Strona główna Zdrowie Nalewka z malin – jak ją zrobić?
Strona główna Zdrowie Nalewka z malin – jak ją zrobić?

Nalewka z malin – jak ją zrobić?

autor: Agnieszka Leciejewska

Nalewka z malin to wybitnie kobiecy przysmak. Ma silne właściwości rozkurczające. Może łagodzić bóle menstruacyjne, a także zmniejszać dolegliwości związane z okresem menopauzy, np. wahania nastroju. To również remedium dla osób, które borykają się nadciśnieniem tętniczym.

Nalewka z malin to także skuteczny środek rozgrzewający, który pomaga szybciej uporać się z przeziębieniem i grypą. Dzięki dużej zawartości kwasów organicznych trunek pobudza gruczoły potowe, wzmagając pocenie się. Jej działanie można porównać do aspiryny. Wystarczy dodać 1-2 łyżeczki do ciepłej (ale nie gorącej) herbaty, napój wypić przed snem, by rano poczuć się o wiele lepiej. Malinówka ma także właściwości przeciwzapalne i ściągające, warto ją więc polecić przy problemach żołądkowych i przy biegunkach.

Nalewka z malin

Składniki:

  1. 1 kg dojrzałych malin
  2. 0,5 l spirytusu
  3. 0,5 l wódki
  4. 40 dag cukru

Jak zrobić nalewkę malinową? 

Maliny oczyścić i pozbawić szypułek, a następnie zalać spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem. Zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Przynajmniej raz dziennie potrząsać słojem, by alkohol dobrze spenetrował owoce. Potem zlać cały płyn ze słoja do butelki, a pozostałe w nim maliny zasypać cukrem i ponownie wstrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Pozostawić na kilka  dni w ciepłym miejscu. Powstały gesty syrop  zlać i połączyć z nalewką. Wymieszać, a potem rozlać nalewkę do butelek. Odstawić w ciemne i raczej chłodne miejsce na minimum trzy miesiące.

Sprawdź też, jak przygotować domowe, lecznicze nalewki z mięty.

Powiązane artykuły