Spis treści
Przepisy na nalewki z kasztanów, tarniny i jarzębiny
1. Nalewka z kasztanów (kasztanówka)
Potrzebne będą:
- duży słój
- kilkanaście dojrzałych nasion, czyli kasztanów
- litr czystej wódki lub spirytusu
Nalewka z kasztanów – przepis
Kasztany pokroić lub zmiażdżyć, wrzucić do słoika i zalać alkoholem. Zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce ok. dwa tygodnie, co jakiś czas potrząsając. Potem nalewkę z kasztanów przecedzić i przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu, nawet kilka miesięcy.
Jak stosować nalewkę z kasztanów?
- Zażywać trzy razy dziennie, po 5 kropli nalewki kasztanowej rozpuszczonej w ¼ szklanki letniej przegotowanej wody przed posiłkiem.
- Zewnętrznie stosować nierozcieńczoną nalewkę z kasztanów do nacierania stóp lub skóry przy cellulicie i miejscach bólu stawów.
Jak działa nalewka z kasztanów – właściwości lecznicze
Nasze babcie nalewką z kasztanów smarowały zmarznięte i obolałe stopy. Ale nie tylko! Kasztanówka świetnie rozgrzewa i likwiduje obrzęki. Przyniesie ulgę także przy bólach mięśni i stawów, kurczach łydek, uczuciu ciężkości nóg oraz przy siniakach, stłuczeniach, a także żylakach.
Alkoholowe wyciągi z kasztanów zawierają, m.in.: rutynę, kumarynę, kwercetynę, eskulina, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, saponiny oraz escynę. Substancje te zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, uszczelniają oraz wzmacniają. Mają właściwości przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. Sprawdź też: kasztany jadalne.
Uwaga!
Nalewka z kasztanów nie wszystkim wyjdzie na zdrowie. Ta stosowana wewnętrznie, może bowiem wywoływać uczulenia i problemy z układem pokarmowym. Warto też wiedzieć, że niektóre składniki wyciągów kasztanowych, wpływają na działanie antybiotyków i niektórych leków, np. przeciwzakrzepowych. Dlatego przy chorobach przewlekłych, np. zakrzepicy, lepiej skonsultować z lekarzem zażywanie nalewki.
Nalewka z aronii, pigwy i jeżyn na przeziębienie i odporność
2. Nalewka z tarniny (tarninówka)
Potrzebne będą:
- duży słój
- kilogram owoców tarniny
- 25 dag suszonych śliwek bez pestek
- 10 dag rodzynek
- kilka goździków
- łyżka suszonego głogu
- litr czystej wódki i litr spirytusu
- pół szklanki wody
- pół szklanki miodu
Owoce tarniny są tak kwaśne, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Cierpki smak tracą po pierwszych przymrozkach, albo po przemrożeniu w zamrażalniku (12-24 godzin). Dlatego najlepiej zbierać owoce tarniny w październiku i listopadzie, po pierwszych przymrozkach. Są wówczas mniej cierpkie i słodsze.
Nalewka z tarniny – przepis
Umyte, osuszone i nakłute owoce tarniny wsypać do słoja śliwki, rodzynki, goździki oraz suszony głóg. Wlać alkohol, zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Pamiętając, by co kilka dni poruszać słojem. Potem przefiltrować nalewkę przez lnianą ściereczkę, odciskając owoce.
Jak przygotować syrop: do garnka wlać pół szklanki wody i pół szklanki miodu. Zagotować i odszumować. Przestudzić.
Połączyć ostudzony syrop z nalewką z tarniny i dobrze wymieszać. Rozlać nalewkę tarninową do czystych, wyparzonych butelek, zakręcić. Nalewkę z tarniny odstawić w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.
Jak stosować nalewkę z tarniny?
Niewielka ilość (mały kieliszek) nalewki z tarniny dodana do letniej herbaty lub wypita przed snem pomoże wzmocnić serce.
Jak działa nalewka z tarniny – właściwości lecznicze
Nalewka ze śliwy tarniny zawiera flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych. Substancje te obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL. Dodatkowo podwyższają „dobry” cholesterol HDL, uszczelniają naczynia włosowate i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
Dzięki temu tarninówka może pomóc w zapobieganiu miażdżycy, chorobom serca i układu krążenia. Owoce tarniny są bardzo kwaśne i cierpkie, co zawdzięczają garbnikom. Substancje te mają właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a przede wszystkim spowalniają perystaltykę – ruchy jelit, działając zapierająco. Dlatego tarninówka sprawdza się przy biegunkach i dolegliwościach żołądkowych.
Uwaga! Pestki owoców tarniny zawierają cyjanowodór (kwas pruski). Ten zaś zjedzony w dużych ilościach może wywoływać zatrucia. Lepiej więc nie rozgryzać ani nie gnieść pestek tarniny. Połknięcie pestek bez rozgryzania nie jest szkodliwe dla zdrowia.
3. Nalewka z jarzębiny (jarzębinówka)
Potrzebne będą:
- duży słój
- kilogram dojrzałych owoców jarzębiny
- 400 g cukru
- litr spirytusu
Jarzębinę najlepiej zebrać po pierwszych przymrozkach, pod koniec października. Traci wówczas goryczkę.
Nalewka z jarzębiny – przepis
Owoce jarzębiny oberwać z gron, przebrać, umyć, wysuszyć i wsypać do dużego słoja. Zalać spirytusem tak, by alkohol przykrył owoce. Słój zakręcić, pozostawić ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej na 4-6 tygodni. Przefiltrować przez gazę, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Nalewka z jarzębiny powinna leżakować ok. roku.
Jak stosować nalewkę z jarzębiny?
Przy pierwszych objawach jesiennej infekcji pić nalewkę z jarzębiny 2-3 razy dziennie po małym kieliszku.
Jak działa nalewka z jarzębiny – właściwości lecznicze
Nalewka z jarzębiny świetnie rozgrzewa, pomaga przy pierwszych objawach jesiennej infekcji. Zawiera sporo witaminy C, wzmacniającej organizm oraz witamin A, E, K, a nawet witaminę P. Zawiera dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka. Dzięki temu pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, zapobiegając przenikaniu bakterii i wirusów do organizmu.
Jarzębina, a dokładnie jej czerwone owoce działają też moczopędnie, mają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jarzębinówka pomaga też w uzupełnianiu niedoborów witaminowych oraz wspomaga leczenie anemii. Korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne.
Sprawdź również: Sok z jarzębiny jest dobry na odporność! Sprawdź, jak go stosować
Źródła:
- Adamska E., Nalewki ponad 200 przepisów. Wydawnictwo De Facto, 2004
- Jambor J., Rośliny lecznicze od aloesu do żeń-szenia. Wydawnictwo Farmapress, 2006
- Naturalne Recepty na zdrowie kobiety, Przewodnik 2003. Wydawnictwo Edipresse Polska S.A.