Jak stosować nalewkę z jarzębiny?

Przy pierwszych objawach jesiennej infekcji pić nalewkę z jarzębiny 2-3 razy dziennie po małym kieliszku.

Jak działa nalewka z jarzębiny – właściwości lecznicze

Nalewka z jarzębiny świetnie rozgrzewa, pomaga przy pierwszych objawach jesiennej infekcji. Zawiera sporo witaminy C, wzmacniającej organizm oraz witamin A, E, K, a nawet witaminę P. Zawiera dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka. Dzięki temu pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, zapobiegając przenikaniu bakterii i wirusów do organizmu.

Jarzębina, a dokładnie jej czerwone owoce działają też moczopędnie, mają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jarzębinówka pomaga też w uzupełnianiu niedoborów witaminowych oraz wspomaga leczenie anemii. Korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne.

Sprawdź również: Sok z jarzębiny jest dobry na odporność! Sprawdź, jak go stosować

Źródła:

  1. Adamska E., Nalewki ponad 200 przepisów. Wydawnictwo De Facto, 2004
  2. Jambor J., Rośliny lecznicze od aloesu do żeń-szenia. Wydawnictwo Farmapress, 2006
  3. Naturalne Recepty na zdrowie kobiety, Przewodnik 2003. Wydawnictwo Edipresse Polska S.A.

Wiśniówka na zdrowe serce

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły