Strona główna Bądź eko Jak nie marnować jedzenia?
Strona główna Bądź eko Jak nie marnować jedzenia?

Jak nie marnować jedzenia?

autor: Małgorzata Bartkiewicz

Marnowanie pożywienia to nie tylko trwonienie pieniędzy, to przede wszystkim ogromne starty zasobów naturalnych. Czy wiesz, że wyrzucając kg ziemniaków, marnujemy 300 litrów wody, wyrzucając kg wołowiny to już nawet 10 tysięcy litrów wody? Nie mówiąc o pracy ludzi, dzięki którym pożywienie do nas dotarło. Jak zapobiec takim stratom? Sprawdź, jak nie marnować jedzenia.

Zamiast tracić czas i energię na głoszenie wzniosłych haseł o tym jak ważna jest ekologia i życie zgodnie z zasadą No Waste, zacznij działać w swojej kuchni. Każdą zbędną ilość jakiegoś produktu, można zmienić w pyszne danie lub smaczny dodatek do innego dania. Oto kilka wskazówek jak stworzyć ekologiczną, bezodpadową kuchnię.

1. PLANOWANIE ZAKUPÓW

Często kupujemy za dużo, na zapas, jakby bojąc się, że będziemy głodować. Takie myślenie doprowadza niestety do marnowania żywności.

Planowanie posiłków na cały tydzień a co za tym idzie zaplanowanie zakupów, to pierwszy krok do unikania resztek w kuchni.

Planowanie zakupów, czyli jak nie marnować jedzenia?

2. WPROWADŹ DZIEŃ CZYSZCZENIA LODÓWKI

Taki dzień ustal na koniec tygodnia, tuż przed robieniem zakupów na kolejny tydzień. Bazuj w tym dniu na resztkach z poprzednich dni i staraj się nic nie dokupywać. Motywuj się do gotowania z tego co już masz, testując różne przepisy. Najlepiej sprawdzają się w takiej sytuacji, zapiekanki, gulasze i zupy.

3. WŁAŚCIWIE PRZECHOWUJ ŻYWNOŚĆ

Warzywa więdną w lodówce, psują się też pozostawione na blacie, dlatego warto zainwestować w kilka próżniowych pojemników na żywność. Wędliny, ser włożone do własnego pojemnika, mogą być w lodówce dłużej. Jeżeli np. do kanapek zużywasz pół ogórka, drugie pół zamknij w szklanym pojemniku i schowaj do lodówki. Świeże mięso i ryby, również przechowuj w szklanych opakowaniach,  zapobiega to  także wzrostowi bakterii.

4. GOTUJ MNIEJSZE PORCJE

Często gotujemy więcej ryżu, kaszy czy makaronu, potem gdy wyschną nikt nie chce ich jeść. Pół biedy gdy mamy jakieś zwierzęta na utrzymaniu, bo wtedy można im dać resztę. Lepiej więc dobrze zaplanować wielkość porcji, poznając wcześniej możliwości domowników.

5. RÓB KISZONKI

Kiszonki zawierają mnóstwo witamin, choćby C, B12, B6. Kisić można praktycznie wszystko: np. ogórki, kapustę, buraki, pomidory, cebulę, cytryny, jabłka. W bezodpadowej kuchni chodzi o to, by nic się nie zmarnowało, dlatego najlepsze są kiszonki z mieszanki warzyw, których mamy w nadmiarze.

Przetwory w słoikach, czyli jak nie marnować jedzenia.

6. RÓB PRZETWORY

Pasteryzacja w słoikach, to kolejny sposób na zagospodarowanie dużych ilości warzyw i owoców, których nie jesteśmy w stanie przejeść na bieżąco.

Zazwyczaj pasteryzujemy przy użyciu cukru, który jest naturalnym konserwantem. Można też janginizować przetwory, czyli pasteryzować dodając odrobinę soli i wody zamiast cukru. Takie przetwory są mniej kaloryczne, przez co zdrowsze. Mam tu na myśli nie tylko dżemy, ale również soki, kompoty, sosy, ketchupy i potrawki.

7. ZAMRAŻAJ WIĘKSZE PORCJE

Czasami można ugotować większy obiad na kilka dni, poporcjować go i zamrozić. Praktycznie wszystkie dania można zamrozić, wyjątek stanowią kasze, makarony i ziemniaki. Po rozmrożeniu zmieniają się w nieapetyczną papkę.

Można też mrozić warzywa i owoce, trzeba je wcześniej oczyścić, obrać i pokroić na kawałki, by mieć gotowe porcje do ugotowania obiadu czy upieczenia ciasta. To samo tyczy się chleba, również mrozimy pokrojony, rano takie zamrożone kromki możemy włożyć do piekarnika na trzy minuty i mamy, pachnący, świeży chlebuś na kanapki.

8. SUSZ JEDZENIE

Co można suszyć?

  • Grzyby, suszone wspaniale wzbogacają smak gotowanych potraw.
  • Owoce, takie jak jabłka, truskawki, porzeczki, gruszki, morele, banany, śliwki – suszone to idealna przekąska.
  • Papryczka Chili – suszona to uniwersalny dodatek do zup i mięs.
  • Zioła: tymianek, majeranek, pokrzywa, szałwia, rumianek i wiele innych. Związujemy je sznurkiem za łodygi i wieszamy liśćmi do dołu.
  • Natki warzyw korzennych- pietruszki, marchwi, buraków, selera, suszone są świetną przyprawą.

Suszenie grzybów, czyli jak nie marnować jedzenia.

9. KOMPOSTUJ

Aż 40% odpadów domowych to odpady kuchenne, a kompostowanie to kolejny sposób ich zagospodarowania. Poprzez kompostowanie uzyskujemy najcenniejszy nawóz dla roślin a do tego nie dopuszczamy do spalania materii organicznej w spalarni.

Kuchnia zero waste

Stosując się do wszystkich powyższych zasad robisz duży krok w kierunku bezodpadowej kuchni. Marnowanie pożywienia to nie tylko trwonienie pieniędzy, to przede wszystkim ogromne starty zasobów naturalnych. Wyrzucając kg ziemniaków, marnujemy 300 litrów wody, wyrzucając kg wołowiny to już nawet 10 tysięcy litrów wody, a dochodzi do tego jeszcze praca ludzi.

Pamiętajmy, nawet najlepsze planowanie zakupów nic nie da , jeśli nie wiemy jak wykorzystać resztki z dnia poprzedniego.

Każdą zbędną ilość jakiegoś produktu, można zmienić w pyszne danie lub smaczny dodatek do innego dania, dlatego pobawmy się w bezodpadową kuchnię.

Powiązane artykuły