Maślany owoc pochodzący z Meksyku może być świetną bazą do zdrowych i odżywczych deserów, które można jeść bez umiaru. To fakt, jest dość tłusty i kaloryczny, ale zbawienny dla zdrowia i… zrównoważonej diety. Dlaczego?
Większość owoców zawiera ok. 1 g tłuszczy na 100 g produktu, a awokado ma ich znacznie więcej, bo ok. 15 g. Faktycznie, zielony kuzyn gruszki, nazywany również „masłem bogów” jest dość tłusty i kaloryczny. Jeżeli porównamy go z innymi owocami okaże się, że przewyższa większość z nich pod względem kaloryczności.
Przykładowo – porzeczki zawierają ok. 31 kcal w 100 g produktu, arbuzy – 31 kcal, truskawki – 32 kcal, a banany (uznawane za jedne z najbardziej kalorycznych owoców) 95 kcal. Tymczasem awokado zawiera aż 160 kcal. w 100 g produktu, co powoduje, że w tabelach kaloryczności przewyższają go tylko suszone owoce (np. śliwki), czy daktyle.
Spis treści
Awokado: kaloryczne, ale niezastąpione w zrównoważonej diecie
Dietetycy i eksperci od żywienia przekonują jednak, że awokado dobrze wpływa na przemianę materii, powoduje uczucie sytości wspomagając odchudzanie, a na dodatek pomaga zwalczać zły cholesterol. Jest polecane nie tylko ze względu na dużą zawartość witamin (m.in. A, B, C, D) oraz minerałów (m.in. potas, wapń, czy fosfor), ale również na właściwości odżywcze i prozdrowotne.
Awokado, czyli masło bogów
Mało cukrów prostych, dużo kwasów tłuszczowych
Awokado, w porównaniu do innych owoców, zawiera mało cukrów prostych. Co prawda średniej wielkości owoc (270 g) ma około 40 g tłuszczu, ale trzeba pamiętać, że jest to tłuszcz dobroczynny i korzystny dla naszego zdrowia. Smaczliwka (bo taką nazwę ma też awokado) jest polecana dla osób odchudzających się, walczących z cholesterolem, a nawet tych, które są chorzy na miażdżycę.
Zawarte w smaczliwce kwasy jednonienasycone pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu i utrzymywać poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Dodatkowo, powodują uczycie sytości i poprawiają metabolizm.
Maślany nośnik smaku
Jak już wspomniano powyżej, awokado ma około 20-30 proc. tłuszczu, dlatego często nazywane jest również masłem bogów. Większość szefów kuchni przyznaje jednak, że tłuszcz jest jednym z najlepszych nośników smaku, dlatego owoc z Meksyku idealnie sprawdza się jako dodatek do koktajli, puddingów i przeróżnych deserów. Nadaje im maślanej konsystencji i dopełnia smak.
Awokado w wielu przypadkach jest spożywane w formie słonej lub pikantnej. Okazuje się jednak że stanowi wspaniały składnik deserów i to takich, którymi można delektować się bez wyrzutów sumienia. Oto kilka przykładów.
Owoc granatu – zimowe superfood
Przepisy z awokado na słodko
1. Orzeźwiająca salsa z truskawek, ogórków, koperku i awokado
Drobniutko pokrojone owoce i warzywa w towarzystwie oliwy, koperku i przypraw. Idealne do kanapek z serkiem kozim, bryndzą lub fetą. Salsa truskawkowo-ogórkowa bardzo dobrze komponuje się również z indykiem na zimno lub grillowaną rybą. Można nią faszerować ogórki lub delikatnie przyrumienioną cukinię. Jednym z głównych składników i nośników smaku jest awokado.
Składniki:
- 1 świeży ogórek (gruntowy)
- 8 truskawek
- 3 rzodkiewki
- 1/4 awokado
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- Sól, cukier
- Odrobina octu jabłkowego
Przygotowanie:
Do kubka wlej oliwę, dodaj dwie szczypty soli, pół łyżeczki cukru, odrobinę octu jabłkowego (dosłownie 2 krople) a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany koperek i znów dokładnie wymieszaj. Odstaw przynajmniej na godzinę. W tym czasie pokrój w drobniutką kosteczkę obranego ogórka, truskawki, rzodkiewki oraz awokado. Wymieszaj wszystko z koperkiem.
Salsę dopraw do smaku i odstaw „do przeżarcia” na pół godziny (nie dłużej, bo truskawki zaczną puszczać sok). Podawaj ze świeżym pieczywem, serami, wędlinami lub jako dodatek do sałatek.
2. Budyń waniliowy z kaszy jaglanej i awokado podany z rabarbarem na ciepło
Delikatny deser o smaku wanilii, którego bazą jest zmiksowana kasza jaglana. Do tego odrobina mleka kokosowego, awokado i miodu. Dla zachowania równowagi można podawać go z kwaskowatą konfiturą z rabarbaru albo duszonymi na maśle truskawkami.
Składniki:
- Pół szklanki kaszy jaglanej
- Pół awokado
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Pół szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 100-150 g rabarbaru
- 1 łyżka masła
- Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz kilka razy zimną wodą. Następnie przelej ją obficie wrzątkiem (by usunąć posmak goryczki). Do garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę cukru waniliowego (lub więcej), a następnie ugotuj kaszę do miękkości (a nawet do momentu, aż będzie odrobinę rozgotowana). Odcedź i wystudź. Dodaj mleko kokosowe, miód i awokado, a następnie zmiksuj na gładką masę.
Odstaw na chwilę, by kasza zgęstniała. Na patelni rozpuść masło, podsmaż pokrojony w rabarbar, dodaj do niego odrobinę cukru lub miodu. Podawaj budyń jaglany z rabarbarem, orzechami lub świeżymi owocami.
3. Pudding czekoladowy na bazie awokado i banana
Maślany, bardzo czekoladowy, świetnie komponujący się z granolą, orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Można go przygotować w różnych formach: bardziej rzadki lub gęsty, wedle uznania.
Składniki:
- 2 banany
- 1 awokado
- 2 łyżki kakao
- ¼ szklanki wody (lub więcej)
- Odrobina wiórków kokosowych, płatków migdałowych i suszonych owoców (do dekoracji). Może być też domowa granola, orzechy, daktyle itd.
Przygotowanie:
Banany, awokado, kakao i wodę zmiksuj na gładką masę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej gęstą konsystencję – zrezygnuj w ogóle z wody. Jeżeli wolisz bardziej rzadki pudding przypominający bardziej koktajl – dodaj więcej wody aniżeli w przepisie. Wodę możesz zastąpić mlekiem lub jogurtem. Deser udekoruj płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi, orzechami lub ulubionymi owocami.