Azjaci od wieków wiedzieli, na co pomaga imbir. W medycynie ludowej używano go do leczenia bólów brzucha i nudności. W ostatnich dziesięcioleciach udowodniono naukowo liczne zalety prozdrowotne imbiru.
Spis treści
Właściwości imbiru
Świeży imbir składa się w 80 proc. z wody. Oprócz niej znajduje się w nim ponad 160 składników, m.in. skrobia, białka, tłuszcze, witaminy z grupy B i A, siarka, wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor oraz olejki eteryczne.
Imbir jest multifunkcyjny. Wzmacnia odporność, ma działanie rozgrzewające i przeciwzapalne, ułatwia trawienie. Świetnie sprawdza się jako bezpieczny, naturalny lek na przeziębienie, łagodzi kaszel i katar. Jego zastosowanie lecznicze jest o wiele szersze.
Imbir stosowany podczas ciąży jest również niezastąpiony przy atakach migreny, zwłaszcza że przyszła mama nie powinna stosować środków przeciwbólowych. Ponadto pomaga w huśtawkach nastrojów, łagodzi spowodowane hormonami zawirowania (np. wybuchy płaczu).
Korzeń imbiru jest również przydatny w łagodzeniu nudności spowodowanych zawrotami głowy i chorobą lokomocyjną. Wiadomo też, że imbir ma zdolność kojenia bólu menstruacyjnego u kobiet. Niedawne badanie wykazało, że ponad 60 proc. kobiet po jego zastosowaniu odczuwało mniejszy ból podczas miesiączki.
Istnieją dowody na to, że imbir może łagodzić dolegliwości związane z chorobą zwyrodnieniową stawów, bóle mięśni, bóle głowy i reumatoidalne zapalenie stawów. Kłącze imbiru poprawia krążenie krwi, wspiera funkcje życiowe organizmu oraz witalność, a także wspomaga wydalanie zalegających w nim toksyn. Oprócz tego stanowi doskonałe uzupełnienie diety.
Imbir na nudności w ciąży
Statystyki mówią, że około 80 proc. przyszłych mam cierpi na poranne mdłości lub wymioty w pierwszym trymestrze ciąży. Te nieprzyjemne dolegliwości może złagodzić stosowanie imbiru. Zawiera on dwa rodzaje związków roślinnych – gingerole i szogaole, które mają zdolność oddziaływania na receptory w układzie pokarmowym i w ten sposób zmniejszają mdłości [1] oraz ograniczają wydzielanie śliny.
Surowy imbir kryje w sobie więcej gingeroli, podczas gdy w suszonym jest więcej szogaoli. Dlatego w czasie ciąży warto korzystać zarówno z kłącza imbiru w postaci surowej, jak też sproszkowanej.
Imbir w ciąży – w jakiej dawce stosować
Badanie z udziałem 67 kobiet w ciąży wykazało, że panie, które spożywały 1000 mg imbiru w postaci kapsułek dziennie przez 4 dni, doświadczały znacznie mniej epizodów nudności i wymiotów niż te, które otrzymywały placebo [2]. Przy czym określono, że 1 łyżeczka (5 gramów) startego korzenia imbiru to właśnie równowartość 1000 mg imbiru w postaci suplementu.
Czy imbir w ciąży jest bezpieczny?
Stosowanie imbiru (w potrawach i napojach) w rozsądnych dawkach jest uważane za bezpieczne dla kobiet ciężarnych. Eksperci uważają, że spożywanie do 1 grama (1000 mg) imbiru dziennie jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i pomaga zmniejszyć uporczywe nudności. Odpowiada to 3–4 filiżankom (950 ml) domowej herbaty imbirowej z dodatkiem 1 łyżeczki (5 gramów) startego korzenia imbiru.
W jakiej sytuacji nie należy ratować się imbirem? Lekarze są zdania, że silne wymioty w pierwszym trymestrze ciąży powinny być leczone farmakologicznie. Zdarzają się rzadko, ale mogą stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu i dla zdrowia kobiety w ciąży. Dlatego należy je koniecznie skonsultować z lekarzem prowadzącym, a nie sięgać po imbir.
Imbir a działanie przeciwobrzękowe
W trzecim trymestrze ciąży dodatkową zaletą imbiru jest jego działanie przeciwobrzękowe. Herbatka imbirowa czy jedzenie imbiru może być prawdziwym wybawieniem w przypadku opuchniętych nóg. Ta przypadłość dość często dokucza przyszłym mamom pod koniec ciąży.
Skutki uboczne stosowania imbiru w ciąży
Warto wiedzieć, że u niektórych kobiet ciężarnych ostry smak imbiru może podrażniać błonę śluzową żołądka i wywoływać dolegliwości bólowe, a także nasilać zgagę. Ostrożność w stosowaniu imbiru najlepiej zachować również po porodzie, w okresie karmienia piersią. Pikantny smak przyprawy może przeniknąć do kobiecego mleka i zmienić jego smak, który niekoniecznie przypadnie do gustu niemowlęciu.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania imbiru w ciąży?
Spożywanie imbiru w niewielkich ilościach rzadko powoduje skutki uboczne. Nadmiar imbiru (dawki większe niż 5 gramów dziennie) może zwiększać ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak: wysypka, zgaga, podrażnienie jamy ustnej, rozstrój żołądka.
Przyszła mama nie powinna spożywać imbiru, jeśli:
- cierpi na nadciśnienie
- ma wrzody żołądka bądź dwunastnicy (imbir może nasilić ich objawy)
- ma problemy związane z krzepnięciem krwi
- choruje na cukrzycę
- boryka się z kamicą żółciową (imbir nasila wydzielanie żółci)
- został u niej stwierdzony stan przedrzucawkowy
Imbir w ciąży a poronienie
Badania nie wykazały związku między stosowaniem imbiru podczas ciąży a ryzykiem przedwczesnego porodu, niską masą urodzeniową lub innymi powikłaniami. Jednak lekarze uważają, że lepiej unikać naparów imbirowych w ostatnich tygodniach przed porodem, ponieważ imbir może zwiększać ryzyko krwawienia. Ponadto kobiety w ciąży, które w przeszłości miały poronienie, krwawienie z pochwy lub problemy z krzepnięciem krwi, powinny również unikać produktów imbirowych.
Ważne! Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki, powinnaś porozmawiać z lekarzem przed rozpoczęciem przyjmowania suplementów imbirowych. Mogą bowiem wchodzić w interakcje z niektórymi lekami rozrzedzającymi krew, stosowanymi przy nadciśnieniu i cukrzycy.
W jakiej formie spożywać imbir w ciąży? Przykładowe przepisy
Warto mieć w lodówce kłącze imbiru. Przechowujemy imbir do kilku tygodni. Jest możliwe, że od środka zacznie lekko sinieć, co oznacza, że zaczyna kiełkować, jednak wciąż możemy go jeść. Jednak gdy zauważymy najmniejsze ślady pleśni, od razu go wyrzucamy!
Suszony imbir można przechowywać nawet do trzech lat, jednak w miarę upływu czasu przyprawa wietrzeje i traci aromat.
- Herbata z imbirem
Imbir w ciąży można stosować pod wieloma postaciami. Najprościej jest wzbogacić plasterkiem świeżego korzenia imbiru swoją ulubioną herbatę, np. zieloną. Ten podstawowy przepis może być punktem wyjścia dla wszelkiego rodzaju wersji smakowych. Np. w czasie przeziębienia można dodatkowo wkroić do herbaty plasterek obranej kurkumy, dodać sok malinowy czy wrzucić plasterek cytryny.
Niektóre kobiety w ciąży nie tolerują zapachu kawy. W takiej sytuacji, gdy czują się zmęczone i ospałe, rozwiązaniem jest imbirowa herbata, która poprawia krążenie i zmniejsza dolegliwości związane z niskim ciśnieniem krwi.
Wszystko, czego potrzebujesz, to odrobina świeżego imbiru i gorąca woda. Kawałek korzenia imbiru obierz ze skórki, następnie umieść plasterek lub dwa bezpośrednio w kubku. Zalej gorącą wodą, przykryj spodkiem i odstaw do zaparzenia na 10 minut. Gotowe! Jeśli woda z imbirem ci nie smakuje, w razie potrzeby możesz dodać odrobinę miodu, syropu klonowego lub trochę soku z cytryny do smaku.
- Woda z imbirem
Imbir w ciąży nie tylko rozgrzewa w chłodne dni. Latem, gdy potrzebujesz orzeźwienia, do dzbanka z wodą wrzuć kilka posiekanych plasterków imbiru (możesz je zastąpić łyżeczką sproszkowanej przyprawy), parę aromatycznych liści mięty oraz kilka plasterków cytryny. Bardziej intensywny smak osiągniesz, gdy zalejesz imbir odrobiną gorącej wody, a potem uzupełnisz chłodną.
Źródła:
- Lete, I., Allué, J. (2016). The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integrative Medicine Insights, 11, 11–17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/
- Ozgoli, G., Goli, M., Simbar, M. (2009). Effects of ginger capsules on pregnancy, nausea, and vomiting. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 15(3), 243–246. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19250006/
Inne:
- VinMec. (b.d.). Can pregnant women eat ginger? Pobrane 29 maja 2023 z https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/can-pregnant-women-eat-ginger/
- Marengo, K. (2020). Ginger Tea in Pregnancy: Benefits, Safety, and Directions. Pobrane z https://www.healthline.com/nutrition/ginger-tea-pregnancy
- Heidböhmer, E. (2015). Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z. Białystok: Wydawnictwo Vital.