Herbatka na trawienie

Jak możesz wspomóc pracę jelit? Zaparz sobie herbatkę na trawienie! Sprawdź, jakich ziół będziesz potrzebować!
Herbatka na trawienie - jak ją zrobić?

Trawienie jest jedną z podstawowych czynności, za które odpowiedzialne są narządy środkowego i dolnego ogrzewacza: śledziona, żołądek, jelita, wątroba. Jednak jak wiemy, proces ten nierzadko bywa zaburzony, niekompletny, rozregulowany. Mnóstwo osób skarży się na ogólnie rozumiane problemy trawienne, wśród których wyróżnić można między innymi wzdęcia, zaparcia, uczucie ciężaru po posiłku, bóle żołądka, nudności, brak apetytu.

Herbatka na trawienie pomoże nam uporać się z przykrymi dolegliwościami. Podane poniżej składniki można wymieszać i przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku. Stosować w razie potrzeby, do trzech razy dziennie.

Przepis na herbatkę na trawienie

Składniki:

  • ziele krwawnika – 50 g
  • ziele mięty – 30 g
  • nasiona kminku – 30 g
  • nasiona kopru włoskiego – 50 g
  • korzeń lukrecji – 20 g

Jedną kopiastą łyżeczkę mieszanki zalać jedną szklanką wrzątku i zaparzyć pod przykryciem przez kilka minut. Spożywać po jedzeniu, do 3 szklanek dziennie.

Ilość mieszanki, którą zaparzamy można przed użyciem rozdrobnić w moździerzu, aby poprawić przenikanie substancji czynnych do naparu. Dotyczy to zwłaszcza nasion i korzenia, przy których rozdrobnienie potęguje siłę ich działanie i uwalnia więcej związków aktywnych.

W zależności od pory roku oraz od objawów indywidualnych można do herbatki dodać składniki uzupełniające i równoważące jej działanie. Dla osób z objawami zimna, wychłodzenia lub też w sezonie jesienno-zimowym, do naparu wskazane jest dodanie 2 sztuk goździków na szklankę oraz 1 sztuki anyżu gwiaździstego. W lecie i dla osób z objawami gorąca można dodać więcej mięty.

Powyższe zioła są wskazane na wszelkie dolegliwości trawienne, pojawiające się zwłaszcza po posiłku – niestrawność, wzdęcia, uczucie rozpierania w podbrzuszu.

Zioła na trawienie - przepis na herbatkę na trawienie.

Zioła na trawienie

Krwawnik w medycynie chińskiej ma bardzo szerokie zastosowanie. Między innymi jest wskazany w zaburzeniach trawienia i klasyfikowany jest jako tonik trawienny, ponieważ silnie wzmacnia qi śledziony. Zapobiega wzdęciom, poprawia wydolność narządów trawiennych, wpływa korzystnie na funkcję śledziony i wątroby oraz ogólnie wzmacnia qi i krew. Wspomaga także produkcję żółci i poprawia apetyt.

Mięta pieprzowa jest polecana na różne dolegliwości układu pokarmowego, gdyż ułatwia trawienie, poprawia funkcjonowanie dróg pokarmowych i żółciowych, zapobiega wzdęciom. Poza tym dodaje nieocenionego smaku i aromatu ziołowej herbatce. Stanowi tutaj składnik o działaniu ochładzającym, dlatego można dodawać jej więcej w porze letniej. Będzie równoważyła działanie składników o naturze ciepłej i rozgrzewającej, sprawiając, że napój będzie zharmonizowany pod względem termicznym.

Kminek i koper włoski są znane przede wszystkim ze swojego działania wiatropędnego, rozkurczającego i zapobiegającego wzdęciom. Oba mają naturę ciepłą termicznie, smak ostry z pewna komponentą słodkiego i działanie stymulujące trawienie.

Lukrecja natomiast jest przedstawicielem smaku słodkiego, który ma za zadanie odżywiać i wzmacniać qi śledziony oraz poprawiać procesy trawienne. Smak słodki w medycynie chińskiej jest odpowiedzialny głównie za stabilizację i wzmocnienie środkowego ogrzewacza. Ze względu jednak na swój „ciężki” charakter i kierunek działania w dół, potrzebne są tutaj równoważące składniki o smaku ostrym (kminek, koper, goździki, anyż), które rozproszą zastój trawienny i zapobiegną stagnacji, spowodowanej przejedzeniem i osłabieniem trawienia.

Sprawdź, jakie jeszcze zioła są dobre na trawienie.

19.08.2019
Wiśniówka wspomaga serce i układ krążenia. Nie bez powodu. Wiśnie zawierają sporo potasu, niezbędnego dla serca, który obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz pomaga pozbyć się nadmiaru sodu z organizmu i stabilizuje pracę serca.
27.05.2019
Większość z nas marzy o tym, aby mieć lśniące, silne i gęste włosy. Nie każdemu jednakże jest to dane. Wiedzą o tym najlepiej mężczyźni z coraz bardziej widoczną łysinką i kobiety, z przerażeniem odnotowujące garście włosów na grzebieniu.
07.06.2019
Oczyszcza organizm, reguluje cukier, obniża ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi dolegliwości trawienne, a nawet walczy z rakiem. Przede wszystkim jednak tajemniczy korzeń kudzu może pomóc w walce z uzależnieniem od papierosów i alkoholu. Co jeszcze potrafi korzeń kudzu i jak go stosować?
02.04.2019
Na dworze coraz cieplej, czas ruszyć się z kanapy. Poszłaś pobiegać albo wybrałaś się na trening na siłownię i wróciłaś z bólem kolana? Oto co powinnaś zrobić, aby szybko wrócić do aktywności i pozbyć się problemów ze stawem kolanowym. Konsultacja: specjalista terapii manualnej, osteopata, fizjoterapeuta Maciej Brożyński z Warszawskiego Centrum Rehabilitacji i Osteopatii Klinicznej Fizjoklinika.
31.05.2019
Poznaj 6 produktów żywnościowych, które wzmacniają serce, obniżają ciśnienie i zapobiegają zawałom. Wszystkie mają potwierdzone naukowo właściwości, dlatego warto włączyć je na stałe do swojego jadłospisu.
05.03.2018
Jeszcze wczoraj karmiłaś maluszka bez problemów. A dzisiaj pierś jest obrzmiała, bolesna, masz gorączkę. To może być zastój pokarmu w piersiach, dolegliwość, która przydarza się wielu karmiącym kobietom. Jak uporać się z nią naturalnymi metodami?