Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Czy można jeść miód, będąc w ciąży?

Czy można jeść miód, będąc w ciąży?

autor: Anna Jarosz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Kobiety oczekujące dziecka mogą jeść miód. Może okazać się doskonałym lekarstwem na niektóre ciążowe dolegliwości – nudności i wymioty. Pomoże wyjść z przeziębienia, złagodzić kaszel czy drapanie w gardle bez konieczności sięgania po leki dostępne bez recepty. Trzeba jednak pamiętać, że miód może uczulać, więc nie wszystkie ciężarne będą go dobrze tolerowały.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Czy można jeść miód, będąc w ciąży?

Jeśli chcemy korzystać z miodu podczas ciąży, należy wybierać ten naturalny, ze sprawdzonego źródła. Miody certyfikowane zawsze mają na etykiecie nazwę i dokładny adres pasieki, z której pochodzą. Unikać należy miodu pochodzącego z krajów spoza Unii Europejskiej, ponieważ ich jakość (a więc także wartości odżywcze) może być wątpliwa.

Czy w ciąży można jeść miód?

Miód jest naszym sprzymierzeńcem w walce z różnymi schorzeniami. Nie inaczej jest w okresie ciąży. Większość lekarzy uważa, że w spożywaniu miodu w ciąży nie ma nic złego. Ci ostrożniejsi sugerują jednak, aby przyszłe mamy wybierały miód pasteryzowany. Powodem takiej postawy jest obawa, że miód może zawierać bakterie (Clostridium botulinum), które wywołują botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym. Warto rozwiać te obawy.

W przewodzie pokarmowym kobiety oczekującej dziecka występuje kwaśne pH. Takie środowisko zapobiega wzrostowi zarodników botulinowych i wytwarzaniu toksyn. Toksyny botulinowe są zabijane w żołądku ciężarnej, nie przenikają do krwi, a więc nie są groźne dla rozwijającego się dziecka. Warto tu przypomnieć, że ze względu na niedojrzały przewód pokarmowy miodu nie podaje się dzieciom do ukończenia 1. roku życia. Nie należy też dodawać miodu do herbaty czy wody, którą poimy dziecko.

Miód – właściwości prozdrowotne

Według różnych źródeł miód zawiera ponad 400 składników, które mają działanie prozdrowotne.

  • Zawiera cenne dla zdrowia witaminy B1, B2, B6, C oraz kwas foliowy.
  • Jest źródłem mikroelementów, takich jak potas, chlor, fosfor, żelazo, magnez, wapń, kobalt.
  • Dostarcza substancji, które hamują rozwój bakterii, w tym apidacynę, lizozym, inhibinę.
  • Miód to bogactwo aminokwasów, jak lizyna, tryptofan, kwas glukonowy, kwas asparaginowy.
  • Miód korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, ponieważ obniża ciśnienie tętnicze i poprawia kurczliwość serca.
  • Jest bezcenny dla nerek i układu moczowego, bo oczyszcza je ze złogów i chroni przed tworzeniem się kamieni nerkowych.
  • To także dobrodziej układu pokarmowego, który przyspiesza gojenie się błony śluzowej żołądka, a także usprawnia ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu chroni przed zaparciami.

Na co pomaga miód w ciąży?

Głównym składnikiem miodu są węglowodany i woda, ale zawiera on także enzymy, naturalne przeciwutleniacze, witaminy oraz składniki mineralne. Warto to wykorzystać.

Dobrej jakości miody wzmacniają odporność, korzystnie wpływają na pracę serca, nerek i wątroby. To naturalne antydepresanty i doskonałe zamienniki cukru.

Kobiety ciężarne często zmagają się z dokuczliwymi porannymi nudnościami. Ale i na to jest sposób. Wystarczy przed śniadaniem wypić 1/4 szklanki soku z cytryny i z łyżeczką miodu. Również kiedy dokucza brak apetytu, pomocna może być woda z miodem i cytryną.

Zgaga? To także częsta przypadłość kobiet w ciąży. Aby się jej pozbyć, warto regularnie pić ciepły napój, do którego przygotowania potrzebna będzie ciepła woda, łyżka miodu oraz sok wyciśnięty z ćwiartki limonki. Szklankę takiego napoju warto pić przed każdym posiłkiem.

Zdarza się, że kobiety w ciąży skarżą się na uczucie zatkanego nosa. Nie ma to związku z infekcją, ale z lekkim obrzękiem błon śluzowych. To niegroźna, ale dyskomfortowa sytuacja. Zapobiec jej może regularne picie tego samego napoju, który chroni przed zgagą.

Hemoroidy

To częsta przypadłość, której sprzyja siedzący tryb życia, niewystarczające nawodnienie organizmu oraz dieta uboga w świeże warzywa i owoce. Od dawien dawna osobom mającym skłonności do hemoroidów zalecano jeść miód, który przyspiesza gojenie drobnych ran i działa bakteriobójczo.

W aptekach dostępne są czopki na hemoroidy na bazie produktów pszczelich. Jednak, chociaż można je kupić bez recepty, przed ich zastosowaniem zawsze należy skorzystać z porady specjalisty. W przypadku ciężarnych kobiet przed rozpoczęciem takiej kuracji należy zasięgnąć porady lekarza prowadzącego ciążę lub doświadczonego farmaceuty. W trakcie ciąży lepiej nie eksperymentować z samoleczeniem.

Przeziębienie

W czasie ciąży kobiety unikają przyjmowania leków, które mogą niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka. Dlatego podczas infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych sięgają po naturalne metody walki z przeziębieniem. Jedną z nich jest jedzenie miodu. Przy infekcjach układu oddechowego poleca się miód gryczany, lipowy i spadziowy. Każdy z nich wzmacnia organizm i pomaga rozprawić się z wirusami, grzybami oraz bakteriami, które wtargnęły do organizmu.

W trakcie ciąży w celach leczniczych można pić mleko z miodem, masłem oraz z dodatkiem czosnku. Można też posmarować kromkę chleba masłem, polać miodem i dodać pół rozgniecionego ząbka czosnku.

Mleko z miodem to dobre rozwiązanie na leczenie przeziębienia u ciężarnych. Przygotowanie leczniczego napoju jest bardzo proste. Do szklanki ciepłego mleka (nie gorącego, bo wysoka temperatura pozbawia miód jego właściwości leczniczych) należy dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i wypić powstałą miksturę. Do mleka z miodem warto dodać ząbek czosnku, co zwiększy bakteriobójcze działanie napoju. Napój przygotowany z ciepłego mleka, miodu i utartego świeżego imbiru zadziała przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Mleko z miodem i masłem złagodzi bóle gardła.

Warto wspomnieć o jeszcze jednej zalecie picia mleka z miodem w ciąży. Napój ma działanie uspokajające i jest naturalnym sposobem walki z bezsennością w ciąży. Szklanka mikstury wypita przed snem pozwala się odprężyć i spokojnie zasnąć.

Jaki miód stosować w ciąży?

Miody mają różne właściwości lecznicze, co ma związek z rodzajem roślin, z których powstał miód. Oto właściwości prozdrowotne wybranych miodów, które warto stosować w ciąży.

  • Miód lipowy – polecany jest przy przeziębieniu (pomoże łagodzić kaszel podczas ciąży), a także działa uspokajająco. W ciąży miód lipowy może być stosowany przeciwgorączkowo i wykrztuśnie.
  • Miód gryczany – polecany przy anemii, chorobach układu krążenia, pomaga w procesie gojenia się ran. Działa uspokajająco i pozwala opanować stres. Jest pomocny w przyswajaniu żelaza, które chroni kobietę w ciąży przed anemią. To szczególnie ważne dla pań, które nie jedzą mięsa. Poza tym miód gryczany regeneruje wątrobę i podnosi stężenie hemoglobiny.
  • Miód spadziowy – wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, a także moczowych. W okresie ciąży będzie łagodził infekcje pęcherza moczowego. Po urodzeniu dziecka pozwoli szybciej wrócić do pełni sił, bo ma właściwości regeneracyjne. Warto też wiedzieć, że ten rodzaj miodu zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego.
  • Miód akacjowy – ma silne działanie antybakteryjne, polecany jest przy infekcjach dróg oddechowych. W ciąży wspomaga pracę układu pokarmowego, przez co zapobiega zaparciom. Miód akacjowy uważany jest za najsłodszy rodzaj miodu.
  • Miód rzepakowy – polecany przy infekcjach dróg oddechowych oraz problemach z sercem, gdyż wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego.
  • Miód wrzosowy – jest zalecany jako sprawdzony środek chroniący przed jesienno-zimowymi infekcjami. Chroni przed zaparciami.
  • Miód wielokwiatowy – wzmacnia odporność organizmu. Przez ciężarne może być wykorzystywany przy walce z przeziębieniem, bólem gardła, męczącym kaszlem. Wartości lecznicze zależą od tego, z jakich roślin miód został pozyskany.
  • Miód manuka – wykazuje silne właściwości antybakteryjne i wspomagające odporność organizmu. Jest szczególnie polecany przy infekcjach górnych dróg oddechowych i na ból gardła. Sprawdza się także w leczeniu hemoroidów, które są prawdziwą zmorą ciężarnych kobiet.

Miód w ciąży – przeciwwskazania

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, w jakich sytuacjach nie należy jeść miodu. Nawet jeśli nie ma się poważnych problemów zdrowotnych, warto wiedzieć, kiedy z niego zrezygnować.

Alergia to główna przyczyna, dla której należy odstawić miód w ciąży. Jest rzadko diagnozowana, jednak się zdarza. Tu trzeba dodać, że uczulenie wywołuje nie sam miód, ale składniki, których pszczoły używają do jego wytworzenia. Są to drobinki pyłków kwiatów, drzew, traw. Reakcja alergiczna po zjedzeniu miodu może się objawiać świądem skóry, pokrzywką miejscową lub występującą na całym ciele, obrzękiem ust i powiek. Układ pokarmowy zareaguje bólem brzucha, biegunką i wymiotami. Mogą też wystąpić duszności, kaszel, skurcz oskrzeli oraz ból głowy, rozdrażnienie i osłabienie.

Zaburzona gospodarka węglowodanowa to kolejny powód rezygnacji z miodu. Każdy miód charakteryzuje się dużą zawartością cukrów prostych. Występująca w nim fruktoza nie uwalnia insuliny. Następstwem tego jest słaby wyrzut leptyny po posiłku. Leptyna to hormon odpowiadający za długotrwałą regulację bilansu energetycznego organizmu. Fruktoza nie hamuje wydzielania greliny, która często nazywana jest hormonem głodu. W efekcie procesy te mogą prowadzić do spożywania nadmiaru kalorii i szybkiego przyrostu masy ciała. Dlatego osoby z zaburzoną gospodarką węglowodanową powinny jeść miód tylko w niewielkich ilościach.

Cukrzyca ciążowa – podstawą prawidłowego leczenia cukrzycy ciążowej jest odpowiednio zbilansowana dieta. Należy pamiętać, że miód jest węglowodanem prostym, a te wszyscy diabetycy powinni znacznie ograniczać. Wniosek zatem nasuwa się sam. Przy cukrzycy ciążowej nie jest zalecane spożywanie miodu. Jak wiadomo, cukry proste zwiększają stężenie glukozy we krwi, a to nie jest stan pożądany u chorych na cukrzycę.

Nadmierna masa ciała powinna być wskazaniem, aby ograniczyć miód w ciąży. Jedna łyżeczka miodu to około 40 kcal. Nie oznacza to, że panie z nadwagą muszą całkowicie zrezygnować ze spożywania miodu. Miód ma wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego lepiej zrezygnować z innych produktów, np. ze słodyczy czy białego pieczywa, i zastąpić je odrobiną miodu. Warto podjąć taką decyzję i jeść miód w ciąży, bo u osób z nadwagą pomaga on obniżyć ciśnienie tętnicze. Poza tym miód korzystnie wpływa na trawienie, z czym wiele ciężarnych ma problemy.

Poza nielicznymi wyjątkami można jeść miód w ciąży, ale warto wybierać takie rodzaje miodu, które w danej chwili będą najkorzystniejsze dla potrzeb przyszłej mamy.

Źródła:

  1. Noskowicz-Bieroniowa, H. (2009). Co może miód? Kraków: Agencja Wydawniczo-Usługowa Emilia.
  2. Hainbuch, F. (2017). Lecznicza moc pszczół: najskuteczniejsze terapie od A do Z. Białystok: Vital Gwarancja Zdrowia.
  3. Petterson, J. (2018). Pszczoły. Opowieść o pasji i miłości do najważniejszych owadów na świecie. Kraków: Wydawnictwo Literackie.
  4. Gałuszka, H. (1998). Miód pszczeli: powstawanie, wartość odżywcza, zastosowanie. Nowy Sącz: „Sądecki Bartnik” A. & J. Kasztelewicz.
  5. Hołderna-Kędzia, E., Kędzia, B. (2005). Leki z pasieki. Miód, pyłek kwiatowy i pierzga, propolis, mleczko, jad, wosk. Włocławek: Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników.
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły