Najlepiej sięgać po wyrazisty i pikantny świeży imbir, bo jego właściwości prozdrowotne i walory smakowe są silniejsze. Oczywiście możemy użyć także sproszkowanego imbiru, sprzedawanego jako przyprawa, choć znacznie różni się on smakiem i aromatem od świeżego. Za ostry smak imbiru odpowiadają związki roślinne: gingerole i szogaole. Świeży imbir lekarski ma więcej gingeroli, z kolei w suszonym jest więcej szogaoli.
Spis treści
Napar z imbiru – właściwości, zastosowanie, działanie
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele innych dobroczynnych właściwości wykazuje imbir. Może zapobiegać chorobom, a także przyspieszać ich leczenie. Na co dobry jest imbir?
- działa odkażająco i przeciwzapalnie
- wzmacnia układ odpornościowy
- działa rozgrzewająco
- działa łagodząco w nieżytach górnych dróg oddechowych, przy katarze i bólu gardła
- pozytywnie wpływa na przemianę materii
- obniża ciśnienie
- poprawia krążenie krwi
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu pomaga zapobiegać cukrzycy
- usuwa obrzęki (olejki eteryczne działają moczopędnie)
- łagodzi chorobę lokomocyjną i migreny
- eliminuje nieświeży oddech
- wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację
Kto powinien pić napar imbirowy?
Napar imbirowy zastosowany zaraz po przebudzeniu doda energii, a tym samym zapewni dobry start na cały dzień. A popijany kilka razy dziennie, np. gdy zaczyna drapać w gardle, może uchronić przed rozwojem infekcji. Imbir powinien mieć w lodówce każdy, kto ma słabą odporność, skutkującą częstymi infekcjami.
Regularne picie naparu pomoże, gdy chcemy poprawić swoją przemianę materii. Dowiedziono także, że korzeń imbiru to środek łagodzący mdłości u kobiet w ciąży oraz przynoszący ulgę również podczas bolesnych menstruacji.
Napar imbirowy dostarcza także witamin (A, C, K, E), minerałów (żelazo, fosfor, potas i in.) i antyoksydantów, przydatnych w walce ze starzeniem. Wreszcie – warto wspomóc się imbirem przed podróżą, jeśli cierpimy na chorobę lokomocyjną.
Napar z imbiru – przepis
Zastosowanie imbiru w formie naparu jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujemy, to woda i imbir. Korzeń obieramy ze skórki za pomocą łyżeczki do herbaty, zdrapując nią cieniutką skórkę. Obrany imbir kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy. Wkładamy do kubka i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy naczynie spodkiem i odstawiamy na kilka minut. To przepis podstawowy na napar z imbiru. Można go pić w takiej postaci lub modyfikować według własnych upodobań.
A z jakiego imbiru napar będzie łagodniejszy? Mniej ostry (ale także mniej aromatyczny) jest imbir sproszkowany. W tym przypadku bierzemy ½ łyżeczki imbiru na szklankę gorącej wody.
Świeży korzeń imbiru w duecie z ziołami
Napar z imbiru jest wprost stworzony do tego, by „dodać pazura” łagodnym ziołowym herbatkom. Podkręci mdły smak herbaty pokrzywowej, rumiankowej czy ze skrzypu polnego. Możemy dorzucić także plasterek imbiru do zaparzonej melisy – ostrość imbiru świetnie harmonizuje z jej cytrynowym aromatem.
Napar z imbiru latem – jak go zrobić?
Napój z imbiru warto mieć w swoim repertuarze nie tylko w okresie jesienno-zimowym.
Jak go przygotować latem, by przynosił orzeźwienie w upały? Bierzemy około ½ szklanki korzenia imbiru (pokrojonego lub startego na tarce o drobnych oczkach), zalewamy gorącą, nie wrzącą wodą (1 szklanka), pozostawiamy do wystudzenia. Potem przecedzamy do dzbanka, dodajemy 2 plasterki cytryny, 3 łyżki miodu. Uzupełniamy zimną wodą mineralną. Aby spotęgować orzeźwiający smak, do lemoniady możemy dodać świeżych liści mięty lub posiekaną trawę cytrynową.
Syrop z imbiru to wersja dla leniwych lub zapracowanych. Przygotowujemy go raz, wstawiamy do lodówki i możemy dodawać do napojów, kiedy tylko mamy ochotę. ½ szklanki obranego i pokrojonego imbiru zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez 10 minut. Dosypujemy szklankę cukru i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż powstanie syrop (może to zająć nawet godzinę). Studzimy go, odcedzamy imbir i przelewamy syrop do słoiczka lub butelki z korkiem. Dodajemy łyżeczkę syropu do wody lub do dowolnej herbaty (czarnej, zielonej, białej lub rooibos).
Napar z imbiru na gorączkę i przeziębienie
Imbir to naturalny antybiotyk, który potrafi zwalczać szkodliwe drobnoustroje. Warto po niego sięgnąć w początkowej fazie przeziębienia i grypy. Działanie przeciwzapalne imbiru wzmocni dodanie do naparu kilku innych składników przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych, takich jak cynamon, miód, goździki, kardamon, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy lub cytryny, szczypta kurkumy (koniecznie w towarzystwie szczypty pieprzu). Wśród wielbicieli imbiru są nawet tacy, którzy dodają go do gorącego mleka z miodem. Przygotowany według własnego gustu napój imbirowy pijemy kilka razy dziennie.
Chai masala z imbirem – przepis
Chai masala to popularna w Indiach czarna herbata zaparzona z dodatkiem aromatycznych przypraw, zazwyczaj podawana z mlekiem. Jeśli jesteście jej fankami, z powodzeniem możecie ją przygotować z imbirem.
2 plasterki imbiru i strąk kardamonu (ewentualnie kawałek kory cynamonu lub gwiazdkę anyżu) zagotowujemy w ½ szklanki wody. Odstawiamy z ognia i od razu dodajemy ½ łyżeczki ulubionej czarnej herbaty. Przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Przecedzamy napar i dodajemy do niego mleko w zależności od upodobań, np. w proporcji 1 : 1 lub na ¾ szklanki naparu dodajemy ¼ szklanki mleka. Nie musi to być mleko krowie, chai masala dobrze smakuje także z napojem migdałowym lub owsianym. Można dodać do smaku miód, syrop klonowy lub cukier.
Napar z imbiru – dawkowanie
Choć świeży korzeń imbiru jest bardzo zdrowy, nie powinniśmy przekraczać spożywania dziennie 5 gramów imbiru. Taka ilość będzie równa:
- 4 szklankom naparu z imbiru lub herbaty imbirowej
- 2 łyżeczkom syropu z imbiru
Dlaczego przesada nie jest wskazana? Imbir w większych dawkach może zwiększać ryzyko wystąpienia wysypki, może także podrażnić układ pokarmowy, wywołać wzdęcia i zgagę.
Napar z imbiru – przeciwwskazania
- Korzeń imbiru nie jest zalecany dla dzieci poniżej 2. roku życia. Maluchom w wieku powyżej 2 lat można podawać napar imbirowy jako naturalny środek na chorobę lokomocyjną, bóle głowy i skurcze żołądka, jednak najlepiej skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia odpowiedniej dawki.
- Przeciwwskazaniem do stosowania imbiru są wrzody żołądka albodwunastnicy oraz refluks żołądkowy, ponieważ imbir lekarski zawiera substancje drażniące śluzówkę przewodu pokarmowego.
- Nie powinniśmy również spożywać imbiru, jeśli przyjmujemy leki rozrzedzające krew, gdyż spotęguje on ich działanie.
Źródła:
- Juicy Chemistry. (2021). Benefits of Ginger for Hair And How To Use It. Pobrane z https://juicychemistry.com/blogs/skincare-blog/benefits-of-ginger-for-hair-and-how-to-use-it
- Fountaine, S. (2019). Delicious Authentic Masala Chai with Whole Spices. Pobrane z https://www.feastingathome.com/authentic-masala-chai-recipe/