Spis treści
Dieta na wiosnę: nowalijki, kiełki, rzeżucha
Początek wiosny, coraz więcej słońca za oknem, a my mamy trudność w zapewnieniu sobie wystarczającej ilości świeżych warzyw, owoców, kiełków i nowalijek. Według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia [1], jest to wszak najważniejsza grupa produktów spożywczych – zamieszczono ją w podstawie najnowszej piramidy żywieniowej.
To właśnie dlatego tak istotne jest, aby szukać wszelkich sposobów na włączenie warzyw, kiełków i nowalijek do codziennej diety. Jednym z doskonałych sposobów na zapewnienie sobie codziennych dostaw witamin i soli mineralnych, jest samodzielna uprawa niektórych roślin, takich jak np. rzeżucha.
Sadzenie rzeżuchy to zadanie dziecinnie proste (i to dosłownie, bo w przygotowania i pielęgnację z przyjemnością włączą się najmłodsi!), a na efekty naszych działań nie trzeba długo czekać.
5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu
Jak posadzić rzeżuchę?
- Weź płat waty lub ligniny (może być również kilka warstw zwykłego papierowego ręcznika) i wyłóż tym wybrany pojemnik (talerzyk, pudełko lub skorupki jajek).
- Wlej tyle wody, by podłoże było wilgotne.
- Wsyp nasiona rzeżuchy tak, by równomiernie rozłożyły się w całym pojemniczku. Delikatnie przyciśnij i odstaw w jasne, ciepłe miejsce.
- Gdy nasiona rzeżuchy wykiełkują (zwykle już następnego dnia) pilnuj, by wata nie wyschła – regularnie (np. 2 razy dziennie) zraszaj nasiona najlepiej za pomocą spryskiwacza.
- Po 4-5 dniach, gdy kiełki rzeżuchy urosną do kilku centymetrów można już je ścinać.

Fot. Kinga Majewska
Ile rośnie rzeżucha?
Już następnego dnia po wysianiu możemy dostrzec pierwsze kiełki rzeżuchy, a po kilku dniach roślina jest gotowa do spożycia. Ze względu na dużą zawartość związków siarki ma ostry smak, dzięki czemu nadaje ciekawego charakteru potrawom, do których zdecydujemy się ją dodać. A jak jeść rzeżuchę? Od razu po ścięciu. Kiełki sprawdzą się zarówno jako element sałatki jak i dodatek do kanapek.
Rzeżucha – właściwości, o których warto wiedzieć
Rzeżucha to niezwykle zdrowa roślina. W zamian za odrobinę troski zyskamy źródło wielu cennych składników, takich jak beta-karoten (który organizm przekształca w witaminę A), wapń, fosfor czy porządny zastrzyk witamin C, E i K.
Dodatkowo rzeżucha ma niewiele kalorii, sporo wody i potwierdzone właściwości moczopędne, co przekłada się na świetny wpływ na nasze nerki. A codzienne jedzenie nawet niewielkich ilości rzeżuchy poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Już wiesz, jak posiać rzeżuchę i dlaczego warto to zrobić?

Fot. Kinga Majewska
Rzeżucha, znana jest również jako pieprzyca siewna (Lepidium sativum L.). Ta roślinka często mylona jest ze swoją bliską kuzynką. Rukiew wodna (lub rzeżucha wodna), bo o niej mowa, należy do tej samej rodziny, jednak ma zupełnie inne wymagania co do uprawy i inne właściwości odżywcze. Nie powinniśmy zatem utożsamiać tych dwóch gatunków ze sobą.
Źródło: