4 pomysły na deser z gruszek

Właśnie zaczął się sezon na gruszki. Dowiedz się, co możesz z nich zrobić. Sprawdź nasze przepisy na gruszkowe przekąski i deser z gruszek.
Deser z gruszek - sprawdź przepisy.

1. Gruszki imbirowe

Składniki:

  • 4 średnie gruszki
  • litr wody
  • 200 g cukru pudru
  • sok z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki kandyzowanego imbiru

Jak to zrobić?

W dużym garnku wymieszać wodę, cukier puder, sok i skórkę pomarańczy oraz imbir, dodać gruszki. Gotować na małym ogniu aż gruszki zaczną mięknąć. Wyjąć je z syropu i odstawić na bok. Zwiększyć ogień i gotować płyn pozostały płyn jeszcze 10 min. Przełożyć gruszki z powrotem do syropu. Deser z gruszek podawać gorący.

2. Łódeczki z serem

Składniki:

  • 2 gruszki (twarda nadająca się do gotowania oraz miękka i soczysta)
  • opakowanie serka homogenizowanego, np. Bieluch
  • kawałek skórki cytrynowej
  • szczypta imbiru w proszku
  • borówki lub maliny do dekoracji

Jak to zrobić?

Miękka gruszkę obrać cienko ze skórki, usunąć pestki, pokroić i zmiksować z serkiem. W razie potrzeby dosłodzić ksylitolem. Twardą gruszkę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i trochę miąższu. Na patelni rozgrzać trochę wody przyprawionej imbirem dorzucić kawałek skórki cytrynowej, gotować przez chwilę, a potem dodać wydrążone gruszki i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Wyjąć gruszki, przestudzić, wstawić do lodówki. Gruszkowe łódeczki wypełnić kremem z serka homogenizowanego i udekorować malinami lub borówkami. Podawać schłodzone.

3. Suflet z gruszkami

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru
  • duża gruszka
  • 2 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z pomarańczy

Jak to zrobić?

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni teflonowej. Dodać cukier puder i smażyć na średnim ogniu stale mieszając, aż będzie złotobrązowy. Dodać sok z pomarańczy, smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać gruszkę i smażyć ok. 30 sekund i odstawić. Oddzielić białka od żółtek. Ubić piane z białek, żółtko wymieszać z jogurtem. Dodać do niego piane z białek. Rozgrzać małą patelnię, wlać masę jajeczną i smażyć pod przykryciem przez 2-3 minuty. Gdy wierzch będzie usmażony, odwrócić omlet na druga stronę. Wyłożyć gruszki i złożyć omlet na pół. Smażyć jeszcze ok 10 sekund. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem

4. Gruszki zapiekane z miodem i orzechami

Składniki:

  • 2 gruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka śmietany kremówki
  • migdały w płatkach
  • pół łyżki białego rumu

Gruszki umyć, wydrążyć i ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Czekoladę, cukier, śmietanę  i rum włożyć do miseczki położonej na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystygnięcia. Polać gruszki czekoladą i posypać migdałami. Przed podaniem wstawić do lodówki.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z wykorzystaniem gruszek.

31.10.2019
Sezon na dynię w pełni! Sprawdź nasze przepisy na przetwory z dyni i dyniowe przekąski.
13.08.2019
Lekkostrawna i zdrowa. Ale w smaku raczej… nijaka. Nie każdy umie ją przyrządzić tak, by cukiniowa potrawa zachwycała smakiem. Ale tak naprawdę, to nic trudnego – wypróbuj nasze przepisy na dania z cukinii.
16.10.2019
W okresie nasilonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje, dobrze jest wzmocnić organizm, zanim choroba nas dopadnie. Aby poprawić swoją odporność i rozgrzać organizm od środka, dobrze jest spożywać ciepłe i ogrzewające potrawy, poczynając od śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia! Co będzie najlepsze? Rozgrzewająca owsianka! Sprawdź, jak ją zrobić.
23.04.2019
Na spacerze, podczas posiłków, w samochodzie, przed zaśnięciem. Małe dzieci na potęgę korzystają ze smartfonów i tabletów. Czy my, rodzice, wiemy, jak chętnie przez nas kupowany smartfon dla dziecka wpływa na ich rozwój? Konsultacja: Szymon Wójcik, socjolog, Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę.
09.06.2019
Zanieczyszczenie powietrza widzimy już gołym okiem, zwłaszcza zimą. I o nim najczęściej mówimy. Jednak latem mieszkańcy wielkich miast też są narażeni na smog. Może niewidoczny, ale zabójczy dla kondycji naszej skóry. Co możemy zrobić?
05.08.2019
Zachwycają kolorem, zachęcają smakiem i aromatem. Ale co najważniejsze – są bogatym źródłem witaminy D, prozdrowotnych antyoksydantów, w dodatku mogą zwalczać pasożyty.