Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieOwoce Przepisy z winogronami na ciepło

Przepisy z winogronami na ciepło

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Próbowaliście kiedyś winogron serwowanych na ciepło? Co powiecie na zapieczone z fetą, figami i kolendrą lub podsmażone na maśle ze skórką cytrynową lub chili? Ciepłe winogrona są soczyste, miękkie, wybuchają w ustach. W zależności od dodatków i przypraw – pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Na dodatek są skarbnicą witamin, mikroelementów i flawonoidów, które mają właściwości przeciwnowotworowe.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieOwoce Przepisy z winogronami na ciepło

Winogrona bogate w antyoksydanty

Białe, czerwone, ciemnofioletowe lub wręcz czarne – na straganach można znaleźć przeróżne odmiany winogron. Niektóre są wielkie i okrągłe, inne bardziej podłużne. Im ciemniejsze owoce tym większa zawartość flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z nowotworami i unieszkodliwiają wolne rodniki.

Flawonoidy mogą też zapobiegać miażdzycy, a to dlatego, że podwyższają poziom dobrego cholersterolu, a niwelują poziom złego. W skórce ciemnych winogron jest też najwięcej resweratrolu, który działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, zapobiega sklejaniu się płytek krwi, przyspiesza rozpad tkanki tłuszczowej.

Przepisy z daktylami Medjool

Jakie składniki odżywcze znajdują się w winogronach?

W owocach znajdują się polifenole, kwasy organiczne (np. winowy i jabłkowy), enzymy, flawonoidy, garbniki oraz kilkanaście rodzajów aminokwasów (m.in. arginina). Do tego mnóstwo witamin m.in. C, A, PP, B oraz mikroelementów m.in. potas, fosfor, cynk, wapń, selen, magnez czy żelazo.

W winogronach jest też bor, który działa korzystnie w przypadku osteoporozy i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu estrogenu (polecany jest podczas menopauzy), a także kwas foliowy, który wspomaga pracę mózgu.

Ampletoterapia, czyli leczenie… winogronami

Ampeloterapia to dość młoda dziedzina medycyny niekonwencjonalnej obejmująca… leczenie winogronami. Mowa tu nie tylko o świeżych owocach, ale też o soku z winogron, a nawet winie. Słowo „ampeloterapia” wywodzi się z języka greckiego (ampelos oznacza winogrono).

Lecznicze działanie winogron dostrzegają przede wszystkim Grecy, Włosi, Francuzi i  Węgrzy. To właśnie w tych krajach ampeloterapia ma swoich zagorzałych fanów. Prozdrowotne właściwości winogron znane są zresztą nie od dziś. Już ponad 5 tys. lat temu stosowano je na bolączki układu pokarmowego oraz skaleczenia. Dziś winogrona doceniane są w znacznie szerszej skali.

Winne inspiracje – co można zrobić z winogron?

Z winogron najczęściej robi się soki, nalewki i wino. Ulubionym sposobem podawania owoców jest łączenie ich z przeróżnymi serami lub dodawanie do sałatek. Winogrona smakują wspaniale również po obróbce cieplnej. Najlepiej podsmażać je krótko (np. na maśle klarowanym) aż skórka pęknie, a kuleczki puszczą sok. W takiej wersji świetnie pasują do kopytek, klusek leniwych, kaszy jaglanej lub ryżu.

Ciepłe winogrona można też ułożyć na bagietce lub brioszce i podawać z delikatnym serkiem. Warto spróbować doprawić je też na ostro dodając odrobinę octu winnego, pieprzu lub chili. W pikantnej wersji dobrze komponują się z tartą np. z kozim serem.

Przepisy z granatem w roli głównej

Winogrona na ciepło – przepisy

1. Winogrona smażone na maśle z kropelką syropu klonowego i cynamonem

Do smażenia owoców najlepsze jest masło klarowane – nie przypala się. Ilość syropu klonowego zależy od rodzaju winogron. Czasem nie trzeba dodawać go wcale. Smażone winogrona idealnie smakują z domową brioszką i delikatnym serkiem np. mascarpone.

Składniki:

  • Duża garść ciemnych winogron
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Szczypta cynamonu
  • Kilka kropel syropu klonowego
Winogrona smażone na maśle z kropelką syropu klonowego i cynamonem - przepis Agnieszki Żelazko

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło, dodaj winogrona (w całości lub przekrojone na pół). Dopraw cynamonem i odrobiną syropu klonowego. Smaż krótko, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie.

2. Feta zapiekana z winogronami, figami i kolendrą

Słony ser feta zapiekany z miodem, oliwą i owocami to prawdziwy kulinarny rarytas. Mieszanka smaków i faktur idealnie komponuje się z bagietką lub grzankami. Winogrona można zapiekać na gałązce, choć wszystko zależy od ich rodzaju. Jeśli gałązka, na której wiszą winogrona jest sucha jeszcze przed włożeniem do piekarnika – może pokruszyć się podczas pieczenia, więc lepiej oderwać owocki.

Składniki:

  • Kiść winogron (jasnych lub ciemnych)
  • 1 świeża figa
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • Kolendra (suszona i świeża)
  • Świeżo mielony pieprz
  • Kawałek sera feta
Feta zapiekana z winogronami, figami i kolendrą - przepisy z winogronami na ciepło.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

W naczyniu żaroodpornym ułóż fetę, a następnie obłóż ją winogronami oraz pokrojoną w plastry figą. Ser i owoce oblej miodem i oliwą, posyp suszoną i świeżą kolendrą. Zapiekaj w temp. 160 st. przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pieprzem.

3. Winogrona z tymiankiem i skórką cytrynową podawane z kopytkami

Do tego przepisu świetnie pasuje skórka starta z cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa. Pierwsza dodaje lekkości, druga oryginalnego aromatu.

Składniki:

  • Kiść winogron
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 2 łyżki gęstej śmietanki
  • ½ kg gotowych kopytek lub klusek leniwych
Winogrona z tymiankiem i skórką cytrynową podawane z kopytkami - przepis Agnieszki Żelazko na winogrona na ciepło.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Masło rozpuść na patelni, dodaj skórkę z cytryny i tymianek. Smaż przez chwilę, a później dorzuć winogrona. Dodaj łyżeczkę miodu. Smaż aż owoce puszczą sok i zmiękną. Śmietankę wymieszaj z pozostałym miodem. Winogrona podawaj z kopytkami, masłem i słodką śmietanką. 

4. Winogrona na ostro z chili i białym pieprzem

Owoce możesz doprawić na ostro np. sproszkowanym chili i białym pieprzem. Ten ostatni jest bardzo aromatyczny, ale dużo delikatniejszy niż pieprz czarny. Winogrona na ostro dobrze komponują się z tartą (np. z kozim serem).

Składniki:

  • Kiść winogron
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej)
  • Szczypta sproszkowanego chili (lub więcej)
  • Szczypta białego pieprzu (lub więcej)
Winogrona na ostro z chili i białym pieprzem - co można zrobić z winogron w kuchni?

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Masło rozpuść na patelni, dodaj winogrona. Dopraw do smaku octem jabłkowym, chili i pieprzem. Smaż krótko aż owoce puszczą sok.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły