Przepisy na przetwory z dyni

Sezon na dynię w pełni! Sprawdź nasze przepisy na przetwory z dyni i dyniowe przekąski.
Halloween - przetwory z dyni.

1. Frytki z dyni

Składniki:

  • pół kilograma dyni Hokkaido
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • łyżka posiekanego koperku
  • ząbek czosnku

Jak to zrobić?

Dynię przekroić na pół i usunąć włókna oraz pestki. Kroić dynię w półksiężyce grubości ok. 2 cm. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem. Kawałki dyni dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i odstawić na chwilę, żeby się zamarynowała. Układać kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. Celsjusza przez około 20 minut.

2. Dyniowe spaghetti

Składniki:

  • dynia makaronowa (ok 2 kg)

Jak to zrobić?

Dynię rozkroić na pół, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika,  widelcem wydrążyć miąższ ze środka warzywa. Wymieszać z sosem i gotowe!

3. Surówka z dyni w 5 minut

Składniki:

  • mała dynia prowansalska (1/4 sztuki)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • cukier i sól do smaku

Jak to zrobić?

Dynię obrać, usunąć pestki, opłukać, zetrzeć na tarce. Dodać soli i cukru dla smaku. Polać sosem zrobionym z jogurtu wymieszanego z koncentratem pomidorowym.

Przetwory z dyni.

4. Dżem z jabłek i dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • pół kilograma kwaśnych jabłek
  • kilka mielonych goździków
  • mielony cynamon
  • sok z cytryny

Jak to zrobić?

Dojrzałą dynię, przekroić, obrać ze skórki, usunąć pestki i luźny miąższ, pozostały pokroić w kostkę. Umyte jabłka, pokroić w cząstki i połączyć z dynią. Zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, mieszając by się nie przypaliły. Kiedy zmiękną zdjąć pokrywę i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie dodać cukier i przyprawy, a kiedy dżem zgęstnieje, jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych słoików. Zamknąć je i odwrócić do góry dnem. Słodkie przetwory z dyni możesz podjadać przez całą zimę.

5. Dynia marynowana

Składniki:

  • miąższ z dyni ok. 1 kg
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • przyprawy do smaku: goździki, cynamon, ziele angielskie, anyż

Jak to zrobić?

Dynię umyć i pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obrać, usunąć nasiona ze środka, miąższ pokroić w kostkę. Dynię wrzucić na wrzątek i po pół minucie odcedzić. Włożyć do słoików. Zagotować wodę z dodatkiem octu, cukru, szczypty soli i przypraw (cynamon i anyż połamać lub pokroić na mniejsze części). Gorącą zalewą zalać dynię, dodać przyprawy. Od razu zakręcić pokrywkami. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć grubym kocem, zostawić na noc do całkowitego ostudzenia.

Sprawdź przepisy na przetwory z gruszek.

22.10.2019
Właśnie zaczął się sezon na gruszki. Dowiedz się, co możesz z nich zrobić. Sprawdź nasze przepisy na gruszkowe przekąski i deser z gruszek.
13.08.2019
Lekkostrawna i zdrowa. Ale w smaku raczej… nijaka. Nie każdy umie ją przyrządzić tak, by cukiniowa potrawa zachwycała smakiem. Ale tak naprawdę, to nic trudnego – wypróbuj nasze przepisy na dania z cukinii.
08.08.2019
Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta.
04.10.2018
Z tym problemem zetknęła się lub zetknie każda mama niemowlaka. Jak sobie z nim radzić? Czy można pokonać pleśniawki stosując tylko naturalne metody? Podpowiada pediatra Joanna Gzik.
08.08.2019
Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta.
12.12.2018
Będziemy coraz częściej chorować na alergie kontaktowe. Szkodzą nam wszechobecne toksyczne składniki kosmetyków. Taka informacja obiegła polski i europejski Internet. Czy naprawdę można ufać już tylko produktom własnej roboty?