Żurawina na drogi moczowe

Zawarte w żurawinie lecznicze składniki sprawiają, że bakterie „ześlizgują się” ze ścian pęcherza i cewki moczowej i są sprawnie wypłukiwane z organizmu. Żurawina na drogi moczowe to najlepszy domowy sposób na zapalenie pęcherza, moczowodów, a nawet nerek!

Żurawina – właściwości i zastosowanie

Stany zapalne dróg moczowych to schorzenie często dotykające kobiety – zwłaszcza w ciąży lub po menopauzie, dzieci, a także mężczyzn ze schorzeniami prostaty. Leki roślinne stosowane w terapii tego schorzenia to najczęściej:

  • środki bakteriobójcze – dezynfekujące drogi moczowe takie jak liść mącznicy (Uvae ursi folium) oraz liść borówki brusznicy (Vitis ideae folium). Zawierają one działające bakteriobójczo glikozydy fenolowe
  • akwaretyczne (płuczące), czyli zwiększające objętość wydalanego moczu bez wpływu na gospodarkę elekrolitową – są to zioła zawierające związki flawonoidowe i saponiny takie jak liść brzozy (Betulae folium), liść pokrzywy (Urticae folium), liść ortosyfonu (Orthosiphonis folium), ziele fiołka trójbarwnego (Violae tricoloris herba), korzeń mniszka z zielem (Taraxaci radix cum herba), ziele nawłoci (Solidaginis herba).

Pewne znaczenie posiadają też surowce zielarskie zawierające olejki eteryczne, takie jak: owoc jałowca, korzeń lubczyka, owoc pietruszki.

Ale szczególną pozycję wśród roślin leczniczych zalecanych w schorzeniach układu moczowego zajęły w ostatnich latach rodzima żurawina błotna (Oxycoccus palustris) oraz rosnąca w Ameryce Północnej żurawina wielkoowocowa (Oxycoccus macrocarpus).

Jej dojrzałe owoce  (Oxycocci fructus) zawierają liczne kwasy organiczne, między innymi kwas chinowy, jabłkowy, cytrynowy, benzoesowy, galusowy, askorbinowy.

Zawierają też karotenoidy, fenolokwasy, antocyjany oraz procyjanidyny. Z uwagi na wysoką zawartość kwasu benzoesowego, czyli naturalnego konserwantu, mogą być przez kilka miesięcy przechowywany w stanie surowym.

Żurawina w medycynie ludowej

W polskiej medycynie ludowej sok z owoców żurawiny od wieków był stosowany w leczeniu zapalenia nerek, pęcherza i moczowodów. Był też cenionym środkiem napotnym i przeciwgorączkowym. Sok razem z miodem podawany był w leczeniu przeziębienia. Ponadto owoce żurawiny miały też duże znaczenie w polskiej kuchni, szczególnie na kresach wschodnich. Sporządzano z nich konfitury, galaretki, orzeźwiające napoje. Powszechnie były też dodawane do kiszenia kapusty, w celu zapobieżenia rozwojowi nieprawidłowej flory bakteryjnej.

Żurawina wielkoowocowa, zwana też żurawiną amerykańską, jest bardzo podobna do naszej żurawiny błotnej, rodzi też podobne owoce, ale większe, o średnicy do 2 cm. Ma też większe liście, a dolna część blaszki liściowej posiada popielate zabarwienie. Żurawina wielkoowocowa rośnie we wschodnich regionach Ameryki Północnej. Współwystępuje tam z żurawiną błotną.

Dla północnoamerykańskich Indian żurawina była jedną z najważniejszych roślin leczniczych. Stosowali ją w leczeniu wielu chorób, m.in. gorącymi okładami ze zmiażdżonych owoców leczyli rany.

Już w XVII wieku pierwsi osadnicy w Ameryce uznali owoce żurawiny wielkoowocowej nie tylko za wartościowy środek spożywczy, ale również za środek leczniczy. Obserwując Indian zaczęli je też stosować w leczeniu różnych infekcji, w tym infekcji dróg moczowych.

Dawniej sądzono, że sok żurawinowy zastosowany w terapii infekcji dróg moczowych zakwasza mocz i w ten sposób uniemożliwia rozwój bakterii. To założenie zostało jednak kilkanaście lat temu obalone. W roku 1998 w The New England Jurnal of Medicine opublikowano badania stwierdzające, że procyjanidyny zawarte w owocach żurawiny mogą zapobiegać rozwijaniu się bakterii pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) w drogach moczowych.

Publikacja ta spowodowała ogromne zainteresowanie żurawiną,  zapoczątkowała całą serię kolejnych badań nad nad farmakologiczną aktywnością zawartych w niej substancji.

Obecnie uważa się, że owoc żurawiny zawiera substancje uniemożliwiające przyleganie bakterii do ścian pęcherza i cewki moczowej – bakterie nie mogąc się zagnieździć są usuwane z organizmu wraz z moczem i do zakażenia nie dochodzi.

Współczesne preparaty otrzymywane z owoców żurawiny posiadają rosnące  znaczenie w profilaktyce nawracających zakażeń dróg moczowych, szczególnie pęcherza moczowego.

Stwierdzono, że w okresach sprzyjających zakażeniu, profilaktyczne podawanie takich preparatów może znacznie zredukować nawroty choroby. Warto je także przyjmować oraz pić sok żurawinowy kiedy objawy infekcji już się pojawią – złagodzą objawy choroby i przyspieszą powrót do zdrowia.

Żurawina – skąd pochodzi i kiedy jest na nią sezon?

Rosnąca w Polsce żurawina błotna to wiecznie zielona krzewinka o rzadko ulistnionych, płożących pędach. Ma skórzaste, błyszczące, eliptyczne liście, z charakterystycznie podwiniętymi brzegami. Kwitnie od czerwca do lipca – w kątach liści, na długich szypułkach pojawiają się wtedy niewielkie, różowe kwiaty. Owocem jest czerwona, kulista jagoda, o średnicy około 1 cm. Żurawina błotna dojrzewa we wrześniu. Owoce zbiera się po pierwszych przymrozkach.

W USA i Kanadzie żurawina wielkoowocowa uprawiana jest od przeszło 150 lat. Na małą skalę uprawiana jest też w Europie – bardzo dobrze rośnie na torfowiskach nad Morzem Północnym. Plantacje żurawiny wielkoowocowej zakłada się na wyrównanych torfowiskach lub na glebach o wysokim poziomie wody gruntowej. Aby opóźnić kwitnienie i zwalczyć szkodniki, plantację zalewa się na wiosnę wodą.

zurawina leczy drogi moczowe

Wczesną jesienią dojrzałe owoce zbiera się specjalnymi kombajnami, a następnie czyści na wialniach-sortownikach. Plon dochodzi nieraz do 2 ton owoców z hektara.

W USA i Kanadzie pod nazwą „cranberry” występuje żurawina błotna – „small cranberry”, żurawina wielkoowocowa – „large cranberry”, „common cranberry” oraz mącznica lekarska – „upland cranberry”. Jednak dla większości „cranbery” to pochodząca z plantacji żurawina wiekoowocowa.

Na torfowiskach wysokich w Skandynawii, Islandii i Szkocji rośnie żurawina drobnolistkowa (Oxycoccus mikrocarpus). Jej owoce uważane są też za surowiec leczniczy.

Żurawina drobnolistkowa różni się od żurawiny błotnej i wielkoowocowej mniejszymi rozmiarami, mniejsze są jej liście i owoce. Jest to roślina dalekiej północy. W Polsce występuje bardzo rzadko.

17.08.2018
Pracujesz ciężko cały rok, a w wyjątkowo trudnych chwilach myślisz: „na wakacjach wreszcie odpocznę”. Wyobrażasz sobie, jak świetnie będziesz się czuła, gdy nadmiar obowiązków przestanie cię przytłaczać. Jedziesz wreszcie na urlop pełna nadziei na odpoczynek i… już pierwszego dnia budzisz się z bólem głowy albo doświadczasz innych dolegliwości. 
06.09.2018
Większość z nas ma od czasu do czasu ten problem – nagle zaczyna TAM piec, swędzieć, pojawiają się upławy. Co zrobić, żeby nie dopuścić do rozwoju zakażenia? A jeśli pierwsze objawy się pojawią  – w jaki sposób zatrzymać chorobę? Radzi ekspert, ginekolog-położnik dr n. med. Grzegorz Południewski, ekspert portalu Zdrowa ONA.
06.11.2018
Uczucie kamienia w żołądku, wzdęcia, problemy z wypróżnieniem… Każdemu od czasu do czasu przytrafiają się różnego rodzaju problemy żołądkowo-jelitowe. Dobrze więc mieć w swojej domowej, ziołowej apteczce lecznicze produkty lub herbatki z tych czterech roślin – na pewno przyniosą ulgę. Sprawdź, które zioła na trawienie są najlepsze.
30.01.2018
Medycyna chińska wie, jak pomóc mamie i dziecku podczas 40 tygodni ciąży. Znajdzie radę zarówno na klasyczne dolegliwości, jak i niespodziewane kłopoty zdrowotne.
19.10.2018
Przerażony maluch budzi się w nocy. Oddycha ze świstem, a jego kaszel jest suchy, chrapliwy i brzmi jak szczekanie. To objawy zapalenia krtani, które u małych dzieci przebiega gwałtowniej i ostrzej niż u dorosłych. Jak złagodzić zapalenie krtani u dzieci tłumaczy Joanna Gzik, pediatra.
21.06.2018
Jeśli wybierasz się latem na wędrówkę po Alpach, rozglądaj się uważnie. Możesz wypatrzeć na górskich łąkach spore, złociste kwiaty kształtem przypominające stokrotkę osadzone na blado zielonej, pokrytej puchem łodydze. To arnika górska (Arnica montana), jedna z najcenniejszych roślin leczniczych.