Strona główna Na talerzu Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie
Strona główna Na talerzu Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie

Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie

autor: Dorota Mirska-Królikowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Nie chce ci się czekać do czasu, aż pojawią się świeże maliny, wiśnie czy zielone orzechy, by przygotować dobrą nalewkę? Wcale nie musisz! Mamy dla ciebie przepisy, z których skorzystasz już dzisiaj. Możesz wykorzystać pozostałe po świętach bakalie, wonne przyprawy i zalegający w spiżarni od lata sok wiśniowy, by stworzyć prawdziwe nalewkowe, zimowe arcydzieło. Każda z tych nalewek przyda się podczas wiosennego przesilenia: rozgrzeje i poprawi nastrój.

Nalewka jałowcowa – islandzka jałowcówka

  • 20 owoców jałowca
  • 12 g rodzynek
  • 2 g kardamonu
  • 50 g soku wiśniowego
  • kieliszek winiaku
  • 150 g cukru

Całość zalać 1 litrem wódki. Odstawić na 6 tygodni, przefiltrować.

Likier rumiankowy

  • 30 g suszonych kwiatów rumianku
  • 250 g cukru (brunatnego z trzciny cukrowej) lub 250 g miodu (najlepiej!)
  • 1 litr wódki żytniej lub innej czystej

Zmieszać i odstawić w butelce na 8 tygodni w ciepłe miejsce, od czasu do czasu wstrząsać butelką, po czym przefiltrować i rozlać.

Dla poprawy smaku do likieru można dodać nalewki otrzymanej z następujących składników:

  • 30–35 g laski wanilii
  • 1,0–1,5 g goździków
  • 1,5–2,0 g cynamonu
  • 900 ml spirytusu 70%

Ekstrahować w temperaturze pokojowej przez 3 tygodnie. Do likieru dodać ok. 10–20 g nalewki (w przypadku sporządzania likieru z 1 litra wódki).

Nalewka muszkatołowa muszkatołówka

Dwie gałki muszkatołowe rozdrobnić, do tego dodać niewielką ilość anyżu, rumianku, kardamonu, majeranku, melisy, goździków, cynamonu, 200 g brunatnego cukru. Całość zalać 1 litrem winiaku, odstawić na 6 tygodni, przefiltrować.

Najnowsze artykuły