Strona główna Zdrowie Herbata na trawienie – przepis na domową herbatkę ziołową

Herbata na trawienie – przepis na domową herbatkę ziołową

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Jak możesz wspomóc pracę jelit? Zaparz sobie herbatę na trawienie! Sprawdź, jakich ziół będziesz potrzebować! Oto prosty przepis na domową herbatkę ziołową.

Strona główna Zdrowie Herbata na trawienie – przepis na domową herbatkę ziołową
Herbata na trawienie - jak ją zrobić? Przepis na herbatkę ziołową na trawienie.

Herbata na trawienie – na jakie problemy żołądkowe pomaga?

Trawienie jest jedną z podstawowych czynności, za które odpowiedzialne są narządy środkowego i dolnego ogrzewacza:

  • śledziona
  • żołądek
  • jelita
  • wątroba

Jednak jak wiemy, proces ten nierzadko bywa zaburzony, niekompletny, rozregulowany. Mnóstwo osób skarży się na ogólnie rozumiane problemy trawienne, wśród których wyróżnić można między innymi:

  • wzdęcia
  • zaparcia
  • uczucie ciężaru po posiłku
  • bóle żołądka
  • nudności
  • brak apetytu

Herbatka na trawienie pomoże nam uporać się z przykrymi dolegliwościami. Podane poniżej składniki można wymieszać i przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku. Stosować w razie potrzeby, do trzech razy dziennie.

Morele zbawienne na trawienie

Przepis na herbatkę na trawienie

Składniki:

  • ziele krwawnika – 50 g
  • ziele mięty – 30 g
  • nasiona kminku – 30 g
  • nasiona kopru włoskiego – 50 g
  • korzeń lukrecji – 20 g

Jedną kopiastą łyżeczkę mieszanki zalać jedną szklanką wrzątku i zaparzyć pod przykryciem przez kilka minut. Ziołową herbatę na trawienie najlepiej spożywać po jedzeniu, do 3 szklanek dziennie.

Ilość mieszanki herbaty ziołowej, którą zaparzamy można przed użyciem rozdrobnić w moździerzu, aby poprawić przenikanie substancji czynnych do naparu. Dotyczy to zwłaszcza nasion i korzenia, przy których rozdrobnienie potęguje siłę ich działanie i uwalnia więcej związków aktywnych.

Herbata zimowa i letnia – jakie składniki dodać?

W zależności od pory roku oraz od objawów indywidualnych można do herbaty ziołowej na trawienie dodać składniki uzupełniające i równoważące jej działanie.

  1. Dla osób z objawami zimna, wychłodzenia lub też w sezonie jesienno-zimowym, do naparu wskazane jest dodanie 2 sztuk goździków na szklankę oraz 1 sztuki anyżu gwiaździstego.
  2. W lecie i dla osób z objawami gorąca można dodać więcej mięty.

Powyższe zioła są wskazane na wszelkie dolegliwości trawienne, pojawiające się zwłaszcza po posiłku – niestrawność, wzdęcia, uczucie rozpierania w podbrzuszu.

Herbata na trawienie - przepis na herbatkę z ziołami wspomagającymi trawienie i łagodzącymi dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Właściwości ziół na trawienie – dlaczego herbata ziołowa jest dobra na trawienie?

Krwawnik pospolity

Krwawnik w medycynie chińskiej ma bardzo szerokie zastosowanie. Między innymi jest wskazany w zaburzeniach trawienia i klasyfikowany jest jako tonik trawienny, ponieważ silnie wzmacnia qi śledziony. Zapobiega wzdęciom, poprawia wydolność narządów trawiennych, wpływa korzystnie na funkcję śledziony i wątroby oraz ogólnie wzmacnia qi i krew. Wspomaga także produkcję żółci i poprawia apetyt.

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa jest polecana na różne dolegliwości układu pokarmowego, gdyż ułatwia trawienie, poprawia funkcjonowanie dróg pokarmowych i żółciowych, zapobiega wzdęciom. Poza tym dodaje nieocenionego smaku i aromatu ziołowej herbatce. Stanowi tutaj składnik o działaniu ochładzającym, dlatego można dodawać jej więcej w porze letniej. Mięta będzie równoważyła działanie składników o naturze ciepłej i rozgrzewającej, sprawiając, że napój będzie zharmonizowany pod względem termicznym.

Kminek i koper włoski

Kminek i koper włoski są znane przede wszystkim ze swojego działania wiatropędnego, rozkurczającego i zapobiegającego wzdęciom. Oba mają naturę ciepłą termicznie, smak ostry z pewna komponentą słodkiego i działanie stymulujące trawienie.

Lukrecja

Lukrecja natomiast jest przedstawicielem smaku słodkiego, który ma za zadanie odżywiać i wzmacniać qi śledziony oraz poprawiać procesy trawienne. Smak słodki w medycynie chińskiej jest odpowiedzialny głównie za stabilizację i wzmocnienie środkowego ogrzewacza.

Ze względu jednak na swój „ciężki” charakter i kierunek działania w dół, potrzebne są tutaj równoważące składniki o smaku ostrym (kminek, koper, goździki, anyż), które rozproszą zastój trawienny i zapobiegną stagnacji, spowodowanej przejedzeniem i osłabieniem trawienia.

Najlepsze zioła na trawienie

Podobne artykuły