Strona główna Zdrowe odżywianie Mozzarella – przepisy i wartości odżywcze

Mozzarella – przepisy i wartości odżywcze

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Kolejny odcinek naszego serowego cyklu poświęcimy mozzarelli. Wcześniej pisaliśmy o fecie i parmezanie, dziś przyszedł czas na miękki i delikatny ser podpuszczkowy, który formowany jest w mniejsze lub większe kulki. Mozzarellę robi się najczęściej z mleka bawolego lub krowiego (albo ich mieszanki). Szczególne miejsce w sercach Włochów zajmuje mozzarella di bufala campana – ser wytwarzany według oryginalnej receptury tylko i wyłącznie we włoskim regionie Kampania. Jaką strukturę ma mozzarella? Jakie minerały i witaminy w niej znajdziemy? Co oznacza włoskie słowo „mozzare”? Sprawdźcie!

Strona główna Zdrowe odżywianie Mozzarella – przepisy i wartości odżywcze
Mozzarella - przepisy i wartości odżywcze. Czym jest ser mozzarella i co można z niego zrobić? Kulki białego sera mozzarella w drewnianej miseczce, w tle leżą pomidory i listki bazylii.

Śnieżnobiała, miękka, wilgotna, o giętkiej strukturze mozzarella po obróbce cieplnej ciągnie się i rozpływa w ustach. W smaku jest delikatna, wręcz kremowa. Zazwyczaj formowana w mniejsze lub większe kulki i przechowywana w serwatce.

Ser mozzarella – z czym się dobrze komponuje?

Włosi nie są osamotnieni w uwielbieniu dla mozzarelli. Ten niedojrzewający ser, podobnie jak feta i parmezan, ma fanów na całym świecie. Zazwyczaj stanowi składnik pizzy, lasagne i makaronów. Na ciepło dobrze komponuje się z wszelkimi zapiekankami, tartami i grzankami.

Na zimno dobrze pasuje do sałatek, nie tylko tych wytrawnych, ale również – ze względu na delikatny smak – owocowych (sprawdź przepis na sałatkę z mozzarellą, truskawkami i awokado). Jednym z najsłynniejszych dań włoskich są pomidory z mozzarellą, a dokładniej plastry mozzarelli przekładane soczystymi pomidorami i listkami bazylii, a następnie skropione oliwą.

Rozgrzewające przepisy z pomidorami na jesień

Jak powstaje mozzarella?

Mozzarellę robi się zazwyczaj z mleka bawolego lub krowiego (ewentualnie mieszanki obu). Do mleka dodaje się podpuszczkę, a gdy powstanie charakterystyczny „skrzep” tnie się go na kawałki, odsącza z serwatki, a później ugniata. Nazwa tego delikatnego sera pochodzi zresztą od włoskiego słowa „mozzare” co oznacza „cięty” a wręcz „cięty ręcznie”.

Masa serowa jest wyrabiana i rozciągana, a później cięta na mniejsze kawałki, czasem są to kulki, rzadziej podłużne wałki. Mozzarellę można dziś spotkać w formie dużych kul, mniejszych kulek, ale też małych wiórek (idealnych do pizzy). Zazwyczaj jest sprzedawana w słonej zalewie. Rarytasem jest mozzarella wędzona!

Mozzarella – wartości odżywcze

Ser mozzarella jest dobrym źródłem białka. W 100 g mozzarelli jest ok. 23 g białka, które wpływa korzystnie m.in. na układ odpornościowy. Ser mozzarella ma też dużo wapnia, a na dodatek zawiera fosfor, który pomaga wchłaniać wapń, wpływa korzystnie na nerki i mózg, pomaga w regeneracji mięśni.

Mozzarella jest też skarbnicą witaminy B12, która wspiera organizm w produkcji czerwonych krwinek i pomaga przeciwdziałać anemii. Delikatne serowe kulki mają też w składzie niespotykaną witaminę B7, czyli biotynę. Wpływa ona korzystnie na włosy i paznokcie, ale obniża też poziom cukru we krwi. Ponadto znajdziemy w mozzarelli potas, magnez, sód i cynk oraz witaminę A, K oraz witaminy z grupy B.

Co zrobić z mozzarelli? Przepisy z mozzarellą

1. Mozzarella zapiekana z jajkami, botwinką i pomidorami

Liście botwinki można zastąpić liśćmi szpinaku lub jarmużu – w zależności od pory roku i upodobań. Mozzarella cudownie rozpuszcza się na patelni i sprawia, że zwykłe jajka sadzone stają się niezwykłe.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 plastry mozzarelli
  • Po 2-3 plastry pomidorów: czerwonego i pomarańczowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Trochę liści botwinki, szpinaku lub jarmużu
  • Suszone oregano i bazylia
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni
Mozzarella zapiekana z jajkami, botwinką i pomidorami - przepis Agnieszki Żelazko

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Na maśle podsmaż pokrojony czosnek, a później dorzuć liście botwinki, szpinaku lub jarmużu. Dopraw do smaku. Podsmażaj przez chwilę, dodaj pomidora, a później wbij na patelnię dwa jaja. Posyp je przyprawami, pieprzem, solą i (zanim się zetną) ułóż plastry mozzarelli. Całość posyp pestkami słonecznika, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Podawaj, gdy jajka się zetną a mozzarella rozpuści się.

2. Pizzerina z mozzarellą, karmelizowanymi pomidorami i tymiankiem

Pomidory posypane cukrem i włożone do piekarnika stają się cudownie soczyste i słodkawe. Cukier brązowy w wysokiej temperaturze lubi zostawić na pomidorach chrupiącą skórkę. Pycha! Do tego tymianek, dużo świeżego pieprzu i ciągnąca się mozzarella.

Składniki:

  • 2 gotowe podkłady do pizzy
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2 pomidory (czerwony i pomarańczowy)
  • Kilka pomidorków cherry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki pulpy pomidorowej lub sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • Świeży tymianek, sól i pieprz do smaku
Pizzerina z mozzarellą, karmelizowanymi pomidorami i tymiankiem - przepis Agi Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Pizzę wysmaruj najpierw oliwą, a później pulpą pomidorową. Na górze ułóż plastry mozzarelli oraz pomidory. Następnie posyp pomidory cukrem, solą i pieprzem. Dodaj też świeży tymianek. Włóż do piekarnika na 10-15 minut (180 stopni).

3. Delikatne pulpeciki z mozzarellą, podawane z pieczoną dynią i ryżem

Pokrojoną w kosteczkę mozzarellę dodajemy do surowego mięsa. Jeśli dodamy jej dużo – pod wpływem ciepła pięknie zwiąże pulpety bez konieczności dodawania jajka. Ja wolę wypośrodkować i robić pulpeciki zarówno z jajem, jak i mozzarellą.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 1 jajo
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
Delikatne pulpeciki z mozzarellą, podawane z pieczoną dynią i ryżem - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Mozzarellę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj ją do mięsa, a następnie wbij jajo, dodaj bułkę tartą, paprykę, kumin, sól i pieprz. Wyrabiaj mięso przez minimum 5 minut aż stanie się lepkie, a składniki połączą się. Zagotuj wodę, posól ją, dodaj oliwę i ulubione przyprawy, a następnie formuj z mięsa pulpeciki i rzucaj je na wrzątek. Gotuj ok. 7-10 min. Podawaj z ryżem, sosem dyniowym i kawałkami pieczonej dyni lub innymi ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami z koperkiem.

Najnowsze artykuły