Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieOwoceAwokado Awokado, czyli masło bogów

Awokado, czyli masło bogów

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Delikatne w smaku, o maślanej konsystencji, ze względu na walory odżywcze i prozdrowotne nazywane jest często „masłem bogów”. Jadalny jest nie tylko sam owoc (bo awokado to owoc, nie warzywo), ale również jego pestki, które w sproszkowanej formie można dodawać do sałatek, koktajli, przeróżnych past warzywnych, czy serów. Sprawdź, co można zrobić z awokado w kuchni.

Liście awokado stosowano kiedyś w leczeniu gorączki, a miąższ od lat uważany jest za afrodyzjak. Smaczliwka wdzięczna, bo tak nazywany jest również ten owoc, pomaga obniżać „zły” cholesterol, działa zbawiennie na nadciśnienie, odżywia mózg, wpływa korzystnie na układ nerwowy.  

Guacamole to nie wszystko

Większość z nas słyszała o guacamole. Ta zielona pasta z awokado, z dodatkiem limonki, pomidorów, kolendry, papryczki chili, a czasem również cebuli – jest jednym z najpopularniejszych sposobów podawania awokado.

Smaczliwka idealnie komponuje się również z jajkami i serami. Wspaniale uzupełnia smak sałatek, może być świetną bazą do koktajli, puddingów i innych deserów.

Awokado, choć najczęściej jada się go na surowo, można również smażyć i zapiekać.

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Czy można jeść pestki awokado?

Co ciekawe, jadalne są nie tylko owoce, ale również pestki. Najpierw należy je wysuszyć, a następnie sproszkować. Można użyć moździerza, blendera albo zwykłej kuchennej tarki. Proszek z pestki owocu zawiera mnóstwo antyoksydantów, błonnika i witamin. Jest gorzkawy w smaku, ale dobrze komponuje się jako swoistego rodzaju „przyprawa” do przeróżnych dań. 

Jak jeść awokado i z czym je komponować?

Dla mnie maślany owoc jest świetnym składnikiem sałatek, dlatego przygotowałam trzy przepisy z jego wykorzystaniem.

  • W pierwszej sałatce królują: wątróbka w marynacie z orzeszków ziemnych, pomarańcze, borówki oraz awokado
  • Druga sałatka to serek fromage, maliny i inne owoce
  • Trzecia sałatka – truskawki, mozzarella, pistacje i jadalne bratki

Nie wyobrażam sobie wszystkich tych propozycji bez awokado, które pasuje zarówno do owoców, jak i serów. Zacznijmy jednak od początku. Jak wybrać dobre awokado? Kiedy można uznać go za dojrzałe, a kiedy „przejrzałe”? Dlaczego warto go spożywać?

Pokrzywa w kuchni

Awokado – właściwości, o których warto wiedzieć

Zdrowe kwasy tłuszczowe  

Zielony owoc, który pochodzi z Meksyku zawiera mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9) oraz dobre proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Paradoksalnie, mimo że awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, dzięki kwasom jednonasyconym powoduje uczucie sytości, a tym samym wpływa na zwiększenie tempa metabolizmu.

Kwas oleinowy zawarty w awokado obniża stężenie cholesterolu, a potas, którego smaczliwka ma więcej niż banany – jest zbawienny dla układu nerwowego, koncentracji i pracy naszego mózgu.

Witaminy i inne składniki odżywcze

W awokado jest też dużo białka (więcej niż w mleku), a na dodatek jest ono łatwo przyswajalne. Niektórzy naukowcy twierdzą, że „owoc bogów” wzmacnia nie tylko pracę mózgu, ale pomaga również spowolnić proces utraty pamięci w przypadku chorych na Alzheimera.

Poza potasem, kwasem oleinowym, czy kwasami omega, awokado zawiera również luteinę. Jeżeli dodamy do tego witaminy C, E i A, będące silnymi przeciwutleniaczami wykazującymi działanie przeciwnowotworowe, a także wapń, magnez, fosfor, sód i cynk, okaże się, że smaczliwka nie bez powodu zyskuje na popularności oraz jest jednym z ulubionych składników potraw.

Kalarepa – z czym ją jeść?

Awokado - właściwości, przepisy, jak obrać i jak przechowywać? Przekrojone połówki awokado na zielonym tle.

Dojrzałe czy już przejrzałe? Jak wybrać dobre awokado?

Awokado występuje w różnych odmianach, ale każda z nich powinna być miękka w dotyku po delikatnym ściśnięciu.

Niedojrzałe i twarde owoce najlepiej zawinąć w chusteczkę higieniczną, ręcznik kuchenny lub papierową torebkę, a następnie odczekać kilka dni aż dojrzeją.

Warto pamiętać, że zbyt miękkie awokado, z ciemnymi plamami na skórce może być „przejrzałe”, a nawet spleśniałe pod skórką.

Jak obrać awokado?

Podczas przygotowywania posiłków owoce najlepiej przeciąć na dwie połówki, podważyć nożem pestkę i wybrać miąższ łyżeczką. Jeżeli chcemy kroić awokado nożem, lepiej obrać tylko taki kawałek, który jest nam potrzebny w danej chwili.

Jak przechowywać awokado?

Smaczliwka lubi szybko czernieć oraz obsychać. Żeby temu zapobiec dobrze ją przechowywać w lodówce, ale wcześniej posmarować przekrojoną część oliwą lub sokiem z cytryny.    

Szparagi dobre na obrzęki

Awokado – przepisy na sałatki

1. Sałatka z awokado, malinami, pistacjami i serkiem fromage

Sezonowe owoce, świeży szpinak i serek fromage to moje ulubione połączenie. Do tego lekki i bardzo delikatny sos malinowy.

Składniki:

  • Garść malin
  • 100 g świeżego szpinaku
  • Garść borówek (amerykańskich)
  • Dwie łyżki serka fromage
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka pokruszonych pistacji
  • Szczypta soli
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Sałatka z awokado, malinami i serkiem fromage. Przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Szpinak umyj i rozerwij w palcach. Ułóż na nim maliny i borówki, a następnie dodaj serek fromage. Oliwę, miód, dwie maliny oraz odrobinę soli i pieprzu zmiksuj na gładką masę, a następnie polej sosem sałatkę. Całość posyp pokruszonymi pistacjami i świeżo mielonym pieprzem.

Jarmuż – przepisy na zdrowe dania

2. Sałatka z awokado, truskawkami, mozzarellą i jadalnymi bratkami

W tej sałatce pierwsze skrzypce gra przepyszny sos limonkowo-miodowy. Do tego świeże truskawki, pistacje, awokado, mozzarella i bratki, które przełamują słodycz nadając trochę pikanterii. Oczywiście bratki można zastąpić innymi jadalnymi kwiatami.

Składniki:

  • Kilka truskawek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • Kilka kulek mini mozzarelli
  • 1 łyżka solonych pistacji
  • Kilka bratków (lub innych kwiatów jadalnych np. chabrów, kwiatów słonecznika, nagietka)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • Odrobina oregano, soli oraz pieprzu do smaku
  • 1 łyżka soku z limonki
Sałatka z awokado, truskawkami, mozzarellą i jadalnymi bratkami. Przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Szpinak umyj i przełóż do miski. Usuń szypułki z truskawek, przekrój je na pół lub na ćwiartki i również dodaj do sałatki. Mozzarellę odsącz i ułóż na liściach szpinaku. Górę posyp pokruszonymi pistacjami i odrobiną suszonego oregano, a następnie udekoruj bratkami.

Przygotuj przepyszny sos limonkowo-miodowy. Miód, jogurt, oliwę, odrobinę oregano, soli, pieprzu oraz 1 truskawkę zmiksuj na gładką masę, a następnie polej sałatkę.

Kwasy omega-3 – gdzie weganie i wegetarianie mogą je znaleźć?

3. Sałatka z pomarańczami, awokado i wątróbką marynowaną w orzeszkach ziemnych

Ta kompozycja jest przepyszna ze względu na delikatną wątróbkę o wyraźnym aromacie orzechów i słodko-gorzkim posmaku likieru. Do tego pomarańcze, borówki, odrobina śliwek i awokado.

Składniki na marynowaną wątróbkę:

  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • Garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 25 ml likieru orzechowego (dowolnego)
  • 2 łyżki oliwy
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • Odrobina pieprzu
  • 2 łyżki wody

Pozostałe składniki:

  • 100 g mieszanki sałat
  • 1 pomarańcza
  • Garść borówek amerykańskich
  • 2 śliwki (można pominąć)
  • 1/2 awokado
  • Łyżka świeżej, posiekanej kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • Pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sałatka z awokado, pomarańczą i marynowaną wątróbką. Przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Orzeszki ziemne, likier, wodę, oliwę i przyprawy zmiksuj na gładką masę. Nie dodawaj soli do marynaty, bo wątróbka będzie twarda. Wysmaruj wątróbkę marynatą, włóż do lodówki minimum na 4h (lub dłużej).

Gdy wyjmiesz z lodówki, oczyść dokładnie z marynaty. Usmaż wątróbkę na oleju lub oliwie. Całkowity czas smażenia powinien wynosić ok. 5-7 minut. Wtedy środek zostanie mięciutki i różowy.

Pod koniec smażenia (ok. 5 minuty) dodaj marynatę, by ścięła się na patelni razem z wątróbką.

Do miski wrzuć sałatę. Dodaj kawałki pomarańczy, pokrojone awokado i śliwki oraz borówki. Ułóż kawałki wątróbki, a następnie przygotuj sos. Zmiksuj miód, cytrynę i maleńki kawałek awokado, a następnie polej sałatkę.

Acerola – wiśnia z Barbadosu podbija świat

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły