Strona główna Zdrowie na talerzu Zupy przeciwzapalne
Strona główna Zdrowie na talerzu Zupy przeciwzapalne

Zupy przeciwzapalne

autor: Agnieszka Leciejewska

Jeśli chorujesz na jakieś choroby przewlekłe, jesteś narażona na duży stres, albo mieszkasz w mieście o zanieczyszczonym powietrzu, w twoim organizmie może tlić się przewlekły stan zapalny. Sprawdź przepisy na najlepsze zupy warzywne, które zadziałają przeciwzapalnie.

Na chore nerki i problemy z pęcherzem.

Substancje zawarte w korzeniach pietruszki działają moczopędnie. Będą pomocne przy zmniejszonym wydalaniu moczu, obrzękach oraz kamicy moczowej. Dodatkowe działanie przeciwzapalne zupy z pietruszki wspomaga leczenie stanów zapalnych nerek i pęcherza.

1. Krem pietruszkowy

Składniki na 3 porcje:

  • 4-5 dużych korzeni pietruszki
  • 2-3 marchewki
  • małą cukinia
  • liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • litr wody
  • łyżka posiekanej natki

Warzywa obrać, umyć i pokroić w talarki. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy warzywa będą miękkie, zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać natką.

Dla mieszkańców dużych miast.

Każdego dnia są oni narażeni na wszechobecne zanieczyszczenia powietrza, które są źródłem szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. Te zaś niszczą zdrowe komórki sprzyjając stanom zapalnym i rozwojowi nowotworów. Dania doprawione kurkumą mogą pomóc. A wszystko dzięki składnikowi kurkumy – kurkuminie. Jak pokazują liczne badania substancja ta ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Może hamować aktywność enzymów odgrywających istotną rolę w utrzymaniu przewlekłego zapalenia. Dzięki temu kurkuma może zapobiegać i wspomagać leczenie chorób przewlekłych np. neurodegeneracyjnych, serca i układu krążenia, schorzeń płuc, chorób metabolicznych, autoimmunologicznych, a nawet  nowotworów.

2. Zupa jarzynowa z kurkumą

Składniki na 4 porcje:

  • pół średniego kalafiora
  • 4 ziemniaki
  • średnia marchewka
  • 4 ziemniaki, marchewka
  • ¾ szklanki zielonego groszku z puszki
  • sól i pieprz
  • kurkuma i curry do smaku

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować aż ziemniaki będą miękki. Do zupy dodać podzielony na różyczki kalafior, groszek, 3/4 łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki indyjskiego curry. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Podawać z dodatkiem jogurtu.

Najlepsza dla stawów.

Dania rybne z ryb morskich to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Poprawiają one ruchomość stawów oraz nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzących procesy zapalne. Tłuste ryby dostarczają też witaminę D. Ta zaś ułatwia przyswajanie wapnia i również działa przeciwzapalnie.

3. Zupa rybna z ziemniakami

Składniki na 3 porcje:

  • 2 kostki mintaja
  • 2 małe marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 2 pomidory
  • 2 małe ziemniaki
  • 5-6 szklanek wody
  • łyżka posiekanej natki
  • ząbek czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • rozmaryn
  • sól

Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem. Po 15 minutach włożyć rybę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać rozmaryn, sól, czosnek, ziele angielskie. Gotować jeszcze 10 minut. Rybę delikatnie wyjąć, zmniejszyć ogień. Pomidory, umyć, sparzyć obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Rybę przełożyć na talerz, zalać gorącą zupą. Na koniec posypać pospać posiekana natką.

Sprawdź przepisy na zupy rozgrzewające.

Powiązane artykuły