Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieOwoceJabłka Przepisy na przetwory z dyni

Przepisy na przetwory z dyni

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Sezon na dynię w pełni! Sprawdź nasze przepisy na przetwory z dyni i dyniowe przekąski. Zobacz, jak zrobić prosty dżem z dyni i jabłek lub z dyni i pomarańczy, dynię w occie, dyniową konfiturę czy powidła, a także dynię w postaci puree czy dyniowe frytki.

Dynia w occie na słodko

Składniki:

  • 2 kg dyni, np. makaronowej (bez skóry i pestek)
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 20 goździków

Jak to zrobić?

Dynię pokroić w kostkę. Do garnka wlać ocet, dodać cukier i goździki, Zagotować na małym ogniu. Pokrojoną dynię wrzucić do gorącego syropu i gotować ok. 5 min. Ugotowaną dynię przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki. Położyć do góry dnem.

Dynia w occie na ostro

Składniki:

  • 1 kg dyni, np. makaronowej (bez skóry i pestek)
  • szklanka octu spirytusowego 10%
  • 4 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka gwiazdek anyżu
  • laska cynamonu
  • 5-6 goździków
  • szczypta soli do smaku

Jak to zrobić?

Dynię umyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Kawałki dyni włożyć do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, dodać przyprawy. Zagotować wodę z octem,  cukrem i solą. Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach, zakręcić. Słoiki włożyć do garnka z wodą. Pasteryzować ok. 20 min. od zagotowania się wody.

Dynia – jakie ma właściwości?

Dżem z dyni i pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg dyni, np. piżmowej (bez skóry i pestek)
  • 2 duże pomarańcze
  • 350 g cukru
  • średnia cytryna
  • opakowanie żelfixu

Jak to zrobić?

Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać 5-6 łyżek wody, gotować ok. 20-25 min., co jakiś czas mieszając. Ugotowaną dynię zmiksować na gładki mus. Dodać sok z cytryny i pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier i żelfix, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kolejne 3 minuty. Gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcić i położyć do góry dnem.

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

  • 2 kg dyni, np. piżmowej (bez skóry i pestek)
  • 2 kg kwaśnych jabłek (bez skóry i gniazd nasiennych)
  • 1 kg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • opakowanie galaretki cytrynowej

Jak to zrobić?

Dynię i jabłka pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać cukier, cukier waniliowy i galaretkę. Smażyć, aż dżem będzie gesty. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 20 min.

Dżem z dyni i jabłek – inny przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • pół kilograma kwaśnych jabłek
  • kilka mielonych goździków
  • mielony cynamon
  • sok z cytryny

Jak to zrobić?

Przepisy na przetwory z dyni są różne, dlatego mamy dla ciebie drugą wersję dżemu dyniowo-jabłkowego. Dojrzałą dynię, przekroić, obrać ze skórki, usunąć pestki i luźny miąższ, pozostały pokroić w kostkę. Umyte jabłka, pokroić w cząstki i połączyć z dynią. Zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, mieszając by się nie przypaliły. Kiedy zmiękną zdjąć pokrywę i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie dodać cukier i przyprawy, a kiedy dżem zgęstnieje, jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych słoików. Zamknąć je i odwrócić do góry dnem. Słodkie przetwory z dyni możesz podjadać przez całą zimę.

Dynia – przepisy na jesień

Konfitura z dyni

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonej dyni, np. dyni delicata bez skóry i pestek
  • 200 ml wody
  • 300 g cukru
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Jak to zrobić?

Pokrojoną w kostkę dynię przełożyć do garnka, dodać 4-5 łyżek wody i dusić na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, usunąć pestki. Dodać cukier, pokrojone pomarańcze, imbir i cynamon. Gotować do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić. Słoiki położyć do góry dnem. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Jarmuż – przepisy na zdrowe dania

Przepisy na przetwory z dyni. Okrągłe dynie na białym tle.

Powidła z dyni

Składniki:

  • 300 g dyni, np. muszkatołowej (bez skóry i pestek)
  • 150 g cukru
  • średnia cytryna
  • mała pomarańcza
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru

Jak to zrobić?

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić go garnka. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć , osuszyć i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Dodać do dyni sok i skórkę pomarańczową, posłodzić. Smażyć dynię na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż się rozpadnie, a powidła zgęstnieją. Gorące przelać do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować ok. 20 min.

Jak zrobić domowe kosmetyki DIY z jesiennych owoców?

Puree z dyni do słoików

Składniki:

  • 2 średnie dynie, np. Hokkaido

Jak to zrobić?

Dynię umyć i przekroić na pół. Usunąć pestki i obrać ze skóry. Skropić odrobiną oleju rzepakowego. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 30-40 min. w temp 180 st. Upieczoną dynię pokroić na kawałki i zmiksować. Puree przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki włożyć do garnka z wodą, pasteryzować ok. 20 min.

Kompot z dyni

Składniki:

  • 2 kg dyni, np. zwyczajnej bez skóry i pestek
  • 2 litry wody
  • litr octu
  • 400 g cukru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • ¼ cytryny
  • 2-3 goździki
  • kawałek (ok. 1 cm kory cynamonu)

Jak to zrobić?

Dynię pokroić w kostkę. Przełożyć ją do miski, zalać roztworem wody z octem (w stosunku 1:1, czyli 1 litr wody na 1 litr octu). Pozostawić na ok. 12 godzin, potem przecedzić dynię. Do garnka wlać litr wody, dodać cukier, drobno pokrojoną skórkę pomarańczy lub cytryny, a na końcu wrzucić zamarynowaną dynię. Gotować ok. 10 min. Ugotowaną dynię wyjąć z syropu i pozostawić do przestygnięcia. Na dno wyparzonych słoików położyć plasterki cytryny, goździki i kawałek kory cynamonu, potem włożyć wcześniej przygotowaną dynię, zalać syropem. Zakręcić słoiki. Włożyć do garnka z wodą, pasteryzować ok. 20 min.

Żurawina. Przepisy na słodko

Sałatka z dyni do słoików na zimę

Składniki:

  • 1 kg dyni, np. Hokkaido bez skóry i pestek
  • 3 czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • łyżka soli
  • 3 łyżki oleju

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka soli
  • 5 szklanek wody
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka nasion gorczycy

Jak to zrobić?

Dynię pokroić w grubą kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Warzywa przełożyć do miski, oprószyć solą i odstawić. Do garnka włożyć składniki zalewy, oprócz octu i zagotować, potem wlać ocet, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na 2-3 godziny. Dodać olej i delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do czystych wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.

Frytki z dyni

Składniki:

  • pół kilograma dyni Hokkaido
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • łyżka posiekanego koperku
  • ząbek czosnku

Jak to zrobić?

Dynię przekroić na pół i usunąć włókna oraz pestki. Kroić dynię w półksiężyce grubości ok. 2 cm. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem. Kawałki dyni dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i odstawić na chwilę, żeby się zamarynowała. Układać kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. Celsjusza przez około 20 minut.

Bataty – dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

Dyniowe spaghetti

Składniki:

  • dynia makaronowa (ok. 2 kg)
  • makaron spaghetti

Jak to zrobić?

Dynię rozkroić na pół, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika, widelcem wydrążyć miąższ ze środka warzywa. Wymieszać z makaronem i gotowe!

Surówka z dyni w 5 minut

Składniki:

  • mała dynia prowansalska (1/4 sztuki)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • cukier i sól do smaku

Jak to zrobić?

Dynię obrać, usunąć pestki, opłukać, zetrzeć na tarce. Dodać soli i cukru dla smaku. Polać sosem zrobionym z jogurtu wymieszanego z koncentratem pomidorowym.

Przetwory z gruszek – sprawdź przepisy

Dynia marynowana

Składniki:

  • miąższ z dyni ok. 1 kg
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • przyprawy do smaku: goździki, cynamon, ziele angielskie, anyż

Jak to zrobić?

Dynię umyć i pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obrać, usunąć nasiona ze środka, miąższ pokroić w kostkę. Dynię wrzucić na wrzątek i po pół minucie odcedzić. Włożyć do słoików. Zagotować wodę z dodatkiem octu, cukru, szczypty soli i przypraw (cynamon i anyż połamać lub pokroić na mniejsze części). Gorącą zalewą zalać dynię, dodać przyprawy. Od razu zakręcić pokrywkami. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć grubym kocem, zostawić na noc do całkowitego ostudzenia. Oto najlepsze przetwory z dyni.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły