Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyImbir - właściwości, działanie i zastosowanie Kawa z imbirem – dlaczego warto ją pić i na co pomaga?

Kawa z imbirem – dlaczego warto ją pić i na co pomaga?

autor: Anna Augustyn-Protas Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Dziś już chyba nikt nie ma wątpliwości, że picie kawy daje zdrowotne korzyści. Przyniesie ich jeszcze więcej, jeśli będziemy pić ją z imbirem. Ten królewski duet rozgrzeje, ożywi, a nawet przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej!

Smak kawy kocha większość Polaków. Niemal codzienne pije ją 80–90 proc. dorosłych powyżej 35. roku życia [1]. Jak twierdzą naukowcy – na zdrowie, bo kawa przeciwdziała nowotworom wątroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia takich chorób, jak alzheimer i parkinson, a nawet depresja i cukrzyca typu 2. I wcale nie szkodzi nadciśnieniowcom! Jak mówi prof. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM, tak naprawdę kawa obniża ciśnienie. O ile nie ma indywidualnych przeciwwskazań, śmiało można sięgać po 3 (do 5) filiżanek kawy dziennie – to odpowiednik zalecanej dopuszczalnej dawki kofeiny, wynoszącej 400 mg.Żeby była jeszcze zdrowsza, warto pić ją z dodatkami, które nie tylko wzbogacą smak, lecz jeszcze zwiększą jej prozdrowotne właściwości.

Właściwości kawy z imbirem

Kawa z dodatkiem imbiru to duet, który robi w ostatnich latach furorę. Jest pyszny – egzotyczny dodatek wzbogaca napar o nowe, intensywne nuty. Ale warto po niego sięgać nie tylko dla smaku. Oto, co potrafi.

  • Wzmacnia odporność. Imbir jest bogaty w związki takie jak gingerol czy zinferol, które wspomagają pracę układu immunologicznego. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, a ich skuteczność porównywana jest do kwasu acetylosalicylowego, czyli aspiryny. Możemy się spodziewać, że w połączeniu z kofeiną podnoszące odporność składniki sprawnie rozejdą się po organizmie, a nawet zadziałają leczniczo, np. w początkach infekcji gardła.
  • Poprawia zdolności poznawcze. Dzięki kofeinie, która pobudza, oraz neuroprotekcyjnym właściwościom imbiru mamy combo usprawniające skupienie. Kawa z imbirem pita regularnie poprawia koncentrację i pamięć.
  • Pomaga na bóle głowy, w tym migrenowe. Według badań 200 mg kofeiny (czyli tyle, ile zawierają 2–3 filiżanki kawy) jest w stanie uśmierzyć niektóre rodzaje bólów głowy. Podobne właściwości mają olejki eteryczne pozyskiwane z korzenia imbiru, które są stosowane nawet w terapii migreny.
  • Łagodzi dolegliwości gastryczne. Nie powinny jej pić osoby z wrzodami czy nadkwasotą, ale całej reszcie ten kawowy napój pomoże niwelować niestrawność czy wzdęcia. Sam imbir jest znanym remedium na poranne mdłości (plasterki imbiru ssane przed podróżą zmniejszają też dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną).
  • Spowalnia procesy starzenia. Kawa z imbirem to prawdziwa bomba polifenoli. Ich działanie jest cenne, zwłaszcza dla osób dojrzałych. Polifenole mają właściwości antyoksydacyjne i hamują aktywność wolnych rodników, które odpowiadają za procesy starzenia. Przy okazji obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych.
  • Poprawia trawienie. Imbir działa rozkurczowo i żółciopędnie, a kawa nasila wydzielanie soków trawiennych w żołądku. Sięgnięcie po nią to dobry pomysł zwłaszcza po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku.
  • Ma właściwości odchudzające. Wspomaga nie tylko procesy trawienne, ale i przemianę materii. Kofeina pobudza układ nerwowy do wytwarzania adrenaliny, co aktywuje komórki do wzmożonego spalania tłuszczu, a także usprawnia perystaltykę jelit, bo stymuluje ruch mięśni w okrężnicy. Podobnie działają imbirowe olejki eteryczne, a w dodatku zwiększają termogenezę, która wspomaga wydalanie tłuszczu. Imbir jest też naturalnym środkiem hamującym apetyt, a spożywany wraz z kawą jeszcze bardziej zmniejsza chęć podjadania. Według badań regularne picie kawy z imbirem reguluje poziom leptyny w mózgu, a to hormon, który odpowiada za uczucie sytości.

Kawa z imbirem – przepis

Z braku czasu można zrobić „kawę imbirową instant”, czyli: wsypać do gotowego naparu połowę łyżeczki sproszkowanego imbiru i wymieszać. Jeśli jednak zależy nam na skorzystaniu z bogactwa imbiru, warto użyć świeżego. Co robimy? Oto 3 najbardziej popularne przepisy, warte wypróbowania w zależności od upodobań.

  • Kawa z imbirem rozpuszczalna. Niewielki kawałek kłącza (na 1 filiżankę wystarczy 1 cm imbiru) obieramy i kroimy. Wrzucamy do garnka, dodajemy wodę (150–200 ml) i gotujemy przez kilka minut. Plasterki imbiru wyjmujemy (możemy je schrupać!), a do kubka wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i zalewamy gorącą wodą imbirową.
  • Kawa z imbirem po turecku. W garnuszku gotujemy korzeń imbiru wraz ze świeżo zmieloną kawą. Gdy dojdzie do wrzenia, zdejmujemy garnuszek z ognia i jeszcze chwilę parzymy pod przykryciem.
  • Kawa z imbirem tartym. Obierz imbir i drobno zetrzyj. Przełóż do filiżanki. Przygotuj kawę espresso i zalej nią przyprawę. Gotowe.

Co jeszcze warto dodać do kawy?

Do kawy z imbirem można dodawać miód lub cukier. Mózg kocha glukozę, więc niemal od razu odwdzięczy nam się ożywieniem i lepszym nastrojem. Co jeszcze? Sporą popularnością cieszy się dosypywanie do kawy odrobiny chili, które rozgrzewa i wspomaga metabolizm oraz ukrwienie mózgu. Podobnie działa doprawienie naparu czarnym pieprzem. Swoich fanów ma wanilia, najlepsza w ziarenkach świeżo wydobytych z laski (ma właściwości kojące), a także dodatek cytryny, bogatej w antyoksydanty i witaminę C. Picie kawy z cytryną nazywane jest nawet pierwszą pomocą na kaca, ale na jej skuteczność nie ma wystarczających dowodów.

Ciekawostka: jeszcze niedawno wielu entuzjastów miała tzw. bulletproof coffee, czyli kawa z dodatkiem masła albo oleju kokosowego. Tak „wzmocniona” miała być zastrzykiem energii, polecanym rano lub przed treningiem. Ze zdrowotnego punktu widzenia picie takiego napoju nie jest jednak dobrym pomysłem. Oba dodatki zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, mają więc niekorzystny wpływ na naczynia krwionośne i mogą podnosić poziom cholesterolu. Podobnie zresztą jak bita śmietana, lody, słodkie syropy, alkohole – i co tam jeszcze wybieramy spośród kalorycznych dodatków do kawy…

Kawa z imbirem i cynamonem na odchudzanie

Pisząc o kawie z imbirem, nie sposób nie wspomnieć o trzecim muszkieterze: dodatku, który świetnie się z nimi komponuje – o cynamonie. Choć niemal wszystkie przyprawy korzenne tworzą z kawą interesujące mieszanki, to cynamon: raz, że smakuje najlepiej, a dwa – jeszcze podbija zdrowotne właściwości naparu. Ma działanie przeciwzapalne i odkażające, a do tego pozytywnie wpływa na trawienie: przyspiesza metabolizm, pomaga regulować poziom cukru we krwi, a nawet zwiększa poziom insuliny w organizmie. 

Krótko pisząc: cynamon usprawnia metabolizm glukozy i ciało przestaje gromadzić tłuszcz. A to znaczy, że sprawniej uwalnia zbędne kilogramy. I, tak jak imbir, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jak stosować cynamon? Albo gotujemy go wraz z imbirem, albo posypujemy cynamonem gotową kawę. Ważny jest wybór odpowiedniego cynamonu. Najlepszy jest ten pochodzący z Cejlonu, bo jest najbogatszy w składniki lecznicze. Smacznego! I zdrowego!

Zobacz więcej: Kawa z miodem – przepis na aromatyczny napój

Źródła:

  1. Kaszuba-Janus, M. (2021). Biostat: Jak często Polacy piją kawę? Pobrane z https://www.horecanet.pl/biostat-jak-czesto-polacy-pija-kawe/
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły