Strona główna Na talerzu Nieznane oblicze szparagów
Przepisy na szparagi. Szef kuchni trzyma pęczek szparagów tuż przed pokrojeniem ich na desce.
Strona główna Na talerzu Nieznane oblicze szparagów

Nieznane oblicze szparagów

autor: Agnieszka Żelazko

Sezon na szparagi zaczyna się na początku maja i trwa do połowy lipca, a czasem dłużej. Niewiele osób wie, że poza szparagami zielonymi i białymi można spożywać również fioletowe. Są one niezwykle delikatne, ale za to najtrudniejsze w uprawie i – z tego względu – mało dostępne. Na dodatek, podczas obróbki cieplnej, zmieniają kolor na zielony. Szparagi są bogate w witaminy, minerały, flawonoidy i kwas foliowy. Mają też nieznane oblicze. Jakie?

Szparagi od lat mają opinię silnego i naturalnego afrodyzjaku, który pozytywnie wpływa na pobudzenie libido, zwłaszcza u płci pięknej. Za te właściwości odpowiadają m.in. fitoestrogeny. To naturalne hormony roślinne działające podobnie jak estrogen. Podobno już w starożytności doceniano walory smakowe tych warzyw, a przez Chińczyków były stosowane m.in. w leczeniu niepłodności. Ze względu na zawartość kwasu foliowego są polecane kobietom przygotowującym się do roli mamy, a także tym, które już są w ciąży lub karmią piersią.

Sezon na szparagi

Szparagi – warzywa nie dla każdego

Mimo, że szparagi są bogate w witaminy A, B, C, E, a także fosfor, fluor, magnez, potas, czy sterole obniżające poziom tzw. „złego cholesterolu” – nie są warzywami dla wszystkich. Poza składnikami, które wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy, czy trawienny zawierają również puryny, a te powodują odkładanie się kwasu moczowego. Jeżeli ktoś ma problemy z kamieniami nerkowymi lub boryka się z dną moczanową powinien unikać jedzenia szparagów.

Przepisy ze szparagami, których nie znacie. Szparagi ułożone na ciemnym blacie.

Jak gotować szparagi, aby były chrupiące i sprężyste?

Szparagi najczęściej podaje się z oliwą, masłem, parmezanem i jajkami, zarówno sadzonymi, jak i po benedyktyńsku (w koszulkach). Równie często są składnikiem dodawanym do tarty, omletów, frittaty albo sałatek.

Tajemnica ich przygotowania tkwi w sprężystości i chrupkości. Do gotowania szparagów poza odrobiną soli warto dodać pół łyżeczki cukru. Ten tajemniczy składnik powoduje, że szparagi są chrupiące, sprężyste i elastyczne. Zdrewniałe końcówki oczywiście należy usunąć przed gotowaniem.

Szparagi zielone powinny być gotowane ok. 8 min. a następnie delikatnie (i niezbyt długo) podsmażane na solonym maśle. Wtedy są najpyszniejsze!

Szparagi dobre na obrzęki

Szparagi – przepisy, których nie znaliście

1. Pesto sosnowo-szparagowe

Bardzo lubię igiełki sosny. Ich aromat powoduje, że od razu przenoszę się myślami do lasu, a właściwie przenoszę zapach lasu na talerz. Moje pesto sosnowe składa się z oliwy, pestek słonecznika (mogą być też migdały), parmezanu i igiełek sosny. Warto dodać też 2-3 szparagi. Sosnę najpierw rozdrabniam w moździerzu, ponieważ całe igiełki nie zawsze dobrze się zmiksują. Pesto sosnowe idealnie pasuje do makaronów, naleśników, racuchów, pieczonych ziemniaczków i innych potraw.

Pesto z liści rzodkiewki – jak zrobić?

Składniki:

  • 2-3 szparagi
  • Kilka igiełek sosny (w zależności od upodobań, najlepiej zacząć od dwóch)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka parmezanu
  • Sól, pieprz do smaku
Pesto sosnowo-szparagowe z makaronem - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Słonecznik podpraż na suchej patelni, na bardzo małym ogniu. Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki i podgotuj je w lekko słodkiej wodzie. Zazwyczaj szparagi gotuje się 7-8 minut, teraz gotuj je 5 minut, to wystarczy. Wodę do gotowania delikatnie posól ale dodaj też pół łyżeczki cukru, wtedy będą bardziej chrupiące i jędrne.

Do blendera wrzuć ugotowane szparagi, podprażony słonecznik oraz parmezan, dodaj oliwę. Igiełki sosny „rozbij” najpierw w moździerzu, a następnie dodaj do reszty składników. Wszystko zmiksuj. Podawaj na przykład z makaronem i jajkiem.

2. Jajecznica curry z kurczakiem i szparagami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 szparagi
  • 50-60 g kurczaka
  • Pół łyżeczki curry
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Opcjonalnie: pieczona papryka do podania jajecznicy
Jajecznica curry ze szparagami i kurczakiem - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie (do gotowania dodaj również pół łyżeczki cukru). Szparagi odcedź po 8 minutach, pokrój je na kawałki, a następnie podsmaż na maśle. Po niecałej minucie do szparagów wbij 3 jaja, dodaj curry, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż tak jak typową jajecznicę.

Jajecznicę możesz podać na grzankach albo w zapieczonej wcześniej papryce. Pamiętaj, że wydrążoną paprykę najlepiej zapiekać w taki sposób, by włożyć do niej kulkę zrobioną z papieru do pieczenia. Wtedy zachowa swój kształt i nie „siądzie” podczas obróbki cieplnej. Paprykę najlepiej zapiekać w naczyniu żaroodpornym, na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, po wcześniejszym skropieniu oliwą. Czas zapiekania to ok. 20-25 min. w temp. 160 stopni.

3. Szparagi z jajkiem i sosem a’la chimichurri

Jak pewnie wiecie, oryginalny sos chimichurri pochodzi z Argentyny i jest zazwyczaj robiony z natki pietruszki, liści oregano, czosnku i papryczki chili. W oryginale jest dość ostry, podaje się go przede wszystkim do dań z grilla. Ja robię mój sos na bazie papryki ramiro, szalotki i kolendry. Dodaję też papryczkę chili i czosnek, ale moja wersja nie jest bardzo ostra.

Składniki:

  • Kilka szparagów
  • 1 jajko ugotowane na półtwardo
  • 1 łyżka masła
  • Pół papryki ramiro
  • Pół szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • Odrobina papryczki chili
  • Trochę świeżej kolendry oraz pietruszki
  • Pieprz, sól, cukier do smaku
Szparagi z jajkiem i sosem a la chimichurri - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Zacznij od chimichurri. Paprykę pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z szalotką i czosnkiem. Dodaj świeże zioła, sól, cukier, pieprz, oliwę extra vergine oraz ocet. Najpierw dobrze wymieszaj sos i dopraw do smaku, a dopiero na końcu dodaj papryczkę chili (pokrojoną w małą kosteczkę). Całość wymieszaj raz jeszcze i wstaw na noc do lodówki.

Szparagi wypłucz pod wodą i urwij zdrewniałe końcówki. Do gotującej się wody dodaj sól oraz pół łyżeczki cukru. Wrzuć szparagi i gotuj je ok. 8 minut. Odcedź, a później podsmaż na solonym maśle aż delikatnie się przyrumienią. Przełóż na talerz. Dodaj ugotowane jajko. Podawaj z sosem a’la chimichurri i świeżym pieczywem.

Najnowsze artykuły