Strona główna Zdrowie Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie – przepisy

Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie – przepisy

autor: Dorota Mirska-Królikowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Nie chce ci się czekać do czasu, aż pojawią się świeże maliny, wiśnie czy zielone orzechy, by przygotować dobrą nalewkę? Wcale nie musisz! Mamy dla ciebie przepisy na zimowe nalewki, z których skorzystasz już dzisiaj.

Strona główna Zdrowie Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie – przepisy
Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie - przepis na nalewkę z jałowca (jałowcówkę), nalewkę z gałki muszkatołowej (muszkatołówka) i likier rumiankowy.

Lubimy robić wiosenne nalewki z kwiatów mniszka, czarnego bzu lub innych wiosennych skarbów natury. Idealnie smakują zimą, działają antywirusowo, pomagają przy infekcjach. Ale zimą warto zakasać rękawy i pomyśleć o wiośnie. Możesz wykorzystać pozostałe po świętach bakalie, pomarańcze, wonne przyprawy i zalegający w spiżarni od lata sok wiśniowy i stworzyć zimowe nalewki. Takie aromatyczne napoje alkoholowe przydadzą się podczas wiosennego przesilenia – rozgrzeją i poprawią nastrój.

Przepisy na zimowe nalewki

1. Zimowa nalewka jałowcowa (islandzka jałowcówka) – przepis

Składniki:

  • 20 owoców jałowca
  • 12 g rodzynek
  • 2 g kardamonu
  • 50 g soku wiśniowego
  • kieliszek winiaku
  • 150 g cukru

Całość zalać 1 litrem wódki. Jałowcówkę odstawić na 6 tygodni, przefiltrować.

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

2. Likier rumiankowy – przepis

Składniki:

  • 30 g suszonych kwiatów rumianku
  • 250 g cukru (brunatnego z trzciny cukrowej) lub 250 g miodu (najlepiej!)
  • 1 litr wódki żytniej lub innej czystej

Zmieszać i odstawić w butelce na 8 tygodni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsać butelką, po czym przefiltrować i rozlać likier rumiankowy do butelek.

3. Nalewka waniliowa jako dodatek do likieru rumiankowego – przepis

Dla poprawy smaku do likieru z rumianku można dodać nalewki otrzymanej z następujących składników:

  • 30–35 g laski wanilii
  • 1–1,5 g goździków
  • 1,5–2 g cynamonu
  • 900 ml spirytusu 70%

Nalewkę ekstrahować w temperaturze pokojowej przez 3 tygodnie. Do likieru rumiankowego dodać ok. 10–20 g nalewki waniliowej (w przypadku sporządzania likieru z 1 litra wódki).

Wiśniówka na zdrowe serce

4. Nalewka muszkatołowa (muszkatołówka) przepis

Składniki:

Dwie gałki muszkatołowe rozdrobnić, do tego dodać niewielką ilość anyżu, rumianku, kardamonu, majeranku, melisy, goździków, cynamonu, 200 g brunatnego cukru. Całość zalać 1 litrem winiaku, odstawić na 6 tygodni, przefiltrować. Muszkatołówka gotowa.

5. Nalewka zimowa góralska – nalewka miodowa przepis*

Przepisów na taki przysmak jak zimowa nalewka góralska znajdziecie mnóstwo. To co je łączy – to moc trunku. Zimowa nalewka góralska zazwyczaj ma sporą zawartość alkoholu (mówi się o niej, że jest „z prądem”) i ma za zadanie pobudzić, dodać energii. My wybraliśmy dla Was ciekawą kompozycję z kawą, pomarańczami, rumem i miodem.

Składniki:

  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • oczyszczona skórka z ćwiartki pomarańczy
  • 2 czubate łyżki świeżo zmielonej kawy
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 l spirytusu
  • 1 szklanka rumu

2 szklanki miodu lekko zrumienić w rondlu, wlać 1 szklankę wody, włożyć oczyszczoną skórkę z jednej czwartej pomarańczy. Po zagotowaniu syrop zszumować, zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie 2 czubate łyżki kawy mielonej wymieszane z połową łyżeczki gałki muszkatołowej zalać szklanką wrzątku, nakryć spodkiem i parzyć 5 minut. Do miodu wlać przecedzoną kawę, 1 litr spirytusu, 1 szklankę rumu. Wymieszać i przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. Następnie alkohol zlać znad osadu, osad przefiltrować i resztę płynu połączyć z  poprzednio zlaną nalewką. Rozlać do butelek i odstawić na tydzień.

6. Nalewki kresowe – nalewka litewska przepis*

Składniki:

  • szklanka miodu,
  • szklanka cukru,
  • łyżka suszonego kwiatu róży,
  • łyżka posiekanej zielonej ruty,
  • łyżka posiekanej zielonej mięty,
  • kawałek kory cynamonu,
  • pół gałki muszkatołowej,
  • 10 goździków,
  • kawałek imbiru,
  • 2 litry wódki.

Zioła  i przyprawy zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem ok. 20 min. Miód rozpuścić w osobnym rondelku. Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem, zalać wódką, szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, ale nie gotować. Gdy ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, by zawartość dobrze się ustała. Po upływie kilku dni zlać do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu. Nalewka nabiera smaku po kilku miesiącach ale może być przechowywana znacznie dłużej.

7. Nalewka zimowa na cytrusach – mandarynówka przepis*

Składniki:

  • Składniki 5 dag suszonej skórki z mandarynki
  • 0,5 litra spirytusu
  • 20 dag cukru
  • szklanka wody
Skórkę z mandarynek włożyć do słoja i zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na dwa dni. Następnie zlać płyn do butelki Z cukru i wody przygotować syrop (zagotować wodę z cukrem). Do gorącego syropu stopniowo wlewać nalewkę cały czas mieszając. Następnie wlać do czystej butelki i odstawić do sklarowania. Po dwóch tygodniach zlać płyn znad osadu, osad przefiltrować i połączyć z nalewką. Mandarynówka jest gotowa, nie musi dojrzewać.

…………….

  • Przepisy  pochodzą z książki: „Wybór domowych nalewek likierów i koktajli piwnych”, wybrał i opracował Andrzej Żmuda, Agencja Wydawnicza Ad Oculos 2005.

Nalewka z malin – jak ją zrobić?

Podobne artykuły