Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Jak zrobić haluszki z bryndzą? Sprawdź nasz przepis!

Jak zrobić haluszki z bryndzą? Sprawdź nasz przepis!

autor: Portal NoZ Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Haluszki z bryndzą to danie, które szczególną popularnością cieszy się na Słowacji. Można je zjeść w niemal każdym mieście tego kraju. Słowackie kluski z bryndzą to połączenie zaledwie kilku składników, jednak przepisów na ich przygotowanie jest niemal tak dużo, ilu samych Słowaków. W niektórych recepturach surowe ziemniaki zastępuje się gotowanymi, nieraz gospodynie dodają do całości jajka lub zmieniają proporcje składników. Poznaj nasz przepis!

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Jak zrobić haluszki z bryndzą? Sprawdź nasz przepis!

Czym są haluszki?

Haluszki to ogólna nazwa dla gotowanych kluseczek. Ich odmiany są znane również na Węgrzech (określa się je tam mianem gałuszek) i w Czechach (halušky). W zależności od lokalnej tradycji kluseczki mogą być przecierane przez sito lub wałkowane i krojone, podobnie jak nasze kopytka. Dlatego też haluszki mogą różnić się nie tylko recepturą, ale również kształtem i rozmiarem.

Jak przygotować haluszki z bryndzą?

Jeden z najbardziej popularnych przepisów na haluszki z bryndzą bazuje na czterech składnikach: mące, wodzie, soli i bryndzy. Przy czym ta ostatnia stanowi główny dodatek, a nie jest składnikiem samego ciasta. Przygotowanie dania należy zacząć od dokładnego starcia ziemniaków, najlepiej na tarce o małych oczkach. Do masy ziemniaczanej należy dosypać tyle mąki, aby ją lekko zagęścić. Następnie dodajemy do smaku sól – ilość według uznania. Gotowe ciasto kładziemy na sito i przecieramy łyżeczką prosto do wody. Ewentualnie z całej porcji odkrawamy małe części łyżeczką i wkładamy bezpośrednio do garnka. Gdy kluseczki są gotowe, należy wyłożyć je na talerz i posypać pokruszoną bryndzą.

Dlaczego warto zrobić to danie?

Po pierwsze, poznając kuchnie różnych regionów, poszerzasz swoje kulinarne horyzonty. Zdobytą wiedzę możesz wykorzystać np. podczas spotkania w gronie przyjaciół. Kiedy zaserwujesz ciekawe danie, do jakich z pewnością należą haluszki z bryndzą, sprawisz, że twoi goście poczują się niczym w najlepszej góralskiej restauracji.

Poza tym słowackie kluski z bryndzą są proste w przygotowaniu. Możesz je ugotować, gdy brakuje ci czasu na bardziej skomplikowane danie, a jednocześnie nie chcesz jeść żadnych fast foodów.

Z czym podawać haluszki z bryndzą?

Haluszki z bryndzą można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do głównego posiłku. Możesz serwować je dodatkowo z wędzonym boczkiem, podsmażoną cebulką, kwaśną śmietaną, a nawet serem pleśniowym. Dowolność jest tak duża, że kluseczki z pewnością często pojawią się na twoim stole. Podobnie jak kopytka, haluszki będą doskonale pasować do różnych mięs – gulaszy, żeberek, pulpetów i innych.

Bryndzowe haluszki – przepis

Składniki na porcje dla 2–4 osób:

  • 0,5 kg surowych ziemniaków
  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ok. 100 g bryndzy
  • 3 łyżki mleka krowiego
  • dodatki według uznania

Bryndzowe haluszki – przepis krok po kroku

Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Nie odciskaj ich, jak się to robi w przypadku placków ziemniaczanych – tu masa musi być bardziej wodnista. Dodaj do niej szklankę mąki (typ 450/500 lub 550) oraz szczyptę soli, całość dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki.

Do uprzednio osolonej i gotującej się wody zacznij nakładać kluseczki. Można to zrobić na dwa sposoby. Haluszki można przecierać przez sito lub nakładać małymi porcjami za pomocą łyżki, otrzymując tzw. kluski scykane (w gwarze „scykanie” oznacza odcinanie porcji łyżką).

Kluseczki powinny się gotować do czasu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane haluszki należy przełożyć na sito i przelać zimną wodą.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły