Maliny rosną niemalże w całej Europie i Azji. Mogą przybierać różne kolory od żółtych, poprzez pomarańczowe, czerwone, fioletowe i czarne. W Polsce najbardziej popularne są maliny czerwone: soczyste, aromatyczne i delikatnie kwaskowate. Krzaczki malin można zasadzić we własnym ogródku. Maliny rosną też często „na dziko” i takie okazy są najpyszniejsze i najzdrowsze.
Spis treści
Malinowe love
Od lat znane są syropy, nalewki i herbatki z malin (nie tylko owoców, ale również liści i badyli). Ponoć to Brytyjczycy rozpowszechnili jedzenie malin, zwłaszcza w formie konfitur, dżemów i galaretek. Maliny idealnie pasują do ciast, gofrów, naleśników, lodów i innych deserów.
Świetnie komponują się z serami i wędlinami, są idealnym dodatkiem do koktajli i sałatek. Maliny można włożyć do pierogów (zwłaszcza z twarożkiem) lub dodać do chłodnika owocowego. Bardzo dobrze nadają się do sosów i dressingów sałatkowych. Pyszny jest malinowy winegret, ale równie smaczny jest chociażby wytrawny sos malinowo musztardowy z dodatkiem syropu klonowego (ten przepis znajdziecie poniżej). Z malin można zrobić wspaniałe letnie sorbety lub lemoniadę.
4 powody, dla których warto jeść maliny – właściwości
Jak przechowywać maliny?
Maliny są bardzo delikatne, lubią się pognieść, a wtedy szybko pleśnieją. Najlepiej przerabiać je od razu po zerwaniu z krzaczka. W lodówce maliny wytrzymają 2-3 dni w idealnej świeżości, zwłaszcza, gdy ułożymy je na papierowym ręczniku i zadbamy o to, by jedne owoce nie leżały na drugich. Wtedy nie będą się zgniatać.
Maliny można suszyć i mrozić. Ja uwielbiam, gdy stanowią bazę do przeróżnych sosów i dressingów, dlatego mrożę nie tylko całe owoce, ale też rozgnieciony mus malinowy. Przygotowuję go saute lub z przeróżnymi dodatkami (np. syropem klonowym i oliwą), a następnie przelewam do foremek na lód. Zimą wyciągam kilka kostek, dodaję ulubione składniki (np. jogurt), miksuję i używam do sałatek.
Prozdrowotna moc malin
W malinach – poza kwasem salicylowym i benzoesowym – które powodują, że roślina jest świetnym antidotum na przeziębienie, znajduje się też sporo witamin i minerałów. Przede wszystkim witamina C, E oraz z grupy B. Do tego wapń, magnez, żelazo i potas. W owocach znajdziemy pektyny, a liściach kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy i związki żywicowe.
Maliny nie tylko odtruwają organizm, ale działają również na dolegliwości jelitowe i biegunkę (hamują rozwój bakterii jelitowych) oraz wspomagająco w bólach brzucha, także tych spowodowanych miesiączką (rozkurczają mięśnie gładkie). Maliny obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce, działają przeciwmiażdżycowo. Wspomagają leczenie anemii, pomagają w leczeniu niedokrwistości.
Zastosowanie malin w kosmetyce
Maliny można stosować również zewnętrznie. Przeróżne napary i koncentraty są dobre do przemywania zmian skórnych i świetnie łagodzą objawy trądziku, a nawet łupieżu. Ekstrakt z malin idealnie tonizuje skórę, wygładza ją i nawilża. Wyciągi z malin znajdziemy w przeróżnych kosmetykach, które można znaleźć na sklepowych półkach.
Maliny można wykorzystać również w prostych kosmetykach domowej roboty. Wystarczy je rozgnieść i wymieszać z niewielką ilością jogurtu, by uzyskać idealną odżywczą maseczkę (przy nakładaniu trzeba omijać okolice oczu). Owoce można też wymieszać z żółtkiem jaja i miodem. Taka mikstura pomoże odblokować pory.
Domowe maseczki na twarz z letnich owoców
Przepisy z malinami
1. Sałatka z malinami, mozzarellą i grzankami cynamonowymi
Składniki:
- Garść szpinaku lub mieszanki sałat
- 2 cienkie kromki chałki lub innego słodkiego pieczywa
- 1 łyżka masła
- 2 morele lub nektarynki
- Duża garść malin
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- Sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania maślanych grzanek cynamonowych. Pieczywo posmaruj masłem z dwóch stron, posyp cynamonem. Ułóż na folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na ok. 10-15 minut (temp. 150 st.). Przewracaj co jakiś czas. Wyciągnij gdy pieczywo pięknie się przyrumieni. Pokrusz na mniejsze kawałki.
Szpinak ułóż na talerzu, dodaj pokrojoną mozzarellę, kawałki moreli lub nektarynek, grzanki oraz połowę malin. Z drugiej połowy zrób sos. Zmiksuj maliny, miód (lub syrop klonowy) z oliwą i jogurtem. Polej sałatkę, dopraw ulubionymi ziołami.
2. Młoda marchewka z sosem malinowo musztardowym
Do młodej, słodkiej i chrupiącej marchewki idealnie pasuje ostry ser podpuszczkowy (np. kozi) oraz winny sos na bazie malin i musztardy. Ciekawe połączenie.
Składniki:
- Kilka młodych marchewek
- Garść malin
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- ½ łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- Trochę sera koziego (twardego, podpuszczkowego)
- Pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Marchewki wypłucz, przetnij na pół, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło z odrobiną oliwy, a następnie smaż marchewki na maleńkim ogniu, co jakiś czas przewracając. Po kilku minutach podlej je delikatne wodą, przykryj i duś aż będą „al dente”. Ciepłe marchewki posyp kozim serem. Maliny zmiksuj z oliwą, syropem klonowym i musztardą. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie podawaj z marchewkami.
3. Śniadaniowe kopytka z serkiem kokosowym, malinami i granolą
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Serek mascarpone
- Łyżeczka śmietanki
- Pół łyżki miodu
- 1 łyżka granoli (lub domowej mieszanki rodzynek, orzechów)
- Trochę malin
Przygotowanie:
Ziemniaki zagotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obierz, przepuść przez praskę, póki są ciepłe, a następnie wystudź. Mąkę przesiej, dodaj ziemniaki i cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj. Zrób w środku dołeczek i wbij jajo. Zacznij wyrabiać ciasto, co jakiś czas podsypując mąką (im mniej mąki, tym będzie delikatniejsze). Podziel ciasto na kilka mniejszych części, z każdej uformuj wałek i pokrój na kawałki.
Zagotuj wodę, możesz ją delikatnie posłodzić, a następnie gotuj kopytka (partiami) przez ok. 4 minuty. Ciepłe przełóż do rondelka i dodaj odrobinę masła, dokładnie wymieszaj. W tym czasie rozrób serek mascarpone ze śmietanką, miodem i wiórkami kokosowymi. Możesz dodać kilka rozgniecionych owoców. Nałóż kopytka na talerz, dodaj serek, maliny, posyp granolą.
Nalewka z malin – jak ją zrobić?