Czy jedzenie mięsa ma wpływ na naszą planetę?

Będąc wegetarianką, zastanawiam się czasem jak moja mięsna abstynencja przekłada się na zmiany w środowisku. Wszystkim którzy wątpią w zależności pomiędzy dietą wegetariańską a degradacją środowiska, przedstawię w tym artykule argumenty pokazujące, jak duży jest to wpływ.
Jak bardzo jedzenie mięsa wpływa na naszą planetę?

Czym jest wegetarianizm?

Wegetarianizm jest to świadome wyłączenie z diety mięsa w tym również ryb i owoców morza a także produktów pozyskiwanych ze zwierząt, takich jak smalec i żelatyna. Wegetarianie dopuszczają jednak nabiał (mleko, sery, jogurty, masło) oraz jaja, głównie dlatego, iż nie wiążą się one ze śmiercią zwierząt. W  Polsce odsetek wegetarian to około 4%.

Dlaczego tak ważne jest byśmy jedli mięsa mniej, jeżeli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z niego całkowicie? Oto kilka argumentów:

1.W 2006 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ONZ, zakwalifikowała hodowlę przemysłową zwierząt jako jedną z głównych przyczyn zanieczyszczenia środowiska. Generuje ona aż 14,5 %, gazów cieplarnianych, powstających w wyniku działalności człowieka.

Czym jest wegetarianizm?

  1. Fekalia bydła hodowanego bezściółkowo zatruwają glebę i wody podziemne.
  2. Produkcja mięsa jest również nieefektywna. W Stanach Zjednoczonych do uzyskania 7 mln ton białka zwierzęcego zużywa się 40 mln ton białka roślinnego, niezbędnego do wykarmienia zwierząt hodowlanych. Wniosek jest więc prosty: zwierzęta, które zjadamy, żywią się roślinami, te z kolei są wystarczające by wyżywić ludzi. Z 10 akrów pola przeznaczonego na uprawę soi, można by wyprodukować białko roślinne niezbędne do wyżywienia 60 osób, zaś białko zwierzęce dla zaledwie dwóch.
  3. Wykorzystywanie terenów uprawnych na potrzeby hodowli zwierząt prowadzi do zanieczyszczenia ogromnych terenów oraz produkcji metanu – najbardziej agresywnego z gazów cieplarnianych.
  4. Nie mogę tu zapomnieć o niszczeniu lasów, które są zamieniane na pastwiska. Zajmują one obecnie 26% powierzchni ziemi pozbawionej lodu. Jeżeli skala zapotrzebowania na mięso będzie nadal rosła, wkrótce obszar przeznaczony na pastwiska, będzie większy, niż ten zajmowany przez lasy, będzie to aż 30% powierzchni Ziemi.
  5. Aż jedna trzecia światowych zasobów wody zużywane jest do wytwarzania produktów odzwierzęcych. Biorąc pod uwagę fakt, że jedynie 2,5% światowych zasobów wody to woda słodka, a mniej niż 0,01% woda pitna, to bardzo istotny czynnik

Więcej o wegetarianizmie przeczytasz TUTAJ.

Co jest w składzie mięsa z hodowli przemysłowej?

  1. Antybiotyki – Zjadając karmione antybiotykami zwierzęta, ryzykujemy, że bakterie odporne na antybiotyki przeniosą się z mięsa do naszego organizmu. Przyjmując stele antybiotyki z mięsem, stajemy się na nie odporni, dlatego zwykłe infekcje mogą nas zabić, gdyż lekarstwa nie działają na nas.
  2. Hormony i sterydy – którymi karmione są zwierzęta, by w ekspresowym tempie rosły, wchłaniają się poprzez mięso do naszych organizmów, gromadząc się w nich, rozwalając naszą odporność i gospodarkę hormonalną.
  3. Skład mięsa obecnie jest zupełnie inny niż tego 40 lat temu. Obecnie typowy kurczak z hipermarketu ma trzykrotnie więcej tłuszczu i o jedną trzecią mniej białka, niż kurczak z hodowli ekologicznej. Jedząc mięso, wybierajmy więc to z hodowli ekologicznej, gdzie zwierzę ma wolny wybieg oraz karmione jest naturalna paszą, trawą, zbożami.

Hodowla mięsa przemysłowa - jak wpływa na naszą planetę?

Nie od dziś wiemy, że Ziemia jest przeludniona, to wiąże się z koniecznością poszukiwania alternatywnych sposobów wyżywienia rosnącej populacji. Zasoby ziemi są przecież ograniczone, nie rosną wraz ze wzrostem zaludnienia. Już dziś 871 mln ludzi cierpi na głód a 2 mld ma nadwagę i otyłość. Do tego dochodzą kolejne zastraszające liczby: co roku w rzeźniach zabija się ponad 70 mld zwierzą , z tego 12 mld od razu staje się odpadem jako żywność przeterminowana, resztki z restauracji czy naszych domów. ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przedstawia dane według których na dzień dzisiejszy mamy dość żywności roślinnej (pod względem białka i kalorii) dla 15 mld ludzi.

Zdrowa żywność vs zysk

W rolnictwie i chowie przemysłowym nie chodzi o to by wyżywić zdrową, pełnowartościową żywnością, tylko sprzedawać i produkować.

Raport polskiego Greenpeace z 2019 roku, podaje, że u 22% wysyłanych na ubój krów i u 35% jadących do rzeźni świń wykryto zmiany chorobowe, ale po śmierci 99% z nich zostało uznanych za zdatne do spożycia. Wnioski nasuwają się same…

Uprawa roślin, jest o wiele bardziej przyjazna środowisku w odróżnieniu od zwierzęcej. Zużywa się w niej mniej wody i produkuje mniej zanieczyszczeń. Nie bagatelny, jest również fakt, że rośliny można wykorzystywać w całości, od liścia do korzenia, resztki zaś przeznaczyć na kompost. Nie mamy tu skutków ubocznych, nie dochodzi do skażenia gleby, wody, powietrza, a do tego redukujemy emisję CO2.

Badania opublikowane przez Amerykański Instytut Rolnictwa i Polityki Handlowej pokazują, że trzy największe koncerny mięsne wyemitowały porównywalną ilość gazów cieplarnianych do tej z największych koncernów naftowych.

Jak duży wpływ na naszą planetę ma jedzenie mięsa?

Pamiętajmy! Zmieniając popyt zmieniamy podaż, wzrost podaży obniży ceny. Coraz więcej koncernów mięsnych inwestuje w bezmięsne alternatywy np. „burgery wege”. Wszystko zależy od naszych wyborów i świadomości.

Traktujmy więc mięso jako produkt okazjonalny, jeżeli nie jesteśmy w stanie rozstać się z nim na dobre. Nie jedzenie mięsa oprócz dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie (przykład raka jelita grubego – o 50% zwiększamy szanse na jego zachorowanie jedząc mięso wołowe raz dziennie) ogranicza nasz wpływ na środowisko.

Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC), która wchodzi w skład Światowej Organizacji Zdrowia, zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik rakotwórczy grupy 1 (do tej grupy należy tytoń i azbest). Czerwone mięso jest w grupie 2A „prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi”.

 

Źródło:

  1. https:podr.pl/old/index.php/doradztwo/technologia/produkcja-zwierzeca/201-nowe-normy-utrzymanie-kur-niosek-od-01012012-r-dostep:21.09.2017
  2. EPIC-Oxford Studies
19.04.2019
Europejczycy, w tym my Polacy, zużywamy ogromne ilości wody. Średnio na jedną minutę z otwartego kranu wypływa nam 9 litrów wody, są też takie z których jest to 12-14 litrów. Tymczasem zasoby wody pitnej na naszej planecie są coraz mniejsze. Oszczędzanie jej jest więc koniecznością. Sprawdź, jak oszczędzać wodę w domu.
13.06.2019
W Polsce po raz kolejny Ministerstwo Środowiska pod kierownictwem Ministra Rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego wydało zgodę na stosowanie tzw. zapraw nasiennych (grzybobójczych środków chemicznych) z grupy neonikotynoidów. Zgoda taka szokuje, gdyż badania nie pozostawiają żadnych wątpliwości, co do ich szkodliwości – zabijają pszczoły i szkodzą ludziom.
24.05.2019
Wykańczając nowe, wymarzone mieszkanie lub remontując stare, możemy wybierać wśród wielu produktów dostępnych na rynku. Ważne, aby spełniały one nie tylko nasze oczekiwania estetyczne, ale przede wszystkim były zdrowe i bezpieczne dla domowników, a szczególnie dla dzieci. O tym, czy takie są, informują liczne oznaczenia, symbole, atesty i certyfikaty znajdujące się na etykietach i opakowaniach. […]
27.11.2018
Otyłość jest uważana za pandemię dwudziestego pierwszego wieku. Częstość występowania tej przypadłości wzrasta na całym świecie w sposób gwałtowny i niepokojący. Leczenie otyłości i jej powikłań jest nie tylko kosztowne i męczące, ale staje się też przyczyną gorszych niż jedynie ekonomiczne uwarunkowań. Osoby otyłe są bardziej niż inni narażone na różne problemy zdrowotne, ale także […]
06.03.2018
Zawarte w żurawinie lecznicze składniki sprawiają, że bakterie „ześlizgują się” ze ścian pęcherza i cewki moczowej i są sprawnie wypłukiwane z organizmu. Żurawina na drogi moczowe to najlepszy domowy sposób na zapalenie pęcherza, moczowodów, a nawet nerek!
20.05.2019
Gdy w ogrodzie rozgości się wiosna, a na grządkach pojawią się pierwsze wiosenne warzywa, pora na aromatyczne i superzdrowe wiosenne, zielone zupy, pełne witamin i składników mineralnych. Samo zdrowie!