Strona główna Zdrowie Nalewka z malin – jak ją zrobić?
Nalewka z malin - jak ją zrobić? Przepis na malinówkę. Nalewka malinowa w słoiku na drewnianym blacie.
Strona główna Zdrowie Nalewka z malin – jak ją zrobić?

Nalewka z malin – jak ją zrobić?

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Nalewka z malin to wybitnie kobiecy przysmak. Ma silne właściwości rozkurczające. Może łagodzić bóle menstruacyjne, a także zmniejszać dolegliwości związane z okresem menopauzy, np. wahania nastroju. To również remedium dla osób, które borykają się nadciśnieniem tętniczym.

Nalewka z malin – właściwości lecznicze

Nalewka z malin to także skuteczny środek rozgrzewający, który pomaga szybciej uporać się z przeziębieniem i grypą. Dzięki dużej zawartości kwasów organicznych trunek pobudza gruczoły potowe, wzmagając pocenie się. Jej działanie można porównać do aspiryny. Wystarczy dodać 1-2 łyżeczki do ciepłej (ale nie gorącej) herbaty, napój wypić przed snem, by rano poczuć się o wiele lepiej.

Malinówka ma także właściwości przeciwzapalne i ściągające, warto ją więc polecić przy problemach żołądkowych i przy biegunkach.

Nalewka z malin – przepis

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych malin
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 40 dag cukru

Jak zrobić nalewkę malinową?

Maliny oczyścić i pozbawić szypułek, a następnie zalać spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem. Zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Przynajmniej raz dziennie potrząsać słojem, by alkohol dobrze spenetrował owoce.

Potem zlać cały płyn ze słoja do butelki, a pozostałe w nim maliny zasypać cukrem i ponownie wstrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Pozostawić na kilka  dni w ciepłym miejscu. Powstały gesty syrop  zlać i połączyć z nalewką malinową. Wymieszać, a potem rozlać nalewkę do butelek. Odstawić w ciemne i raczej chłodne miejsce na minimum trzy miesiące.

Letnie przetwory na zimę

Najnowsze artykuły