Strona główna Na talerzu Awokado – jak kupować i jak jeść?
Kobieca ręka zrywa awokado z drzewa. Jak kupić idealne awokado i jak je jeść?
Strona główna Na talerzu Awokado – jak kupować i jak jeść?

Awokado – jak kupować i jak jeść?

autor: Katarzyna Koper

Choć na w sobie mnóstwo tłuszczu i kalorii, to jednak jest bardzo zdrowe. Podpowiadamy, jak obchodzić się z awokado, by wycisnąć z niego jak najwięcej dobrego.

Awokado jest owocem, ale z powodu minimalnej zawartości cukrów prostych w kuchni traktowane jest raczej jako warzywo. Jest idealny jako baza do sosów, past, chłodników, wilgotny element sałatek oraz składnik smoothies nadający aksamitną konsystencję. Znakomicie sprawdza się w roli wegańskiego zamiennika śmietany – jako baza do kremów i deserów.

Jak kupować awokado?

Żeby cieszyć się świeżym, kremowym smakiem awokado, trzeba wybrać odpowiedni owoc. Aby sprawdził się w kuchni, nie może być ani za miękki, ani za twardy. Na rynku są dwie odmiany awokado: Fuerte i Hass, obydwie o gruszkowatym kształcie i zielonej barwie.

  • Fuerte jest intensywnie zielone
  • Hass – ciemnozielone lub bakłażanowe. Ma nieco grubszą skórkę, dzięki czemu jest bardziej trwałe.

Zepsute awokado

Zbyt miękkie, czyli przejrzałe awokado ma w środku brzydkie brunatne plamy i gorzkawy smak, nie nadaje się więc do jedzenia. Zbyt twarde jest w smaku nijakie lub wręcz cierpkie. Problem w tym, że nie zawsze na pierwszy rzut oka widać, co kryje się pod skórką.

Aby dobrze wybrać, trzeba delikatnie nacisnąć owoc, kontrolując jego twardość, oraz obejrzeć skórkę.

Ciemne plamki na jej powierzchni powinny zniechęcić nas do zakupu, bo świadczą o tym, ze owoc jest zbyt dojrzały. Warto także obejrzeć szypułkę lub zagłębienie po niej – powinno być zielone lub żółte. Brązowe świadczy o tym, że owoc ma już za sobą czas swojej świetności i lepiej go nie kupować.

Awokado, czyli masło bogów

Sposoby na zbyt twarde awokado

Co robić, gdy potrzebujemy na gwałt awokado, a w sklepie są same „twarde sztuki”? W takiej sytuacji można spróbować owinąć je aluminiową folią i podpiec w piekarniku w temperaturze 100℃ przez 20–40 minut (czasem potrzeba aż godziny). Jest spora szansa, że dzięki temu zabiegowi zmięknie.

Lepiej jednak przetrzymać owoc w ciepłym miejscu przez kilka dni i poczekać, aż dojrzeje.

Proces ten można przyspieszyć, umieszczając awokado w papierowej torebce solo lub razem z jabłkiem, bananem czy pomidorem. To nie żadne czary. Owoce wydzielają etylen, który stymuluje ich dojrzewanie. Gdy owoc jest zamknięty w torebce, stężenie etylenu rośnie, przyspieszając proces dojrzewania.

Uwaga na pestycydy

Uprawa awokado stała się bardzo dochodowym biznesem w Meksyku, Chile i Peru. W związku z tym rolnicy, aby zmaksymalizować zyski i uniknąć strat, nie żałują pestycydów i innych środków ochrony roślin.

Firmy transportowe również robią wszystko, by te delikatne owoce pokonały tysiące kilometrów i docierały do zagranicznych odbiorców w nienaruszonym stanie. Ponieważ awokado podróżują całymi tygodniami, trzeba zabezpieczyć je przed zniszczeniem przez grzyby, stosując odpowiednie chemiczne środki ochrony. Ich ślady raczej na pewno są obecne na skórce.

Choć awokado je się bez skórki, to jednak przed obraniem owoc obowiązkowo trzeba dokładnie umyć. Niektórzy uważają, że wystarczy zrobić to pod ciepłą bieżącą wodą. Inni doradzają mycie lub wręcz kilkuminutową kąpiel w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (2 łyżeczki na litr), octu winnego (pół szklanki na litr) lub kwasku cytrynowego. Taki zabieg ułatwia wypłukanie pestycydów ze skórki.

Ciemna strona awokado

Jak obrać awokado?

Awokado najładniej prezentuje się pokrojone w cienie plasterki lub równą kostkę. Jak to zrobić, gdy owoc jest miękki? – Najlepiej najpierw go pokroić, a dopiero później pozbawić skórki – radzi Joanna Lotkowska, doradca żywieniowy fundacji ProVeg działającej na rzecz budowania świadomości żywieniowej.

Owoc dzielimy na pół, pozbawiamy pestki, a następnie, trzymając w dłoni połówkę, kroimy (jeszcze w skórce). Następnie wsuwamy łyżkę pomiędzy skórkę a miąższ i płynnym ruchem wygarniamy miąższ ze skórki. Gdy awokado jest dojrzałe, to bardzo proste.

Jak zapobiec ciemnieniu awokado?

Obrane awokado bardzo szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec, trzeba jak najszybciej skropić je sokiem z cytryny. – Jeśli zamierzamy zjeść tylko część owocu, w tej części, którą chcemy przechowywać, warto pozostawić pestkę. Zapobiega to ciemnieniu miąższu – radzi Joanna Lotkowska. Kawałek awokado wraz z pestką najlepiej umieścić w pojemniczku z przykrywką, ewentualnie zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.

Awokado przekrojone na pół na drewnianym blacie. Jak kupować i jak jeść awokado? Przepisy z awokado.

Jak jeść awokado?

Chińczycy nazywają awokado owocem maślanym, ze względu na konsystencję podobną do miękkiego masła. Z tego powodu znakomicie sprawdza się jako jego roślinny zamiennik.

Dojrzałe awokado wystarczy przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub limonki oraz solą i pieprzem i wyjadać wprost ze skórki.

Można dodać też łyżeczkę majonezu lub gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku. Albo zrobić z niego najbardziej znaną pastę roślinną na bazie awokado – guacamole. To wymarzony dodatek do tortilli, nachosów, burgerów, a nawet zwykłych kanapek.

Dodanie kawałka awokado do koktajlu lub smoothie nada mu aksamitną konsystencję. Choć pociągnie to za sobą również wzrost kaloryczności (100 g awokado to nawet 190 kcal), to jednak gra jest warta świeczki. Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów poczucie sytości po takim daniu będzie znacznie dłuższe i zredukuje chęć podjadania między posiłkami.

Badanie przeprowadzone przez naukowców w uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii pokazało, że osoby, które zjadały połówkę awokado do lunchu, aż o 40 proc. rzadziej miały chęć na zjedzenie czegoś w ciągu trzech godzin po posiłku (o 28 proc. w ciągu pięciu godzin), w porównaniu z osobami, które zjadały standardowy lunch bez awokado.

Natomiast badania naukowców z Ohio State University potwierdziło, że awokado warto łączyć z pomidorami i marchewką, bo kilkakrotnie zwiększa absorbcję karotenoidów przez organizm. To bardzo ważne, bo karotenoidy są bardzo silnymi antyoksydantami. Co więcej, w obecności awokado (prawdopodobnie chodzi o zawarte w nich tłuszcze) beta karotenoidy są skuteczniej przekształcane w aktywną witaminę A.

Zielony koktajl na 3 sposoby

Przepisy z awokado

1. Guacamole

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • dymka
  • papryczka chili
  • sól
  • świeża kolendra

Obrane awokado skropić sokiem z cytryny, dodać czosnek i zblendować. Następnie dodać drobno posiekaną dymkę, papryczkę chili i listki kolendry. Posolić do smaku.

2. Zielony koktajl z awokado

Składniki:

  • połówka dojrzałego awokado
  • garść posiekanej natki pietruszki (same listki)
  • sok z połowy cytryny
  • połowa banana
  • dwa kawałki selera naciowego
  • dojrzały owoc granatu

Wszystkie składniki z wyjątkiem pestek granatu zblendować na gładką masę. Do gotowego koktajlu dodać pestki granatu. Aby łatwo wydobyć je z łupiny, owoc należy przekroić na pół, położyć na desce przekrojoną częścią do dołu i uderzać go drewnianą pałką.

3. Awokado zapiekane z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • pomidor średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • sok z cytryny
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Owoc awokado przeciąć na pół i wyjąć pestkę, następnie skropić sokiem z cytryny. Do zagłębienia po pestce wbić jajko, a następnie udekorować salsą zrobioną z posiekanego pomidora zmieszanego z oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 25–30 minut w temp. 180℃.

4. Chłodnik z awokado

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g świeżych ogórków
  • garść posiekanego koperku
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
  • sól

Miąższ z awokado skropić sokiem z cytryny i zblendować z koperkiem i czosnkiem, dodać jogurt i ponownie zblendować. Następnie dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka, sól i pieprz do smaku. Dla uzyskania rzadszej konsystencji można dodać trochę przegotowanej lub mineralnej wody.

5. „Nutella” z awokado

Składniki:

  • miękkie awokado
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zblendować na aksamitną masę. Najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu, ale można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Awokado na słodko, czyli czarny koń zdrowych deserów

Najnowsze artykuły