Strona główna Zdrowie Shot z imbiru na odporność – przepis

Shot z imbiru na odporność – przepis

autor: Portal NoZ Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Regularne picie tzw. shotów z imbiru to naturalny sposób na zdrowie i dobre samopoczucie. Warto sięgać po te skoncentrowane napoje zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy nietrudno o przeziębienie. Poznaj przepisy na shoty imbirowe i wzmocnij swoją odporność!

Strona główna Zdrowie Shot z imbiru na odporność – przepis

Właściwości imbiru lekarskiego

Imbir lekarski to roślina z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), która pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Imbir pojawił się w Europie jako jeden z pierwszych tzw. korzeni wschodnich.

Roślina ta jest obecnie stosowana jako przyprawa, ale warto też pamiętać o jej cennych właściwościach prozdrowotnych. W medycynie ludowej imbir stosowany jest jako środek wiatropędny, wykrztuśny i ściągający. Zwolennicy medycyny chińskiej zalecają stosowanie go przy przeziębieniu, mdłościach i duszności, natomiast medycyna indyjska wykorzystuje roślinę w leczeniu zapalenia gardła i anoreksji. Warto dodać, że imbir od wieków używano w ajurwedzie, by zapobiec migrenom. Imbir stosowany jest jako lek, przyprawa, ale jest on również świetnym afrodyzjakiem.

Surowiec zielarski stanowią obrane, świeże lub wysuszone kłącza, które zawierają olejek eteryczny, żywicę, skrobię, cukry, sole mineralne i kwasy organiczne (szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy).

Shot z imbiru – właściwości

Imbir lekarski (Zingiber officinale Rosc.) wykazuje cenne dla zdrowia właściwości, więc picie shotów z jego dodatkiem ma szereg korzyści:

  • wzmaga wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci
  • działa przeciwutleniająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie (może hamować m.in. rozwój drobnoustrojów: bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów)
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • stymuluje odporność
  • wspomaga perystaltykę jelit
  • może wspomóc leczenie choroby Alzheimera

Kłącza imbiru poleca się przy braku apetytu, dyspepsji, chorobie lokomocyjnej – przyprawa łagodzi zawroty głowy, mdłości i wymioty.

Dlaczego warto pić shoty z imbiru?

Shoty z imbiru dostarczają organizmowi dużo wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów, na dodatek w niewielkiej objętości. Różnią się więc od klasycznych soków, koktajli czy smoothies.

Do przyrządzenia shotów możemy wykorzystać takie produkty, jak:

  • imbir
  • kurkuma
  • nasiona chia
  • natka pietruszki
  • białko konopne
  • chlorella
  • miód
  • cytrusy, np. cytryna, pomarańcza, limonka

Przygotowywanie shotów jest proste: wystarczy wybrane składniki umieścić w blenderze czy wyciskarce do soków i mamy gotowy napój witaminowy! Do swojej codziennej diety warto włączyć shoty na odporność z imbiru, warzyw i owoców. Świeżo wyciskane soki z dodatkiem przypraw rozgrzewających, takich jak imbir czy kurkuma, korzystnie wpłyną na zdrowie, ale też pomogą zadbać o urodę i smukłą sylwetkę. Shoty z imbiru zalecane są w różnych dietach, m.in. odchudzającej czy wegetariańskiej. Napoje te dostarczą organizmowi odpowiedniej dawki witamin, minerałów, węglowodanów, aminokwasów, białek i innych korzystnych dla zdrowia substancji.

Shot z imbiru na odporność – przepis

Shot na odporność powinien dostarczać m.in. dużej dawki witaminy C, dlatego częstym składnikiem napoju są cytrusy czy natka pietruszki.

Shot z imbiru i pomarańczy

Składniki:

  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka startej kurkumy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania: wszystkie składniki umieść w wyciskarce do soków lub zmiksuj w blenderze.

Shot z imbiru i jabłka

Składniki:

  • 1 jabłko
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • odrobina oleju roślinnego, np. oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Shot z imbiru i natki pietruszki

Składniki:

  • mały pęczek natki pietruszki
  • sok wyciśnięty w jednej pomarańczy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju konopnego

Sposób wykonania: natkę umyj pod bieżącą wodą, delikatnie osusz na ręczniku papierowym i potnij na krótsze kawałki. Następnie wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.

Świeżo wyciskane soki należy wypijać od razu po zrobieniu. Shoty imbirowe można dosładzać naturalnym miodem, czerpiąc korzyści z jego cennych dla zdrowia właściwości. Pij je codziennie i ciesz się zdrowiem!

Źródła:

  1. Łażewska, D., Miętkiewska, K., Studzińska-Sroka, E. (2019). Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych. Postępy Fitoterapii, 20(4), 268–276. https://doi.org/10.25121/PF.2019.20.4.268
  2. Strzelecka, H., Kowalski, J. (2000). Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Warszawa: PWN.
  3. Lewkowicz-Mosiej, T. (2003). Leksykon roślin leczniczych. Warszawa: Świat Książki.
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły