Strona główna Zdrowe odżywianie Domowa granola – jak ją zrobić?

Domowa granola – jak ją zrobić?

autor: Julia Jarosz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Granola to mieszanka, której głównym składnikiem są prażone lub pieczone płatki owsiane, a całość dopełniona jest bakaliami i różnego rodzaju pysznymi dodatkami. Niestety, kupne produkty często zawierają sporą ilość niepotrzebnych składników. Przepis na domową granolę jest prosty i szybki. W dodatku to przyjemna zabawa kulinarna. Jeśli więc kochasz musli, koniecznie przeczytaj ten artykuł, by dowiedzieć się, jak zrobić domową granolę.

Strona główna Zdrowe odżywianie Domowa granola – jak ją zrobić?
Domowa granola - przepis na granolę z płatkami owsianymi, orzechami, czekoladą. Granola wysypuje się ze słoika na biały kuchenny blat, na słoiku leży łyżeczka z drewnianą rączką.

Granola to pomysł na pyszne śniadanie, deser lub zdrową przekąskę. Często jest uważana za zdrowszą wersję płatków. Czy rzeczywiście tak jest? Sklepowe półki wypełnione są po brzegi rozmaitymi rodzajami musli i granolą – ciężko wybrać więc taką, która ma dobry skład. Gotowe granole mogą zawierać nawet trzy lub cztery łyżki cukru w 100 gramach produktu. Jeśli decydujesz się kupić tę dostępną w marketach – koniecznie zrób porządny przegląd składników, które zawiera.

Czy domowa granola jest zdrowa?

Domowa granola to pyszność, którą możemy skomponować, uwzględniając własne potrzeby. W zależności od tego, co lubimy, a także tego, czego potrzebujemy, możemy stworzyć granolę na własny sposób. Różnego rodzaju orzechy dostarczają wielu cennych składników – takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, a także witaminy E oraz te z grupy B. Oczywiście zawartość poszczególnych dobrodziejstw jest zależna od rodzaju orzechów, na które się zdecydujemy.

Suszone owoce z kolei poza doskonałym smakiem mają olbrzymie ilości błonnika. Zawierają także witaminy C i E oraz spore ilości magnezu, żelaza i potasu [1, 2]. Wszelkiego rodzaju zdrowe dosładzacze też posiadają gamę substancji odżywczych. Syrop klonowy ma wiele składników mineralnych, wymienić należy choćby wapń, mangan, magnez czy fosfor.

Z kolei przyprawy, takie jak cynamon, mogą dodać granoli niezwykłej nuty smakowej. Jest on też bogaty w wiele witamin, takich jak A, C, K, a dodatkowo w kwas foliowy, tiaminę, żelazo, potas, cynk. Jednym zdaniem – dobro dla duszy i ciała.

Babka płesznik, nasiona chia czy siemię lniane – co wybrać?

Jak zrobić domową granolę – przepisy

1. Granola czekoladowa z kokosem

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych w całości
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść orzechów nerkowca
  • ⅓ szklanki płatków kokosowych (lub wiórków kokosowych)
  • łyżka kakao (można dodać więcej)
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru)
  • opcjonalnie – szczypta cynamonu
  • opcjonalnie – kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane, orzechy (można je wcześniej rozdrobnić), płatki kokosowe i przyprawy. Do całości dodajemy płynne składniki: syrop klonowy, olej kokosowy i masło orzechowe. Całość mieszamy aż do połączenia składników.

Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naszą mieszankę. Zwracamy uwagę na to, by całość była równomiernie rozprowadzona na blaszce. Pieczemy przez około 20–25 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy minimum 30 minut, a następnie możemy dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość kruszymy i umieszczamy w słoiku, szczelnie go zakręcając. Przechowujemy do dwóch tygodni.

2. Granola bar – bajecznie pyszne batoniki z granoli

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 gruszki średniej wielkości (lub jabłka)
  • 3 łyżki płatków migdałowych lub pestek słonecznika/dyni (można dodać wszystkie)
  • garść dowolnych orzechów (na przykład włoskich, nerkowca)
  • łyżka siemienia lnianego
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • około 60 ml syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • miąższ z ⅓ laski wanilii

Sposób przygotowania: nagrzewamy piekarnik do około 160 stopni. Gruszki lub jabłka myjemy i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy pół porcji oleju kokosowego, dodajemy cukier i na średnim ogniu podgotowujemy kilka minut.

Następnie będziemy karmelizować gruszki/jabłka, więc musimy je dodać na patelnię. Cały czas mieszając, pozostawiamy je na patelni przez około 5 minut. Gotowe owoce przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy wraz z olejem oraz syropem. Dodajemy pozostałe składniki i przekładamy na blaszkę.

Pieczemy od pół do około 1 godziny – aż całość zrobi się lekko złocista i stwardnieje. Po skończonym pieczeniu łamiemy lub kroimy granolę i przechowujemy batoniki w szczelnym pojemniku. Granola bar świetnie nadaje się jako zamiennik batona.

Jedz nasiona i ciesz się zdrowiem!

3, Granola z patelni

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki dowolnego oleju (na przykład słonecznikowego, rzepakowego)
  • 3 lub 4 łyżki syropu z agawy
  • garść prażonych pestek z dyni
  • garść prażonych ziaren słonecznika
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania: na suchą, rozgrzaną patelnię dodajemy pestki dyni i słonecznika i prażymy przez około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie przesypujemy pestki do osobnego naczynia, a na patelnię wlewamy olej wraz z syropem z agawy. Dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. W połowie czasu dodajemy pozostałą część składników. Domowa granola będzie gotowa w momencie, aż stanie się złoto-brązowa.

Jeśli nie masz któregoś ze składników lub wolisz inne połączenia smakowe – mieszaj, zamieniaj i smakuj. Do tej domowej granoli możesz wybrać dowolne suszone owoce, na przykład mango, papaję, daktyle, a zamiast pestek możesz dodać różnego rodzaju orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca, macadamia. Dla miłośników zdrowotnych mieszanek to niekończąca się możliwość eksperymentowania. Do domowej granoli można dodać nasiona chia, jagody goji, lnu, sezam lub siemię lniane.

4. Domowa granola – wersja fit

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 garści dowolnych orzechów (mogą być mielone)
  • ⅓ szklanki oleju
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 lub 4 łyżki soku jabłkowego
  • opcjonalnie liofilizowane owoce

Sposób przygotowania: piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki za wyjątkiem liofilizowanych owoców starannie ze sobą łączymy, w razie konieczności dodajemy więcej soku jabłkowego. Całość wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 30–40 minut, aż całość lekko się zarumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy, aż granola ostygnie, i dodajemy liofilizowane owoce. Fit granola świetnie smakuje z jogurtem i świeżymi owocami.

Owies – czy pomaga walczyć z chorobami cywilizacyjnymi?

Źródła:

  1. Schronisko Bukowina. (2020). Poznaj orzechy nerkowca. Ich właściwości Cię zaskoczą! Pobrane z https://schroniskobukowina.pl/blog/orzechy-nerkowca-wlasciwosci
  2. Beszamel.pl. (2016). Jakie właściwości mają suszone owoce? Czy warto je jeść? Pobrane z https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/jakie-wlasciwosci-maja-suszone-owoce-czy-warto-je-jesc-aa-3LwJ-4wbg-eNJp.html

Podobne artykuły