6 produktów, które wspierają pracę serca

Poznaj 6 produktów żywnościowych, które wzmacniają serce, obniżają ciśnienie i zapobiegają zawałom. Wszystkie mają potwierdzone naukowo właściwości, dlatego warto włączyć je na stałe do swojego jadłospisu.
6 produktów, które wspierają pracę serca.

Przez żołądek do serca – to znane przysłowie dotyczy mężczyzn, ale okazuje się, że tak naprawdę każdego z nas. O zdrowie nie tylko serca, ale i całego układu krążenia najlepiej dbać prowadząc aktywny tryb życia oraz jedząc produkty, które zapobiegają zbyt wysokiemu poziomowi cholesterolu, obniżają ciśnienie oraz są świetnym źródłem antyoksydantów.

Produkty dobre dla serca

  1. Ryby – są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które pomagają obniżyć ciśnienie oraz zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Wybieraj ryby tłuste, takie jak śledź, halibut czy makrela.
  2. Jagody – a także truskawki, jeżyny, borówki i maliny – dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz stany zapalne. Owoce jagodowe mają dużo błonnika, a im kwaśniejsze, tym lepsze, bo zawierają mniej cukru.
  3. Aronia – zawiera rekordową ilość antyoksydantów – od witaminy C po antocyjany i katechiny, które pomagają odmładzać organizm.
  4. Zielone warzywa liściaste – szpinak, rukola, roszponka i sałata – zawierają kwas foliowy, który obniża poziom homocysteiny, czyli aminokwasu, który uszkadza ściany tętnic i powoduje tworzenie się blaszek miażdżycowych.
  5. Pomidory – doskonałe źródło potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i likopenu, zapobiegającego chorobie wieńcowej. Przyswajalność tego drugiego zwiększa się po obróbce termicznej, dlatego oprócz surowych pomidorów warto jeść zupę pomidorową, sos pomidorowy lub ketchup 2-3 razy w tygodniu.
  6. Czerwone wino – bogate w resweratrol, który zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych oraz obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Nie przepadasz za czerwonym winem? Sięgnij po czerwone winogrona, bo resweratrol znajduje się właśnie w ich skórce.

 

Produkty spożywcze, które wspierają pracę serca.

28.05.2019
Pomidory w sałatce, w zupie pomidorowej, jako składnik soków warzywnych, ketchup, sos do pizzy… Pyszne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Jedzmy ich jak najwięcej, zwłaszcza w sezonie gdy dojrzewają w naszym kraju. Wówczas mają najwięcej składników odżywczych.
24.05.2019
Zielenina rządzi na naszych stołach. Świeża natka, rukola, jarmuż czy szpinak świetnie sprawdzą się jako podstawa zielonych koktajli. Super detoks, moc energii,  a przede wszystkim zdrowie gwarantowane! Sprawdź nasze przepisy na idealny zielony koktajl.
26.05.2019
Wszyscy już wiemy, że od stanu naszych jelit, a dokładniej od tego w jakiej kondycji znajdują się bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy, zależy odporność, samopoczucie, a nawet nastrój. Aby je odżywić, jedz prebiotyki. Dowiedz się więc, co warto włączyć do menu, żeby twój mikrobiom był silny i zdrowy.
03.10.2018
Olejki eteryczne mogą pomóc w wielu dolegliwościach − bez skutków ubocznych. Aktywizują nasze zdolności samoleczenia i ładnie pachną. Ten dobry wpływ na zdrowie udowodniły badania. Oto niezbędny zestaw informacji, jak je stosować. Nie tylko dla tych, którzy nie wierzą, że zapach może leczyć. Konsultacja: Małgorzata Niedźwiecka, specjalistka aromaterapii i kosmetyki naturalnej.
08.05.2019
Każdemu noworodkowi w pierwszych godzinach życia podawana jest witamina K. To rutynowa procedura szpitalna w ramach opieki okołoporodowej. Wyjaśniamy, dlaczego witamina K dla noworodka jest zalecana przez lekarzy, przed czym chroni oraz dlaczego na niedobór witaminy K narażone są szczególnie dzieci karmione piersią. Konsultacja: lek. med. Joanna Żytyńska-Daniluk, specjalista neonatolog, zastępca kierownika Kliniki Położnictwa, Chorób kobiecych […]
12.02.2019
Blisko połowa młodych dorosłych Polaków mieszka z rodzicami – wynika z badań CBOS-u. Chociaż matkom i ojcom nie zawsze to odpowiada, nie potrafią zmobilizować dziecka do wyprowadzki. Dlaczego młodzi dorośli nie chcą się usamodzielniać? Jak ich do tego przekonać? Konsultacja: Joanna Żewakowska, psycholog, psychoterapeuta, Klinika Psychologiczno—Psychiatryczna PsychoMedic.