Strona główna Najnowsze artykuły Nieznane oblicze szparagów
Strona główna Najnowsze artykuły Nieznane oblicze szparagów

Nieznane oblicze szparagów

autor: Agnieszka Żelazko

Sezon na szparagi zaczyna się na początku maja i trwa do połowy lipca, a czasem dłużej. Niewiele osób wie, że poza szparagami zielonymi i białymi można spożywać również fioletowe. Są one niezwykle delikatne, ale za to najtrudniejsze w uprawie i – z tego względu – mało dostępne. Na dodatek, podczas obróbki cieplnej, zmieniają kolor na zielony. Szparagi są bogate w witaminy, minerały, flawonoidy i kwas foliowy. Mają też nieznane oblicze. Jakie?

Szparagi od lat mają opinię silnego i naturalnego afrodyzjaku, który pozytywnie wpływa na pobudzenie libido, zwłaszcza u płci pięknej. Za te właściwości odpowiadają m.in. fitoestrogeny. To naturalne hormony roślinne działające podobnie jak estrogen. Podobno już w starożytności doceniano walory smakowe tych warzyw, a przez Chińczyków były stosowane m.in. w leczeniu niepłodności. Ze względu na zawartość kwasu foliowego są polecane kobietom przygotowującym się do roli mamy, a także tym, które już są w ciąży lub karmią piersią.

Sezon na szparagi

Szparagi – warzywa nie dla każdego

Mimo, że szparagi są bogate w witaminy A, B, C, E, a także fosfor, fluor, magnez, potas, czy sterole obniżające poziom tzw. „złego cholesterolu” – nie są warzywami dla wszystkich. Poza składnikami, które wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy, czy trawienny zawierają również puryny, a te powodują odkładanie się kwasu moczowego. Jeżeli ktoś ma problemy z kamieniami nerkowymi lub boryka się z dną moczanową powinien unikać jedzenia szparagów.

Przepisy ze szparagami, których nie znacie. Szparagi ułożone na ciemnym blacie.

Jak gotować szparagi, aby były chrupiące i sprężyste?

Szparagi najczęściej podaje się z oliwą, masłem, parmezanem i jajkami, zarówno sadzonymi, jak i po benedyktyńsku (w koszulkach). Równie często są składnikiem dodawanym do tarty, omletów, frittaty albo sałatek.

Tajemnica ich przygotowania tkwi w sprężystości i chrupkości. Do gotowania szparagów poza odrobiną soli warto dodać pół łyżeczki cukru. Ten tajemniczy składnik powoduje, że szparagi są chrupiące, sprężyste i elastyczne. Zdrewniałe końcówki oczywiście należy usunąć przed gotowaniem.

Szparagi zielone powinny być gotowane ok. 8 min. a następnie delikatnie (i niezbyt długo) podsmażane na solonym maśle. Wtedy są najpyszniejsze!

Szparagi dobre na obrzęki

Szparagi – przepisy, których nie znaliście

1. Pesto sosnowo-szparagowe

Bardzo lubię igiełki sosny. Ich aromat powoduje, że od razu przenoszę się myślami do lasu, a właściwie przenoszę zapach lasu na talerz. Moje pesto sosnowe składa się z oliwy, pestek słonecznika (mogą być też migdały), parmezanu i igiełek sosny. Warto dodać też 2-3 szparagi. Sosnę najpierw rozdrabniam w moździerzu, ponieważ całe igiełki nie zawsze dobrze się zmiksują. Pesto sosnowe idealnie pasuje do makaronów, naleśników, racuchów, pieczonych ziemniaczków i innych potraw.

Pesto z liści rzodkiewki – jak zrobić?

Składniki:

  • 2-3 szparagi
  • Kilka igiełek sosny (w zależności od upodobań, najlepiej zacząć od dwóch)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka parmezanu
  • Sól, pieprz do smaku
Pesto sosnowo-szparagowe z makaronem - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Słonecznik podpraż na suchej patelni, na bardzo małym ogniu. Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki i podgotuj je w lekko słodkiej wodzie. Zazwyczaj szparagi gotuje się 7-8 minut, teraz gotuj je 5 minut, to wystarczy. Wodę do gotowania delikatnie posól ale dodaj też pół łyżeczki cukru, wtedy będą bardziej chrupiące i jędrne.

Do blendera wrzuć ugotowane szparagi, podprażony słonecznik oraz parmezan, dodaj oliwę. Igiełki sosny „rozbij” najpierw w moździerzu, a następnie dodaj do reszty składników. Wszystko zmiksuj. Podawaj na przykład z makaronem i jajkiem.

2. Jajecznica curry z kurczakiem i szparagami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 szparagi
  • 50-60 g kurczaka
  • Pół łyżeczki curry
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Opcjonalnie: pieczona papryka do podania jajecznicy
Jajecznica curry ze szparagami i kurczakiem - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie (do gotowania dodaj również pół łyżeczki cukru). Szparagi odcedź po 8 minutach, pokrój je na kawałki, a następnie podsmaż na maśle. Po niecałej minucie do szparagów wbij 3 jaja, dodaj curry, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż tak jak typową jajecznicę.

Jajecznicę możesz podać na grzankach albo w zapieczonej wcześniej papryce. Pamiętaj, że wydrążoną paprykę najlepiej zapiekać w taki sposób, by włożyć do niej kulkę zrobioną z papieru do pieczenia. Wtedy zachowa swój kształt i nie „siądzie” podczas obróbki cieplnej. Paprykę najlepiej zapiekać w naczyniu żaroodpornym, na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, po wcześniejszym skropieniu oliwą. Czas zapiekania to ok. 20-25 min. w temp. 160 stopni.

3. Szparagi z jajkiem i sosem a’la chimichurri

Jak pewnie wiecie, oryginalny sos chimichurri pochodzi z Argentyny i jest zazwyczaj robiony z natki pietruszki, liści oregano, czosnku i papryczki chili. W oryginale jest dość ostry, podaje się go przede wszystkim do dań z grilla. Ja robię mój sos na bazie papryki ramiro, szalotki i kolendry. Dodaję też papryczkę chili i czosnek, ale moja wersja nie jest bardzo ostra.

Składniki:

  • Kilka szparagów
  • 1 jajko ugotowane na półtwardo
  • 1 łyżka masła
  • Pół papryki ramiro
  • Pół szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • Odrobina papryczki chili
  • Trochę świeżej kolendry oraz pietruszki
  • Pieprz, sól, cukier do smaku
Szparagi z jajkiem i sosem a la chimichurri - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Zacznij od chimichurri. Paprykę pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z szalotką i czosnkiem. Dodaj świeże zioła, sól, cukier, pieprz, oliwę extra vergine oraz ocet. Najpierw dobrze wymieszaj sos i dopraw do smaku, a dopiero na końcu dodaj papryczkę chili (pokrojoną w małą kosteczkę). Całość wymieszaj raz jeszcze i wstaw na noc do lodówki.

Szparagi wypłucz pod wodą i urwij zdrewniałe końcówki. Do gotującej się wody dodaj sól oraz pół łyżeczki cukru. Wrzuć szparagi i gotuj je ok. 8 minut. Odcedź, a później podsmaż na solonym maśle aż delikatnie się przyrumienią. Przełóż na talerz. Dodaj ugotowane jajko. Podawaj z sosem a’la chimichurri i świeżym pieczywem.

Powiązane artykuły