Spis treści
Co kryje węgierka pod skórką?
Jesień obfituje w różne gatunki tego owocu. Ankieta wykazała, że w sezonie Polacy znacznie częściej wybierają świeże śliwki krajowe niż importowane [1]. Nie ma się czemu dziwić – nasze śliwki są przepyszne. Niestety, z roku na rok w Polsce zbiory śliwek są coraz mniejsze. Warto więc się spieszyć i wyczarować z nich niezwykłe pyszności.
Śliwki wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym, co w przypadku owoców nie bywa częste. Jedzenie śliwek z pewnością nie będzie powodować nagłych wyrzutów insuliny. Ich obecność w diecie będzie korzystna dla organizmu. Spożycie śliwek może bowiem obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy [2]. Oczywiście wszystko to w ramach zrównoważonej i odpowiedniej diety.
Śliwka bogata jest w:
Świeże śliwki są mało kaloryczne, bogate w błonnik i – co ważne – pełne antyoksydantów. Najprościej mówiąc – chronią przed stresem oksydacyjnym. A dokładnie co to takiego? To sytuacja, kiedy zaburzona zostaje równowaga ilościowa w organizmie pomiędzy szkodliwymi wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami. Te ostatnie mają za zadanie neutralizować te pierwsze. A jeśli nie zdążą ich zneutralizować? No to mamy krótszą drogę do wystąpienia chorób nowotworowych czy zwiększenia ryzyka chorób serca i cukrzycy [3]. Dlatego im więcej produktów bogatych w antyoksydanty w naszej diecie – tym lepiej.
Śliwki na pożegnanie lata. Przepisy ze śliwkami
Przepisy ze śliwką węgierką na śniadanie
Śliwki często jemy z ciastem drożdżowym lub w formie powideł z pączkami, a nawet w towarzystwie mięsa. Jednak istnieją przepisy na śliwkowe dania dość szybkie, proste i zdrowe. Dzięki temu już od rana będziemy mogli cieszyć się smakiem tego owocu.
1. Amarantusowy biszkopt ze śliwką
Składniki:
- pół szklanki mąki z amarantusa (można zastąpić pszenną lub orkiszową jasną)
- pół szklanki dowolnego mleka roślinnego lub krowiego
- 2 jajka
- 2–3 łyżki dowolnego słodzidła (np. erytrytolu, ksylitolu lub syropu z agawy)
- łyżeczka oleju np. z awokado
- szczypta soli
- szczypta wanilii (w proszku lub odrobina naturalnego aromatu)
- garść śliwek
Przygotowanie:
Przepis jest maksymalnie prosty. Wszystkie składniki (poza śliwkami) umieszczamy w misce i całość blendujemy. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki. Małą (20 cm), okrągłą blaszkę, patelnię (lub naczynie żaroodporne) wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę, na wierzch zaś układamy połówki śliwek. Całość pieczemy bez przykrycia w rozgrzanym do 200–210 stopni piekarniku przez około 20 minut.
2. Śliwki z jabłkiem pod orzechową kołderką
Składniki (na dwie porcje):
- 1 jabłko
- 6–8 śliwek
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka zmielonych orzechów (włoskich, można też dodać nerkowce)
- łyżka mąki orkiszowej
- łyżka masła
Ten przepis idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na szybki lunch. Taki posiłek można spokojnie po przygotowaniu trzymać do dwóch dni w lodówce.
Przygotowanie:
Śliwki oraz jabłko myjemy i kroimy. Jeśli owoce są kwaskowate, należy dodać odrobinę syropu z agawy. Żeby owoce nie wypuściły zbyt wielu soków, można oprószyć je odrobiną kaszy manny. Pokrojone owoce przekładamy do miseczek żaroodpornych.
Zimne masło, cukier, zmielone orzechy i mąkę łączymy ze sobą, aż powstaną grudki przypominające kruszonkę. Owoce posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach, a następnie około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Miniserniczki ze śliwką
Składniki:
- 250 g zmielonego twarogu (najlepiej sernikowego)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki (np. orkiszowej jasnej)
- 2–3 łyżki słodzidła (ksylitolu czy agawy)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki oleju, np. z pestek winogron
- 5 śliwek
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i kroimy w kostkę. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą – najlepiej widelcem. Konsystencja powinna przypominać jogurt grecki (aby masa nie rozlewała się na patelni, a jednocześnie nie była za gęsta).
Masę sernikową łączymy z pokrojonymi owocami. Na rozgrzaną patelnię nakładamy ją w postaci malutkich naleśników i smażymy około 2 minuty na jednej stronie (aż do lekkiego zbrązowienia).
4. Jogurt migdałowy ze śliwkami w rozmarynie
Składniki:
- około 150 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
- garść łuskanych migdałów
- 5–8 śliwek
- 1 łyżka miodu
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Jogurt i migdały blendujemy. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Na rozgrzaną patelnię przekładamy śliwki z 2 łyżkami wody, dodajemy gałązkę rozmarynu i podsmażamy aż do zmięknięcia. Odkładamy i czekamy kilka minut, aż przestygną. Dodajemy miód. Przekładamy jogurt do naczynia, a na wierzch wykładamy śliwki wraz z syropem, który wytworzył się na patelni.
5. Czekoladowa jaglanka ze śliwkami
Składniki:
- paczka kaszy jaglanej (około 100 g)
- 300 ml mleka i 200 ml wody
- łyżka kakao
- 2 łyżki dowolnego słodzidła (np. syropu daktylowego)
- szczypta cynamonu
- szczypta wanilii
- 8–10 śliwek
- opcjonalnie: orzechy (świetnie sprawdzą się orzechy pekan), kawałki czekolady
Przygotowanie:
Mleko z wodą wlewamy do rondelka. Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy pod wodą (do momentu, aż woda przestanie być mętna). Kaszę wsypujemy do wody z mlekiem, dodajemy kakao i szczyptę cynamonu. Całość gotujemy na małym ogniu (aż kasza napęcznieje). Gdy już kasza będzie ugotowana, dodajemy do niej słodzidło, a następnie blendujemy.
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i podsmażamy na patelni razem z wodą. Po ich ostygnięciu dodajemy słodzidło (nie jest to jednak koniecznie). Świetnie pasują do tego orzechy pekan i na przykład kawałki czekolady.
Źródła:
- Zmarlicki, K. Brzozowski, P. (2019). Perspektywy, szanse i zagrożenia dla produkcji gruszek i śliwek. Skierniewice: Instytut Ogrodnictwa. Pobrane z http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO/spr_2019/Zmarlicki_2019_Perspektywy_gruszki_sliwki_zad.5.1.pdf
- Bylinowska, J. (2013). Śliwki – właściwości. Pobrane z https://dietetycy.org.pl/sliwki-wlasciwosci/
- Nutridome (b.d.). Antyoksydanty – co to jest i jakie są ich właściwości? Pobrane 29 sierpnia 2021 z https://nutridome.pl/nmag/antyoksydanty-co-to-jest
6 przepisów na jesienne przetwory ze śliwek