Strona główna Zdrowie Nalewka z derenia przy anemii

Nalewka z derenia przy anemii

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Owoce derenia wyróżnia wysoka zawartość żelaza. Dlatego nalewka z derenia, inaczej dereniówka, jest polecana przy objawach niedokrwistości, takich jak: osłabienie, bladość skóry, łamliwość włosów, zajady w kącikach ust, bóle głowy, czy bezsenność.

Strona główna Zdrowie Nalewka z derenia przy anemii
Nalewka z derenia na anemię - jak zrobić dereniówkę? Przepis na nalewkę z derenia.

Dereń jadalny – właściwości i składniki odżywcze

Owoce derenia zawierają sporo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i manganu, a także beta-karoten, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki i cukry (ok. 10-13 proc.). Są też bogatym źródłem witaminy C (100-200 mg w 100 g). Dereń polecany jest osobom cierpiącym na anemię.

Czerwone odmiany derenia to wyjątkowo bogate źródło antocyjanów (ponad 900 mg/100g owoców). Najwięcej tych prozdrowotnych substancji ma skórka – 4,5-krotnie więcej niż miąższ. Dereń działa też przeciwzapalnie i moczopędnie, zwiększa wydalanie wody i sodu z moczem, dlatego poleca się go osobom cierpiącym na zapalenia pęcherza moczowego czy dnę moczanową.

Nalewka z aronii, pigwy i jeżyn na przeziębienie i odporność

Nalewka z derenia (dereniówka)

Te wszystkie składniki odżywcze i właściwości derenia warto zamknąć w butelce z nalewką, tzw. dereniówką. Jak ją zrobić? Oto przepis! Dobrze, aby owoce derenia były bardzo dojrzałe, wręcz pękające w rękach, najlepiej zebrane tuż po przymrozkach, chociaż można je zbierać od lipca do końca października.

Składniki:

  • 1 kilogram owoców derenia
  • 5 łyżek suszonych czarnych jagód (nadadzą trunkowi przyjemnego smaku i wyjątkowego koloru)
  • 500 ml wódki
  • 500 ml spirytusu
  • pół litra płynnego jasnego miodu, np. akacjowego

Dereń - zebrane owoce derenia. Jak zrobić nalewkę z derenia?

Nalewka z derenia – przepis

Dojrzałe, umyte i oczyszczone owoce derenia lekko rozgnieść i wsypać do dużego słoja. Zalać alkoholem. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni, potrząsając słojem. Przefiltrować, zlać do słoja i przechowywać w lodówce.

Do owoców dodać płynny miód, dobrze wymieszać i odstawić na 4-5 dni, codziennie potrząsając, by owoce dobrze wymieszały się z miodem. Powstały w ten sposób syrop, przecedzić przez gazę lub bardzo gęste sito. Dzięki temu nalewka z derenia będzie bardziej klarowna. Syrop połączyć z odlanym wcześniej alkoholem.

Gotową nalewkę z derenia przelać do butelek, które należy przechowywać w optymalnie chłodnym miejscu. Dereniówka nadaje się do spożycia po upływie sześciu miesięcy.

Jesienne nalewki z jarzębiny, kasztanów i tarniny

Najnowsze artykuły