Strona główna WellbeingBądź eko Jadłodzielnia, czyli podziel się jedzeniem

Jadłodzielnia, czyli podziel się jedzeniem

autor: Małgorzata Bartkiewicz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Foodsharing to ogólnoświatowy ruch, który narodził się jako protest przeciwko marnowaniu ogromnych ilości jedzenia w krajach wysokorozwiniętych. Twórcy Foodsharingu pochodzą z Niemiec i to tam rozwinęła się pierwsza współpraca wolontariuszy, dzięki czemu wypracowano know-how, rozpowszechniające tą ideę na cały świat. W Polsce jedzeniem można się podzielić w Jadłodzielni.

Strona główna WellbeingBądź eko Jadłodzielnia, czyli podziel się jedzeniem

Dlaczego foodsharing to ważny nurt? Bo skala marnowania żywności jest powalająca. Statystyczny Europejczyk wyrzuca do kosza rocznie około 90 km jedzenie! Najczęściej wyrzucamy produkty obiadowe, na drugim miejscu wyroby piekarnicze, stawkę zamykają warzywa i owoce.

A co z głodem, czy to tylko problem Afryki? Według raportu na temat niedożywienia w Polsce, prowadzonego przez międzynarodową firmę Millward Brown aż 120 000 polskich dzieci przychodzi do szkoły głodnych, a dla ponad 70000 obiad ze szkolnej stołówki jest jedynym posiłkiem w ciągu dnia.

Jak zrobić kompostownik domowy?

Jadłodzielnia – czym jest?

W Polsce Foodsharing ma swoją nazwę Jadłodzielnia. Są to miejsca, w których możesz zostawić coś do jedzenia dla innych, możesz  też otrzymać żywność, gdy jesteś głodny. Dostaje się ją oczywiście za darmo. W Warszawie liczba Jadłodzielni wciąż wzrasta, obecnie jest ich siedemnaście. Swoje punkty mają też:

  • Poznań
  • Wrocław
  • Toruń
  • Kraków
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Łódź
  • Zielona Góra
  • Tychy
  • Szczytno
  • Lublin

TUTAJ możesz znaleźć listę Jadłodzielni w Polsce.

Pierwsza Jadłodzielnia powstała w Warszawie w 2016 roku z inicjatywy Agnieszki Bielskiej i Karoliny Hansen. Początkowo była to szafka i lodówka na żywność, z której mogli brać potrzebujący oraz wkładać mogli do niej wszyscy zainteresowani dzieleniem się jedzeniem z innymi.

Misją Foodsharing jest przede wszystkim ratowanie żywności przed zmarnowaniem, chodzi o zbudowanie poczucia odpowiedzialności za marnowanie jedzenia. Nie bez znaczenia jest też fakt dzielenia się jedzeniem z innymi.

Jak oszczędzać wodę – i dlaczego powinniśmy to robić nie tylko ze względów ekonomicznych?

Co to jest foodsharing i jak działa jadłodzielnia w Polsce? W jaki sposób możemy się dzielić jedzeniem, by go nie marnować? Kobieta zagląda do lodówki.

Kto korzysta z Jadłodzielni?

Podzielmy się, bo może my kiedyś też będziemy w potrzebie i ktoś nam pomoże. Chleb jest podstawowym warunkiem egzystencji, tak jak i woda. Stał się on symbolem pokarmu, do którego każda ludzka istota powinna mieć dostęp. Chleb to życie, a jego brak oznacza śmierć.

W dzielenie się jedzeniem włączają się zarówno indywidualne osoby, jak i stołówki, restauracje, sklepy. Odbiorcami są przeważnie ludzie mniej zamożni, często osoby bezdomne, chociaż lodówki i szafki otwarte są dla wszystkich, bez względu na majętność.

Segregacja śmieci – dlaczego jest tak ważna?

Co możesz przynieść do Jadłodzielni?

  • jedzenie, które sam możesz zjeść
  • produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia „należy spożyć do”
  • produkty zapakowane lub w pojemnikach
  • wyroby własne np. ciasto lub zupę, starannie lub szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania
  • produkty suche, napoczęte, starannie zapakowane, np. mąkę, ryż
  • produkty, które wymagają schłodzenia, dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej, takie produkty są opisane na etykiecie „przechowywać od 2-5 stopni” lub przechowywać w warunkach chłodniczych, to także sałatki, ciasta z kremem, śmietana
  • sery, jogurty, twarogi

Czego nie należy przynosić do Jadłodzielni?

  • surowego mięsa
  • dań zawierających surowe jaja, domowych majonezów, kremów z dodatkiem surowych jaj
  • wyrobów z niepasteryzowanego mleka
  • otwartych puszek lub słoików, czyli konserw i przetworów
  • produktów, które wymagają warunków chłodniczych, a przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
  • produktów, które przekroczyły termin ważności („należy spożyć do”)
  • produktów z oznakami popsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem
  • produktów, które miały kontakt z pleśnią lub odpadami spożywczymi czy komunalnymi

Porządki w szafie – co zrobić z ubraniami, których już nie nosisz?

Foodsharing - co zrobić z jedzeniem, którego już nie zjemy? Czym jest Jadłodzielnia? Charytatywna akcja dzielenia się żywnością.

Jak nie marnować jedzenia?

W Polsce ratowaniem żywności przed zmarnowaniem zajmują się również Banki Żywności, kierują one żywność do potrzebujących poprzez organizacje charytatywne zajmujące się dożywianiem.

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na niemarnowanie jedzenia jest odpowiednie planowanie zakupów.

Jak dobrze zaplanować zakupy spożywcze?

  1. Zaplanuj jadłospis na cały tydzień, gdy wiesz co zjesz, wiesz również co kupić.
  2. Nie kupuj na zapas, czasy gdy mieliśmy tylko ocet na półkach już minęły.
  3. Nie idź na zakupy głodny, na pewno twój pusty żołądek zdominuje logiczne myślenie.
  4. Nie ulegaj promocjom, głównie poprzez takie akcje kupujesz jedzenia za dużo.
  5. Sporządź listę zakupów.

Jedna trzecia Polaków deklaruje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie, nie bądź w tej grupie, zamiast tego podziel się z innymi. Paradoksalnie dzielenie łączy ludzi i nie zna granic, pomóż innym, a będziesz szczęśliwszy.

Jak nie marnować jedzenia?

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły