Przepisy z miętą Agnieszki Żelazko. Świeże listki zielonej mięty na glinianym talerzu.

Przepisy z miętą

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Świeże listki mięty idealnie pasują do lemoniad, koktajli, lodów i wszelkich deserów. Dzięki zawartości mentolu orzeźwiają i przyjemnie chłodzą. Niewiele osób używa mięty do dań ciepłych, a szkoda, bo nadaje ona potrawom lekkości, wpływa korzystnie na trawienie, pobudza perystaltykę jelit. Bardzo dobrze komponuje się z kaszami, pieczonymi ziemniakami, delikatnym mięsem, szynką parmeńską, smażonymi owocami. Ma mnóstwo witamin i minerałów, a na dodatek można ją posadzić w doniczce i uprawiać na balkonie lub w mieszkaniu. Jak obchodzić się z miętą w kuchni? Sprawdź letnie przepisy z miętą.

W Polsce najpopularniejsza jest mięta pieprzowa, ale można spotkać też mnóstwo innych odmian m.in. miętę zieloną, polną i nawodną. Najczęściej dodaje się ją do drinków, lemoniad i koktajli. Dobrze łączy się też z twarożkiem, pastą rzodkiewkową, może być składnikiem lekkiego pesto lub sosu do sałatek. Dobrze smakuje też na ciepło, chociaż warto pilnować, by obróbka termiczna nie trwała zbyt długo.

Miętę można mrozić i suszyć, ale najlepiej smakuje gdy jest świeża. Można uprawiać ją we własnym ogródku lub na balkonie. Roślina nie potrzebuje specjalnych warunków (wystarczy ziemia ogrodowa) i szybko się rozrasta.

Mięta pełna witamin i minerałów

Z liści i łodyżek mięty można zrobić mnóstwo rzeczy: herbatki, napary, nalewki, olejki, wyciągi. Wszystkie mają właściwości prozdrowotne. Mięta zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, flawonoidów, garbników, a do tego mentol i menton. Jest bogata w magnez, potas, miedź, fosfor, cynk i selen, a dodatkowo w witaminy C, A, B1 i B9.

Zioła na balkonie – jakie posadzić?

Zbawienna dla organizmu

Zastosowanie lecznicze mięty jest bardzo szerokie. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, uspokaja i wycisza, pomaga w walce z przeróżnymi dolegliwościami układu pokarmowego, łagodzi migreny, a nawet działa zewnętrznie (między innymi na zmiany skórne i opryszczkę). Stosowana na skórę wykazuje działanie znieczulające, przeciwświądowe i przeciwzapalne.

Mięta od lat stosowana jest wspomagająco w przypadku:

  • problemów trawiennych
  • niestrawności
  • nudności
  • bólu żołądka
  • kolki jelitowej

Działa rozkurczająco (także na mięśnie gładkie), zwiększa ilość soku żołądkowego, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, a na dodatek zapobiega wzdęciom (korzystnie wpływa na perystaltykę jelit). Często stosowana jest również w przypadku problemów z pęcherzykiem żółciowym i wątrobą.

Pomocna w przypadku migreny

Mięta łagodzi nieżyt górnych dróg oddechowych i zapalenie zatok, działa jednak również wszystkim przeciwmigrenowo. Mowa tutaj zarówno o działaniu wewnętrznym (a więc piciu herbatki lub naparu) jak i zewnętrznym (czyli wcieraniu świeżej mięty lub olejku w skronie oraz czoło).

W listkach mięty jest nie tylko mentol, ale również menton oraz garbniki, dlatego wcieranie jej w skórę działa – na zmienione chorobowo miejsca – w sposób przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny, przeciwświądowy i chłodzący. Każdy z nas powinien mieć miętę pod ręką zwłaszcza latem. Jest idealna na pęcherze, pogryzienia komarów, pleśniawki pojawiające się w jamie ustnej, a nawet opryszczkę.

Domowa apteczka ziołowa

Mięta – przepisy na lato

1. Maślana kasza jęczmienna z szynką parmeńską, smażonymi brzoskwiniami i miętą

Składniki:

  • Pół szklanki kaszy jęczmiennej (suchej)
  • 1,5 łyżki masła (lub więcej)
  • Kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 brzoskwinia (lub więcej)
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Trochę suszonej mięty
  • Sól i pieprz do smaku
Maślana kasza jęczmienna z szynką parmeńską, smażonymi brzoskwiniami i miętą - przepisy z miętą Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, a gdy ją odcedzisz wymieszaj z łyżką masła, przykryj i odstaw na chwilę. Masło, które Ci zostało rozpuść na patelni, dodaj kropelkę oliwy, a następnie usmaż pokrojoną w plastry brzoskwinię. Dorzuć świeżą miętę, dodaj sól i pieprz do smaku. Na końcu wrzuć pokrojoną w paski szynkę parmeńską i smaż przez chwilę. Później dodaj kaszę, wymieszaj wszystko energicznie i podawaj od razu.

2. Arbuz z parmezanem, czarnymi winogronami i miętą

Składniki:

  • ¼ arbuza
  • Garść czarnych winogron
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Kilka listków mięty
  • Szczypta cukru
Arbuz z parmezanem, czarnymi winogronami i miętą - przepis.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Arbuza obierz i usuń pestki. Pokrój w grubą kostkę. Dodaj czarne lub zielone winogrona. Listki mięty rozerwij w palcach, posyp niewielką ilością cukru, a następnie uderzaj kilka razy łyżeczką lub trzonkiem noża, by mięta puściła sok. Dodaj ją do sałatki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Na końcu posyp startym parmezanem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę możesz podawać ze świeżą bagietką, ale świetnie smakuje też na macy np. z serkiem fromage.

3. Orzeźwiająca lemoniada z miętą, miodem i morelami

Składniki:

  • 2 l wody mineralnej
  • 1 cytryna (lub więcej)
  • 1 łyżka miodu (lub więcej)
  • Garść świeżej mięty
  • 2 morele
  • Odrobina cukru
Orzeźwiająca lemoniada z miętą, miodem i morelami - przepisy z miętą Agi Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Morele pokrój w bardzo cienkie plastry, rozgnieć delikatnie widelcem, posyp niewielką ilością cukru i odstaw do lodówki na 2 h. Do wody wyciśnij sok z całej cytryny, dodaj miód i miętę rozerwaną w palcach. Dokładnie wymieszaj. Na końcu dorzuć morele. Odstaw na 15 minut, by lemoniada się „przeżarła”, ewentualnie dopraw do smaku.

Najnowsze artykuły