Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Czy imbir się obiera do herbaty? Jak obrać? Jak stosować?

Czy imbir się obiera do herbaty? Jak obrać? Jak stosować?

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Kłącze imbiru to produkt spożywczy, który doskonale zaaklimatyzował się w Polsce i na dobre zagościł w polskiej kuchni. Nic dziwnego, imbir cechuje się nie tylko egzotycznym smakiem i podnosi walory smakowe wielu dań, ale przede wszystkim wykazuje liczne właściwości korzystne dla zdrowia. Jak stosować korzeń imbiru? Jak przygotować imbir, aby najlepiej wykorzystać tę cenną przyprawę?

Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Czy imbir się obiera do herbaty? Jak obrać? Jak stosować?
imbir do herbaty

Czy obieranie imbiru jest konieczne?

Korzenia imbiru z reguły nie spożywamy na surowo. Dlatego obieranie imbiru nie zawsze jest niezbędne. Poza tym skórka kłącza również jest bogata w cenne składniki odżywcze, więc zasadniczo lepiej, jeśli imbir pozostałby w skórce. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że przy uprawie kłącza imbiru często stosuje się pestycydy, środki grzybobójcze i inne środki ochrony roślin (imbir jest wrażliwą i podatną na patogeny rośliną), warto zadać sobie trud i obrać imbir przed spożyciem. Tym bardziej że skórka imbiru jest cienka i obranie kłącza nie przysparza wielu trudności. Jeśli jednak zdecydujemy się użyć imbir ze skórką, należy przed użyciem bardzo dokładnie go umyć.

Jak obrać imbir do herbaty?

Korzeń imbiru obieramy delikatnie ostrym nożem lub zeskrobujemy skórkę za pomocą łyżeczki. Obrać należy tylko taki kawałek, jaki w danym momencie chcemy wykorzystać. Najczęściej stosujemy świeży korzeń imbiru, przygotowując z niego napar lub herbatę imbirową. W tym celu można korzeń obrać ze skórki, pokroić go na cienkie plastry, dodać dowolny rodzaj herbaty, cytrynę i np. goździki, a następnie zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez około 5-10 minut. Tak przygotowana herbata z imbirem nie tylko ma świetny smak, ale również wykazuje liczne właściwości korzystne dla zdrowia.

Jak przechowywać imbir?

Jeśli chcemy przechowywać imbir przez dłuższy czas, wtedy nie wymaga on obierania. Pozostawienie go w skórce pomoże dłużej zachować świeżość i wartości odżywcze przyprawy. Kłącze należy owinąć w papierowy ręcznik i umieścić w szczelnej torebce strunowej, a następnie przechowywać w lodówce. Nie kroimy go wcześniej, lecz przechowujemy w całości. W ten sposób zachowa on swoje właściwości, smak i aromat nawet przez kilka tygodni.

Jak kupować imbir?

Kupując imbir, należy przyjrzeć się dokładnie przełamanemu kłączu. Jego wnętrze powinno być złocistożółte, lekko wilgotne i świeże, a sam korzeń twardy i jędrny. Jeśli zauważymy niebieskawy lub siny odcień miąższu, lepiej poczekać na świeżą dostawę kłącza.

Kiedy obieranie imbiru jest wskazane?

Obieranie imbiru jest zdecydowanie zalecane, jeśli chcemy go użyć w postaci startej. Świeży imbir ścieramy na tarce do warzyw, na drobnych oczkach, jeżeli zamierzamy go wykorzystać w kuchni do wielu dań przygotowywanych na ciepło. Imbir w tej postaci może być dodany do wielu potraw kuchni wschodniej, do zup, pieczeni lub dań warzywnych.

Obrany i starty korzeń imbiru można również zamrozić. Po utarciu umieszczamy go w szczelnym woreczku, przypłaszczamy dłonią i zamrażamy. Dzięki temu będziemy mogli długo z niego korzystać, odłamując po kawałku zamrożoną masę. Zamrożony imbir można przechowywać nawet do kilku miesięcy.

Jak jeść imbir?

Jeśli chcemy przygotować rozgrzewającą herbatę imbirową, dodajemy do niej obrany (lub bardzo dokładnie umyty) kawałek korzenia imbiru, pokrojony w plastry. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sobie wcześniej masy imbirowej, składającej się z obranego, startego korzenia imbiru z dodatkiem soku z cytryny (w proporcjach, które najbardziej nam odpowiadają, jeśli chodzi o walory smakowe). Tak przygotowaną mieszaninę przechowujemy w lodówce. Przed spożyciem mieszamy 1-2 łyżeczki mikstury z gorącą wodą, uzyskując smaczny i zdrowy napar. Kiedy płyn nieco przestygnie, możemy go dosłodzić miodem.

Jeżeli często sięgamy po imbir w kuchni, zwykle stosujemy go w postaci startej lub pokrojonej w drobną kostkę. Przed dodaniem do potrawy powinno się go obierać ze skórki.

W niektórych sytuacjach można zastosować imbir na surowo. W tej postaci przyda się np. w chorobie lokomocyjnej lub w przypadku nudności i wymiotów. W takich dolegliwościach ulgę przynosi żucie plasterków świeżego korzenia, wcześniej oczywiście obieramy imbir ze skórki. Sposób ten sprawdza się bardziej w przypadku osób dorosłych. Dla dzieci surowy imbir jest z reguły zbyt ostry, lepiej więc łączyć go z miodem i cytryną i serwować w postaci bardziej delikatnej herbaty, podnoszącej odporność i poprawiającej funkcje układu pokarmowego.

Źródła:

  1. http://lukaszluczaj.pl/czy-obierac-imbir/
  2. https://www.theguardian.com/food/2021/jan/02/theres-no-need-to-peel-ginger-sushi-recipe-waste-not-tom-hunt
  3. https://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_peel_and_chop_ginger/#:~:text=Young%20ginger%20has%20such%20thin,peel%20easily%20with%20a%20spoon
  4. https://swiezopalona.pl/blog/czy-obierac-imbir-do-herbaty-jak-go-przechowywac-w-domu-przepis-na-herbate-z-imbirem#:~:text=wytrzyma%20kilka%20tygodni.-,Czy%20trzeba%20obiera%C4%87%20imbir%20do%20herbaty%3F,sok%2C%20a%20nie%20zjadamy%20go

Podobne artykuły