Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Napar z imbiru – dobry nie tylko na przeziębienie

Napar z imbiru – dobry nie tylko na przeziębienie

autor: Aleksandra Jaworska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Aromatyczny świeży imbir warto mieć pod ręką i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który wykazuje działanie antybakteryjne. Sprawi, że infekcje będą przydarzać się nam rzadziej i szybciej mijać. Imbirowy napar złagodzi także bóle głowy i mdłości. Jakie są inne zalety imbiru?

Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Napar z imbiru – dobry nie tylko na przeziębienie

Najlepiej sięgać po wyrazisty i pikantny świeży imbir, bo jego właściwości prozdrowotne i walory smakowe są silniejsze. Oczywiście możemy użyć także sproszkowanego imbiru, sprzedawanego jako przyprawa, choć znacznie różni się on smakiem i aromatem od świeżego. Za ostry smak imbiru odpowiadają związki roślinne: gingerole i szogaole. Świeży imbir lekarski ma więcej gingeroli, z kolei w suszonym jest więcej szogaoli.

Napar z imbiru – właściwości, zastosowanie, działanie

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele innych dobroczynnych właściwości wykazuje imbir. Może zapobiegać chorobom, a także przyspieszać ich leczenie. Na co dobry jest imbir?

  • działa odkażająco i przeciwzapalnie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • działa rozgrzewająco
  • działa łagodząco w nieżytach górnych dróg oddechowych, przy katarze i bólu gardła
  • pozytywnie wpływa na przemianę materii
  • obniża ciśnienie
  • poprawia krążenie krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • reguluje stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu pomaga zapobiegać cukrzycy
  • usuwa obrzęki (olejki eteryczne działają moczopędnie)
  • łagodzi chorobę lokomocyjną i migreny
  • eliminuje nieświeży oddech
  • wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację

Kto powinien pić napar imbirowy?

Napar imbirowy zastosowany zaraz po przebudzeniu doda energii, a tym samym zapewni dobry start na cały dzień. A popijany kilka razy dziennie, np. gdy zaczyna drapać w gardle, może uchronić przed rozwojem infekcji. Imbir powinien mieć w lodówce każdy, kto ma słabą odporność, skutkującą częstymi infekcjami.

Regularne picie naparu pomoże, gdy chcemy poprawić swoją przemianę materii. Dowiedziono także, że korzeń imbiru to środek łagodzący mdłości u kobiet w ciąży oraz przynoszący ulgę również podczas bolesnych menstruacji.

Napar imbirowy dostarcza także witamin (A, C, K, E), minerałów (żelazo, fosfor, potas i in.) i antyoksydantów, przydatnych w walce ze starzeniem. Wreszcie – warto wspomóc się imbirem przed podróżą, jeśli cierpimy na chorobę lokomocyjną.

Napar z imbiru – przepis

Zastosowanie imbiru w formie naparu jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujemy, to woda i imbir. Korzeń obieramy ze skórki za pomocą łyżeczki do herbaty, zdrapując nią cieniutką skórkę. Obrany imbir kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy. Wkładamy do kubka i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy naczynie spodkiem i odstawiamy na kilka minut. To przepis podstawowy na napar z imbiru. Można go pić w takiej postaci lub modyfikować według własnych upodobań.

A z jakiego imbiru napar będzie łagodniejszy? Mniej ostry (ale także mniej aromatyczny) jest imbir sproszkowany. W tym przypadku bierzemy ½ łyżeczki imbiru na szklankę gorącej wody.

Świeży korzeń imbiru w duecie z ziołami

Napar z imbiru jest wprost stworzony do tego, by „dodać pazura” łagodnym ziołowym herbatkom. Podkręci mdły smak herbaty pokrzywowej, rumiankowej czy ze skrzypu polnego. Możemy dorzucić także plasterek imbiru do zaparzonej melisy – ostrość imbiru świetnie harmonizuje z jej cytrynowym aromatem.

Napar z imbiru latem – jak go zrobić?

Napój z imbiru warto mieć w swoim repertuarze nie tylko w okresie jesienno-zimowym.
Jak go przygotować latem, by przynosił orzeźwienie w upały? Bierzemy około ½ szklanki korzenia imbiru (pokrojonego lub startego na tarce o drobnych oczkach), zalewamy gorącą, nie wrzącą wodą (1 szklanka), pozostawiamy do wystudzenia. Potem przecedzamy do dzbanka, dodajemy 2 plasterki cytryny, 3 łyżki miodu. Uzupełniamy zimną wodą mineralną. Aby spotęgować orzeźwiający smak, do lemoniady możemy dodać świeżych liści mięty lub posiekaną trawę cytrynową.

Syrop z imbiru to wersja dla leniwych lub zapracowanych. Przygotowujemy go raz, wstawiamy do lodówki i możemy dodawać do napojów, kiedy tylko mamy ochotę. ½ szklanki obranego i pokrojonego imbiru zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez 10 minut. Dosypujemy szklankę cukru i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż powstanie syrop (może to zająć nawet godzinę). Studzimy go, odcedzamy imbir i przelewamy syrop do słoiczka lub butelki z korkiem. Dodajemy łyżeczkę syropu do wody lub do dowolnej herbaty (czarnej, zielonej, białej lub rooibos).

Napar z imbiru na gorączkę i przeziębienie

Imbir to naturalny antybiotyk, który potrafi zwalczać szkodliwe drobnoustroje. Warto po niego sięgnąć w początkowej fazie przeziębienia i grypy. Działanie przeciwzapalne imbiru wzmocni dodanie do naparu kilku innych składników przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych, takich jak cynamon, miód, goździki, kardamon, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy lub cytryny, szczypta kurkumy (koniecznie w towarzystwie szczypty pieprzu). Wśród wielbicieli imbiru są nawet tacy, którzy dodają go do gorącego mleka z miodem. Przygotowany według własnego gustu napój imbirowy pijemy kilka razy dziennie.

Chai masala z imbirem – przepis

Chai masala to popularna w Indiach czarna herbata zaparzona z dodatkiem aromatycznych przypraw, zazwyczaj podawana z mlekiem. Jeśli jesteście jej fankami, z powodzeniem możecie ją przygotować z imbirem.

2 plasterki imbiru i strąk kardamonu (ewentualnie kawałek kory cynamonu lub gwiazdkę anyżu) zagotowujemy w ½ szklanki wody. Odstawiamy z ognia i od razu dodajemy ½ łyżeczki ulubionej czarnej herbaty. Przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Przecedzamy napar i dodajemy do niego mleko w zależności od upodobań, np. w proporcji 1 : 1 lub na ¾ szklanki naparu dodajemy ¼ szklanki mleka. Nie musi to być mleko krowie, chai masala dobrze smakuje także z napojem migdałowym lub owsianym. Można dodać do smaku miód, syrop klonowy lub cukier.

Napar z imbiru – dawkowanie

Choć świeży korzeń imbiru jest bardzo zdrowy, nie powinniśmy przekraczać spożywania dziennie 5 gramów imbiru. Taka ilość będzie równa:

  • 4 szklankom naparu z imbiru lub herbaty imbirowej
  • 2 łyżeczkom syropu z imbiru

Dlaczego przesada nie jest wskazana? Imbir w większych dawkach może zwiększać ryzyko wystąpienia wysypki, może także podrażnić układ pokarmowy, wywołać wzdęcia i zgagę.

Napar z imbiru – przeciwwskazania

  1. Korzeń imbiru nie jest zalecany dla dzieci poniżej 2. roku życia. Maluchom w wieku powyżej 2 lat można podawać napar imbirowy jako naturalny środek na chorobę lokomocyjną, bóle głowy i skurcze żołądka, jednak najlepiej skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia odpowiedniej dawki.
  2. Przeciwwskazaniem do stosowania imbiru są wrzody żołądka albodwunastnicy oraz refluks żołądkowy, ponieważ imbir lekarski zawiera substancje drażniące śluzówkę przewodu pokarmowego.
  3. Nie powinniśmy również spożywać imbiru, jeśli przyjmujemy leki rozrzedzające krew, gdyż spotęguje on ich działanie.

Źródła:

  1. Juicy Chemistry. (2021). Benefits of Ginger for Hair And How To Use It. Pobrane z https://juicychemistry.com/blogs/skincare-blog/benefits-of-ginger-for-hair-and-how-to-use-it
  2. Fountaine, S. (2019). Delicious Authentic Masala Chai with Whole Spices. Pobrane z https://www.feastingathome.com/authentic-masala-chai-recipe/
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły