Strona główna Zdrowie Głóg – właściwości i przepisy na mieszanki ziołowe wspierające pracę serca

Głóg – właściwości i przepisy na mieszanki ziołowe wspierające pracę serca

autor: Marzena Bartoszuk Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Gdyby ktoś chciał stworzyć listę najważniejszych roślin leczniczych, głóg z pewnością znalazłby się w pierwszej dziesiątce! Przede wszystkim ze względu na swoje dobroczynne działanie na mięsień sercowy. Warto zatem poznać i wykorzystać właściwości głogu oraz poznać przepisy na mieszanki ziołowe z głogiem wzmacniające serce. Konsultacja: dr n. farm. Jerzy Jambor.

Strona główna Zdrowie Głóg – właściwości i przepisy na mieszanki ziołowe wspierające pracę serca
Głóg leczy serce. Przepisy na mieszanki ziołowe z głogiem na serce. Czerwone owoce głogu na zielonej gałęzi.

Głóg w lecznictwie

Jako roślina o właściwościach prozdrowotnych głóg znany był już od starożytności! Wówczas w Grecji stosowano go w leczeniu podagry, czyli dny moczanowej. W średniowieczu odkryto, że głóg wspomaga serce – i to właśnie wiele lat później znalazło swoje potwierdzenie w badaniach naukowych. A od XVII w. głóg jest już powszechnie stosowanym lekiem nasercowym. Surowcem farmaceutycznym są kwiatostany i liście głogu dwuszyjkowego (Crataegus oxyacantha) lub głogu jednoszyjkowego (Crataegus monogyna) oraz ich owoce.

Obydwa gatunki tej rośliny zawierają te same substancje czynne, mają zatem jednakowe znaczenie i zastosowanie w lecznictwie. Czym się różnią? Oprócz detali, istotnych dla botaników (jak ilość pestek w owocu), nieco odmiennym wyglądem (jednoszyjkowy jest wyższy i mniej ciernisty) oraz terminem kwitnienia (dwuszyjkowy kwitnie o 2 tygodnie wcześniej).

Obie odmiany głogu wyglądają niezwykle malowniczo wiosną, gdy obsypane są białymi lub jasnoróżowymi kwiatami, a także jesienią, kiedy na ich gałązkach pełno jest maleńkich, czerwonych „jabłuszek”.  Właśnie dlatego chętnie są sadzone w parkach i ogrodach.

Jesienne nalewki z jarzębiny, kasztanów i tarniny

Głóg – właściwości lecznicze

Według naukowców badających skład roślin leczniczych za właściwości lecznicze głogu odpowiadają między innymi:

  • flawonoidy (głóg ma ponad 25 różnych związków)
  • proantocyjanidyny fenolokwasów
  • triterpeny

Związki te, zawarte zarówno w kwiatach, jak i liściach oraz owocach, mają doskonały wpływ na mięsień sercowy.

Pomagają na przykład zwiększyć siłę jego skurczów – to ważne zwłaszcza dla osób starszych, a także zmniejszają i regulują ich częstotliwość – mogą być zatem pomocne przy arytmii. Działają również rozkurczowo na naczynia wieńcowe, zwiększając przepływ krwi zarówno w nich samych, jak i w sercu. Zmniejszają też uczucie duszności, które często towarzyszy niewydolności serca i obniżają nieco ciśnienie.

Dodatkowo wywierają korzystny wpływ na naczynia krwionośne mózgu, zapobiegając niedotlenieniu mózgu związanemu np. z miażdżycą. Jak wynika z dokumentacji wielu badań klinicznych, preparaty z głogu nadają się do leczenia choroby wieńcowej lżejszego i średniego stopnia (określanych czasem jako stan przedzawałowy), jak również tzw. serca starczego.

W lecznictwie ludowym napary z kwiatów głogu oraz przetwory z owoców głogu stosowane są do wzmocnienia organizmu, w stanach wyczerpania i przemęczenia (1). Warto wiedzieć, że głóg jest także ważnym składnikiem preparatów zmniejszających stres i niepokój (m.in. związany z okresem przekwitania) oraz uspokajających.

Poznaj 7 faktów o sercu, które cię zaskoczą

Głóg - jaki lek można z niego przyrządzić? Czerwone owoce głogu na drzewie.

Głóg prawie dla każdego

Obecnie na światowym rynku jest ponad 100 różnych preparatów z głogu. Najczęściej przez lekarzy zalecany jest wyciąg ze świeżych kwiatów i liści głogu (Intractum Crataegi), ze względu na to, że ma on dokładnie określoną zawartość leczniczych związków (jest standaryzowany).

Wyciąg z głogu można stosować długotrwale przy niewydolności serca i zmniejszeniu jego kurczliwości (dawkowanie zwykle podane jest na dołączonej do leku ulotce), bo jest bezpieczny i nie wywołuje działań niepożądanych. Zawiera jednak alkohol, dlatego polecany jest wyłącznie osobom dorosłym, za wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia mogą stosować ekstrakt suchy (zwykle w kapsułkach) oraz odwary z liści i kwiatów.

Konwalia majowa wspiera pracę serca

Przepisy na domowe mieszanki ziołowe z głogiem na serce

Podajemy przepisy na mieszanki ziołowe z głogiem, które można zrobić samemu w domu. Ważne, by przyjmować je regularnie, przynajmniej przez kilka tygodni, gdyż głóg ma działanie łagodne.

Uwaga! Osoby, które cierpią na przewlekłe dolegliwości i przyjmują wiele leków przepisanych przez lekarza powinny się z nim skonsultować, zanim zaczną stosować jakiekolwiek naturalne kuracje.

1. Głóg na chorobę niedokrwienną serca

Składniki:

  • 30 g kwiatów głogu
  • 30 g owoców głogu
  • 20 g ziela dziurawca
  • 20 g ziela jemioły
  • 20 g ziela marzanki

Wymieszaj po 30 g kwiatostanu głogu i owocu głogu oraz po 20 g ziela dziurawca, jemioły i marzanki.

Stosowanie: łyżkę stołową mieszanki ziół zalej szklanką wrzącej wody, przykryj, gotuj 3 minuty i odstaw na 10 minut. Pij (po przecedzeniu) ciepły napój rano i wieczorem, ok. 15 minut po jedzeniu. Kuracja powinna trwać około miesiąca.

Głóg - lek na serce. Białe kwiaty głogu na drewnianej desce do krojenia.

2. Głóg przy miażdżycy

Składniki:

  • 30 g kwiatów głogu
  • 30 g owoców głogu
  • 30 g ziela jemioły
  • 30 g korzenia kozłka
  • 30 g koszyczków rumianku

Wymieszaj po 30 g kwiatostanu głogu, owocu głogu, ziela jemioły, korzenia kozłka i koszyczków rumianku.

Stosowanie: odwar z głogu i ziół przygotuj się podobnie jak w przepisie powyżej, pij go 3 razy dziennie, 10 minut przed jedzeniem (za każdym razem trzeba przygotować świeżą porcję).

3. Głóg na nerwicę serca

Składniki:

  • 10 g nalewki z kwiatów głogu
  • 10 g nalewki z liścia konwalii
  • 10 g nalewki z korzenia kozłka

Zmieszaj po 10 g nalewek: z kwiatostanów głogu, liścia konwalii i korzenia kozłka (wszystkie można kupić w aptece).
Stosowanie: 3 razy dziennie przyjmuj po 30 kropli mieszanki, minimum pół godziny po jedzeniu.

Receptury pochodzą z książki „Medycyna naturalna” pod. red. prof. dr hab. med. Kazimierza Janickiego i dr med. Wojciecha Rewerskiego (Wyd. PZWL).

Wiśniówka na zdrowe serce

Źródła:

  1. Materiały przygotowane przez Jerzego Jambora
  2. „Fitoterapia i leki roślinne”, red. Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok (Wyd. PZWL)

Najnowsze artykuły