Choć przywykliśmy przede wszystkim do chrupania smacznych (i bardzo pożywnych) orzechów, nie tylko one stanowią dobre źródło substancji, korzystnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu (sprawdź które orzechy są najzdrowsze).
W celach leczniczych, a także do wykorzystania w przemyśle kosmetycznym, z drzewa orzecha włoskiego (łac. Juglans regia L.) pozyskuje się także młode liście, gałązki, korę oraz naowocnię, czyli zieloną otoczkę, która chroni owoce i odsłania je, pękając, dopiero na jesieni. Również nalewka z orzecha włoskiego ma właściwości lecznicze.
Spis treści
Nalewka z orzecha włoskiego – jakie właściwości ma orzech?
Wszystkie części orzecha włoskiego stanowią prawdziwą skarbnicę wartościowych składników. Dostarczają mnóstwa witamin (m. in. C, E, PP oraz witamin z grupy B), mikroelementów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów, jodu oraz garbników. Dzięki temu są pomocne w profilaktyce oraz łagodzeniu wielu schorzeń i przykrych dolegliwości.
Składniki zawarte w młodych owocach orzecha włoskiego wzmacniają odporność organizmu, mają działanie antybakteryjne, ściągające i przeciwzapalne, ułatwiają usuwanie z organizmu toksyn, poprawiają trawienie, działają rozkurczowo i moczopędnie.
Znana i ceniona w medycynie ludowej nalewka z zielonych orzechów włoskich stosowana jest przede wszystkim w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunki, niestrawność, wzdęcia, stany zapalne, choroba wrzodowa, zatrucia, pasożyty). Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, warto więc to zrobić i sięgać po ten domowy lek w razie potrzeby.
Nalewka z aronii, pigwy i jeżyn na przeziębienie i odporność
Zielone orzechy włoskie – kiedy je zbierać?
Niedojrzałe, soczyste orzechy włoskie (całe, razem z zieloną łupiną) najlepiej jest zbierać mniej więcej na początku lipca (jak radziły nasze babcie – dwa tygodnie po świętym Janie), gdy wewnątrz nie powstanie jeszcze skorupka i owoce dadzą się łatwo kroić. Oczywiście wszystko zależy od warunków pogodowych i tempa dojrzewania owoców.
Warto upewnić się, że drzewo rośnie daleko od źródeł zanieczyszczeń (nie zbierajmy orzechów włoskich rosnących np. w pobliżu ruchliwych ulic).
Uwaga! Młode orzechy włoskie podczas krojenia wydzielają sok, który na długo może zabarwić skórę na brunatny kolor, dobrze więc przed rozpoczęciem pracy pamiętać o włożeniu ochronnych rękawiczek.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Składniki:
- 5 sztuk świeżych, niedojrzałych, zielonych owoców orzecha
- 500 ml alkoholu 40-procentowego
Nalewka z orzecha włoskiego – przepis
Orzechy drobno posiekać, zalać alkoholem i macerować w zamkniętym naczyniu przez 6 tygodni często wstrząsając, po czym przecedzić.
Osobno przygotować syrop cukrowy: rozpuścić 200 g cukru w 500 ml wody, zagotować.
Po ostudzeniu zmieszać z wyciągiem z orzechów i pozostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewka z orzechów jest gotowa.
Stosowanie: pić po 1/2-1 łyżce 1-3 razy dziennie między posiłkami w dolegliwościach żołądkowych.
Nalewka z orzecha włoskiego może być też przyrządzona bez cukru, ma jednak wówczas bardzo gorzki smak. Mikstura jest cierpka nawet mimo dodatku cukru, niektórzy dodają więc do niej aromatyczne przyprawy, np. wanilię, cynamon lub goździki, a także poprawiają jej smak przy pomocy skórki cytrynowej lub pomarańczowej, pomarańczy, cytryny.
(źródło: „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie” A. Ożarowski, W. Jaroniewski)
Lecznicze nalewki z mięty i likiery miętowe na wódce – przepisy
Sok z młodych orzechów włoskich
Oprócz nalewki z młodych orzechów można przygotować sok, który jest pomocny zwłaszcza w przypadku bólu brzucha, biegunki, zakażeń układu pokarmowego oraz osłabienia organizmu.
Przepis na sok z młodych orzechów włoskich
Orzechy zmielić przez maszynkę do mięsa i zalać przegotowaną wodą (na każdą 1 szklankę miazgi dać pół szklanki wody). Przykryć i odstawić na 6 godzin. Wyciąg odcedzić od masy roślinnej i przefiltrować przez watę lub gazę. Pozostałą masę przepuścić przez sokowirówkę. Oba wyciągi połączyć.
Stosowanie: zażywać 4 razy dziennie po 4 łyżki.
(źródło: www.rozanski.ch)
Sok z orzechów włoskich z aromatycznymi dodatkami
Sok z orzechów włoskich można też przygotować z różnymi dodatkami, takimi jak cynamon czy sok cytrynowy.
Przepis na sok z orzechów włoskich
Do 100 ml soku można wlać 100 ml alkoholu 40% i 100 ml miodu, wsypać pół łyżeczki cynamonu i dolać 100 ml soku cytrynowego. Wymieszać bardzo starannie i odstawić na 3 dni do zimnego miejsca. Przechowywać w lodówce.
Stosowanie: zażywać 4 razy dziennie po 1-2 łyżki, dzieciom podawać – 2 łyżeczki lub 1 łyżkę przetworu 3-4 razy dziennie.
Sok z orzechów włoskich warto zapasteryzować na zimę (w wodzie o temp. 80 st. C przez 20 minut).
Bibliografia:
- „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie” A. Ożarowski, W. Jaroniewski
- www.rozanski.ch