Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Kawa z miodem – przepis na aromatyczny napój

Kawa z miodem – przepis na aromatyczny napój

autor: Weronika Jarek-Radłowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Artykuł sponsorowany 

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Kawa z miodem – przepis na aromatyczny napój

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Sięgamy po nią, by łatwiej obudzić się o poranku, albo dodać sobie energii po południu. Lubimy jej aromat i specyficzny, lekko cierpki smak. Można go wzbogacić, dodając do kawy miód, uznawany za zdrowszy zamiennik cukru. Jaki będzie najlepszy?

Dlaczego warto pić kawę z miodem? 

Zarówno kawa, jak i miód, spożywane w odpowiednich ilościach, mają korzystne działanie na organizm. – Miód, oprócz niekwestionowanych walorów smakowych, posiada szereg właściwości prozdrowotnych – mówi Justyna Kalińska-Kopciał z Pasieki Bartnik Mazowiecki. – Dodaje energii, wzmacnia odporność, jest stosowany w chorobach układu oddechowego, ponieważ łagodzi ból gardła, kaszel i chrypkę. No i najważniejsze – kawa z miodem jest po prostu pyszna! Pozytywnie wpływa na układ trawienny, działa przeciwzapalnie, wspomaga układ odpornościowy i wspiera regenerację organizmu.

Jest jeszcze jedna istotna kwestia przemawiająca za tym, aby zamienić biały cukier na miód. Otóż biały cukier, którym słodzimy kawę, to tylko „puste kalorie”. Miód, choć też jest kaloryczny, stanowi też źródło cennych dla zdrowia substancji. Warto więc korzystać z jego dobroczynnego działania, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy często czujemy znużenie, senność i łatwo łapiemy infekcje.

Czy kawa z miodem jest zdrowa? 

kawa-z-miodemm
Pasieka Bartnik Mazowiecki

Połączenie kawy z miodem może dać zaskakująco dobry rezultat. Kofeina, spożywana w umiarkowanych dawkach, wspomaga nasz układ nerwowy, poprawia koncentrację, niweluje uczucie senności, usprawnia metabolizm i ma działanie lekko moczopędne. Zawarte w kawie przeciwutleniacze, takie jak m.in. kwas chlorogenowy i melanoidyny, niwelują nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za powstawanie stanów zapalnych w naszym ciele oraz za przyspieszony proces starzenia komórek.

Miód z kolei, oprócz glukozy i fruktozy, zawiera cenne dla zdrowia enzymy (to im zawdzięcza właściwości antybakteryjne), kwasy organiczne, aminokwasy, olejki eteryczne, a także witaminy i minerały (wit. A, C, K, PP, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, a także potas, żelazo, magnez, wapń). Ciepła kawa z miodem jest więc sprzymierzeńcem naszej odporności, a za sprawą kofeiny oraz cukrów zawartych w miodzie błyskawicznie podnosi poziom energii.

Ważne! Miód traci wiele cennych właściwości w wysokiej temperaturze, dlatego nie należy dodawać go do gorącej kawy, a odczekać, aż nieco przestygnie (do temperatury około 40 stopni Celsjusza). – Jeżeli będziemy przestrzegać tej zasady, to możemy być pewni, że nasza kawa będzie nie tylko pyszna, ale i zdrowa – przekonuje Justyna Kalińska-Kopciał. 

Ile miodu dodać do kawy? Zależy, jak słodką lubisz. I czy liczysz kalorie. Łyżeczka miodu dostarcza ich ok. 40. Ostrożność powinny więc zachować osoby na diecie redukcyjnej oraz chorujące na cukrzycę.

Jaki miód wybrać do kawy?

Wszystko zależy od upodobań. Jeśli chcesz, aby miód dodał jedynie nutkę słodyczy, ale nie wpłynął znacząco na smak kawy, wybierz taki o delikatnym smaku. – Z miodów klasycznych szczególnie polecamy wielokwiatowy lub rzepakowy, które nadadzą kawie intensywną słodycz, jednak bez zmiany jej smaku – podpowiada Justyna Kalińska-Kopciał. – Kawoszom lubiącym eksperymentować na pewno posmakuje nasz miód do kawy z przyprawą kardamonową, dzięki któremu napój zyskuje lekko ziołowy, specyficzny dla kardamonu posmak. Wyraziste w smaku miody, jak np. gryczany, też mogą być dodawane do kawy – będzie w niej wówczas wyczuwalny wyraźny posmak słodkiego dodatku.

Kawa z miodem – przysmak nie dla każdego?

miód do kawy
Pasieka Bartnik Mazowiecki

Tego pysznego, aromatycznego napoju powinny unikać osoby uczulone na produkty pochodzenia pszczelego, gdyż może wywołać u nich objawy alergii. 

Wszystkim zaleca się rozsądne korzystanie z dobrodziejstw pobudzającego napoju. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, by zdrowe, dorosłe osoby nie przekraczały dawki kofeiny wynoszącej 400 mg dziennie, co odpowiada 3–4 filiżankom kawy. Na ilość dodawanego do niej miodu szczególną uwagę powinni natomiast zwrócić diabetycy, osoby z insulinoopornością, a także z nadwagą i otyłością.

Przepis na kawę z miodem

Espresso, cappuccino, cafee latte – każda kawa może zyskać na smaku i aromacie, gdy dodasz do niej miód. W okresie jesienno-zimowym można jeszcze wzbogacać jej smak aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, imbir czy kardamon. Można też skorzystać z gotowego miodu do kawy, który zawiera już odpowiednio skomponowaną mieszankę przypraw.

  • Zaparz ulubioną kawę, dodając do niej mleko lub roślinny napój, jeśli lubisz.
  • Jeżeli kawa jest gorąca, zaczekaj chwilę, a gdy osiągnie temperaturę ok. 40 stopni Celsjusza, dodaj 1–2 łyżeczki ulubionego miodu.
  • Wrzuć aromatyczne przyprawy – np. szczyptę mielonego cynamonu, imbiru lub kardamonu. Jeśli użyłaś gotowego miodu do kawy z mieszanką przypraw, pomiń ten etap.

Jakie przyprawy pasują do kawy z miodem?

Jej smak doskonale wzbogacą m.in. takie dodatki, jak:

  • cynamon
  • kardamon
  • goździki
  • gałka muszkatołowa
  • anyż gwiazdkowy
  • imbir

Dzięki przyprawom kawa zyska też dodatkowe prozdrowotne właściwości. Kardamon jest znany z działania przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego i rozgrzewającego. W walce z infekcjami pomoże cynamon, który ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Goździki z kolei posiadają właściwości antyseptyczne i łagodzące ból.

Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w gotową mieszankę miodu i przypraw, taką jak np. Miód do kawy z przyprawą kardamonową dostępny w ofercie Pasieki Bartnik Mazowiecki. Zawiera: miód wielokwiatowy, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki. Takie korzenne nuty bardzo dobrze komponują się z lekką goryczką kawy.

Źródła:

  1. Abalo, R. (2021). Coffee and Caffeine Consumption for Human Health. Nutrients, 13(9), 2918. Pobrane z: LINK
  2. Allen, L. (2023). Coffee Statistics: Consumption, Preferences, & Spending. Pobrane z: LINK
  3. Wojciechowska-Budzisz, M. (2023). Miód gryczany. Pobrane z: LINK
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie