W Polsce najpopularniejsza jest mięta pieprzowa, ale można spotkać też mnóstwo innych odmian m.in. miętę zieloną, polną i nawodną. Najczęściej dodaje się ją do drinków, lemoniad i koktajli. Dobrze łączy się też z twarożkiem, pastą rzodkiewkową, może być składnikiem lekkiego pesto lub sosu do sałatek. Dobrze smakuje też na ciepło, chociaż warto pilnować, by obróbka termiczna nie trwała zbyt długo.
Miętę można mrozić i suszyć, ale najlepiej smakuje gdy jest świeża. Można uprawiać ją we własnym ogródku lub na balkonie. Roślina nie potrzebuje specjalnych warunków (wystarczy ziemia ogrodowa) i szybko się rozrasta.
Spis treści
Mięta pełna witamin i minerałów
Z liści i łodyżek mięty można zrobić mnóstwo rzeczy: herbatki, napary, nalewki, olejki, wyciągi. Wszystkie mają właściwości prozdrowotne. Mięta zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, flawonoidów, garbników, a do tego mentol i menton. Jest bogata w magnez, potas, miedź, fosfor, cynk i selen, a dodatkowo w witaminy C, A, B1 i B9.
Zioła na balkonie – jakie posadzić?
Zbawienna dla organizmu
Zastosowanie lecznicze mięty jest bardzo szerokie. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, uspokaja i wycisza, pomaga w walce z przeróżnymi dolegliwościami układu pokarmowego, łagodzi migreny, a nawet działa zewnętrznie (między innymi na zmiany skórne i opryszczkę). Stosowana na skórę wykazuje działanie znieczulające, przeciwświądowe i przeciwzapalne.
Mięta od lat stosowana jest wspomagająco w przypadku:
- problemów trawiennych
- niestrawności
- nudności
- bólu żołądka
- kolki jelitowej
Działa rozkurczająco (także na mięśnie gładkie), zwiększa ilość soku żołądkowego, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, a na dodatek zapobiega wzdęciom (korzystnie wpływa na perystaltykę jelit). Często stosowana jest również w przypadku problemów z pęcherzykiem żółciowym i wątrobą.
Pomocna w przypadku migreny
Mięta łagodzi nieżyt górnych dróg oddechowych i zapalenie zatok, działa jednak również wszystkim przeciwmigrenowo. Mowa tutaj zarówno o działaniu wewnętrznym (a więc piciu herbatki lub naparu) jak i zewnętrznym (czyli wcieraniu świeżej mięty lub olejku w skronie oraz czoło).
W listkach mięty jest nie tylko mentol, ale również menton oraz garbniki, dlatego wcieranie jej w skórę działa – na zmienione chorobowo miejsca – w sposób przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny, przeciwświądowy i chłodzący. Każdy z nas powinien mieć miętę pod ręką zwłaszcza latem. Jest idealna na pęcherze, pogryzienia komarów, pleśniawki pojawiające się w jamie ustnej, a nawet opryszczkę.
Domowa apteczka ziołowa
Mięta – przepisy na lato
1. Maślana kasza jęczmienna z szynką parmeńską, smażonymi brzoskwiniami i miętą
Składniki:
- Pół szklanki kaszy jęczmiennej (suchej)
- 1,5 łyżki masła (lub więcej)
- Kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 1 brzoskwinia (lub więcej)
- Kilka listków świeżej mięty
- Trochę suszonej mięty
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, a gdy ją odcedzisz wymieszaj z łyżką masła, przykryj i odstaw na chwilę. Masło, które Ci zostało rozpuść na patelni, dodaj kropelkę oliwy, a następnie usmaż pokrojoną w plastry brzoskwinię. Dorzuć świeżą miętę, dodaj sól i pieprz do smaku. Na końcu wrzuć pokrojoną w paski szynkę parmeńską i smaż przez chwilę. Później dodaj kaszę, wymieszaj wszystko energicznie i podawaj od razu.
2. Arbuz z parmezanem, czarnymi winogronami i miętą
Składniki:
- ¼ arbuza
- Garść czarnych winogron
- 2 łyżki startego parmezanu
- Kilka listków mięty
- Szczypta cukru
Przygotowanie:
Arbuza obierz i usuń pestki. Pokrój w grubą kostkę. Dodaj czarne lub zielone winogrona. Listki mięty rozerwij w palcach, posyp niewielką ilością cukru, a następnie uderzaj kilka razy łyżeczką lub trzonkiem noża, by mięta puściła sok. Dodaj ją do sałatki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Na końcu posyp startym parmezanem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę możesz podawać ze świeżą bagietką, ale świetnie smakuje też na macy np. z serkiem fromage.
3. Orzeźwiająca lemoniada z miętą, miodem i morelami
Składniki:
- 2 l wody mineralnej
- 1 cytryna (lub więcej)
- 1 łyżka miodu (lub więcej)
- Garść świeżej mięty
- 2 morele
- Odrobina cukru
Przygotowanie:
Morele pokrój w bardzo cienkie plastry, rozgnieć delikatnie widelcem, posyp niewielką ilością cukru i odstaw do lodówki na 2 h. Do wody wyciśnij sok z całej cytryny, dodaj miód i miętę rozerwaną w palcach. Dokładnie wymieszaj. Na końcu dorzuć morele. Odstaw na 15 minut, by lemoniada się „przeżarła”, ewentualnie dopraw do smaku.