Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawy Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie – przepisy

Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie – przepisy

autor: Dorota Mirska

Nie chce ci się czekać do czasu, aż pojawią się świeże maliny, wiśnie czy zielone orzechy, by przygotować dobrą nalewkę? Wcale nie musisz! Mamy dla ciebie przepisy na zimowe nalewki, z których skorzystasz już dzisiaj.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawy Zimowe nalewki na wiosenne przesilenie – przepisy

Lubimy robić wiosenne nalewki z kwiatów mniszka, czarnego bzu lub innych wiosennych skarbów natury. Idealnie smakują zimą, działają antywirusowo, pomagają przy infekcjach. Ale zimą warto zakasać rękawy i pomyśleć o wiośnie. Możesz wykorzystać pozostałe po świętach bakalie, pomarańcze, wonne przyprawy i zalegający w spiżarni od lata sok wiśniowy i stworzyć zimowe nalewki. Takie aromatyczne napoje alkoholowe przydadzą się podczas wiosennego przesilenia – rozgrzeją i poprawią nastrój.

Przepisy na zimowe nalewki

Zimowa nalewka jałowcowa (islandzka jałowcówka) – przepis

Składniki:

  • 20 owoców jałowca
  • 12 g rodzynek
  • 2 g kardamonu
  • 50 g soku wiśniowego
  • kieliszek winiaku
  • 150 g cukru

Całość zalać 1 litrem wódki. Jałowcówkę odstawić na 6 tygodni, przefiltrować.

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Likier rumiankowy – przepis

Składniki:

  • 30 g suszonych kwiatów rumianku
  • 250 g cukru (brunatnego z trzciny cukrowej) lub 250 g miodu (najlepiej!)
  • 1 litr wódki żytniej lub innej czystej

Zmieszać i odstawić w butelce na 8 tygodni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsać butelką, po czym przefiltrować i rozlać likier rumiankowy do butelek.

Nalewka waniliowa jako dodatek do likieru rumiankowego – przepis

Dla poprawy smaku do likieru z rumianku można dodać nalewki otrzymanej z następujących składników:

  • 30–35 g laski wanilii
  • 1–1,5 g goździków
  • 1,5–2 g cynamonu
  • 900 ml spirytusu 70%

Nalewkę ekstrahować w temperaturze pokojowej przez 3 tygodnie. Do likieru rumiankowego dodać ok. 10–20 g nalewki waniliowej (w przypadku sporządzania likieru z 1 litra wódki).

Wiśniówka na zdrowe serce

Nalewka muszkatołowa (muszkatołówka) przepis

Składniki:

Dwie gałki muszkatołowe rozdrobnić, do tego dodać niewielką ilość anyżu, rumianku, kardamonu, majeranku, melisy, goździków, cynamonu, 200 g brunatnego cukru. Całość zalać 1 litrem winiaku, odstawić na 6 tygodni, przefiltrować. Muszkatołówka gotowa.

Nalewka zimowa góralska – nalewka miodowa przepis*

Przepisów na taki przysmak jak zimowa nalewka góralska znajdziecie mnóstwo. To co je łączy – to moc trunku. Zimowa nalewka góralska zazwyczaj ma sporą zawartość alkoholu (mówi się o niej, że jest „z prądem”) i ma za zadanie pobudzić, dodać energii. My wybraliśmy dla Was ciekawą kompozycję z kawą, pomarańczami, rumem i miodem.

Składniki:

  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • oczyszczona skórka z ćwiartki pomarańczy
  • 2 czubate łyżki świeżo zmielonej kawy
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 l spirytusu
  • 1 szklanka rumu

2 szklanki miodu lekko zrumienić w rondlu, wlać 1 szklankę wody, włożyć oczyszczoną skórkę z jednej czwartej pomarańczy. Po zagotowaniu syrop zszumować, zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie 2 czubate łyżki kawy mielonej wymieszane z połową łyżeczki gałki muszkatołowej zalać szklanką wrzątku, nakryć spodkiem i parzyć 5 minut. Do miodu wlać przecedzoną kawę, 1 litr spirytusu, 1 szklankę rumu. Wymieszać i przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. Następnie alkohol zlać znad osadu, osad przefiltrować i resztę płynu połączyć z  poprzednio zlaną nalewką. Rozlać do butelek i odstawić na tydzień.

Nalewki kresowe – nalewka litewska przepis*

Składniki:

  • szklanka miodu,
  • szklanka cukru,
  • łyżka suszonego kwiatu róży,
  • łyżka posiekanej zielonej ruty,
  • łyżka posiekanej zielonej mięty,
  • kawałek kory cynamonu,
  • pół gałki muszkatołowej,
  • 10 goździków,
  • kawałek imbiru,
  • 2 litry wódki.

Zioła  i przyprawy zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem ok. 20 min. Miód rozpuścić w osobnym rondelku. Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem, zalać wódką, szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, ale nie gotować. Gdy ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, by zawartość dobrze się ustała. Po upływie kilku dni zlać do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu. Nalewka nabiera smaku po kilku miesiącach ale może być przechowywana znacznie dłużej.

Nalewka zimowa na cytrusach – mandarynówka przepis*

Składniki:

  • Składniki 5 dag suszonej skórki z mandarynki
  • 0,5 litra spirytusu
  • 20 dag cukru
  • szklanka wody
Skórkę z mandarynek włożyć do słoja i zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na dwa dni. Następnie zlać płyn do butelki Z cukru i wody przygotować syrop (zagotować wodę z cukrem). Do gorącego syropu stopniowo wlewać nalewkę cały czas mieszając. Następnie wlać do czystej butelki i odstawić do sklarowania. Po dwóch tygodniach zlać płyn znad osadu, osad przefiltrować i połączyć z nalewką. Mandarynówka jest gotowa, nie musi dojrzewać.
  • Przepisy  pochodzą z książki: „Wybór domowych nalewek likierów i koktajli piwnych”, wybrał i opracował Andrzej Żmuda, Agencja Wydawnicza Ad Oculos 2005.

Nalewka z malin – jak ją zrobić?

Podobne artykuły