Spis treści
Jak stosować kurkumę?
Kurkuma, czyli ostryż długi, to roślina z rodziny imbirowatych, jedna z najbardziej cenionych przypraw świata. Zalicza się ją do tzw. superfoods, czyli żywności zawierającej bardzo cenne i wyjątkowe składniki odżywcze. Aby skorzystać z tych unikalnych właściwości, wiele osób sięga po suplementy z kurkumą. Preparaty zawierające ekstrakty z ostryżu długiego są dobrze przyswajalne i wygodne – wystarczy połknąć kapsułkę.
Specjaliści zajmujący się zdrową dietą chętniej polecają jednak naturalną kurkumę, np. stosowaną jako przyprawa w kuchni. Wystarczy szczypta, by potrawa nabrała złocistego koloru. Dodana do ryb zmniejsza intensywność ich zapachu. Słodko-ostra nuta podkreśla i wzmacnia smak każdego dania, które przy okazji zyskuje sporo prozdrowotnych właściwości.
Największą jednak popularnością, zwłaszcza ostatnio, cieszą się: woda z kurkumą, napary i inne napoje z tą popularną przyprawą.
Woda z kurkumą – przepisy
Woda z kurkumą
Składniki:
- szklanka letniej przegotowanej wody
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki miodu
Składniki napoju dokładnie wymieszaj po każdym łyku napoju. Kurkuma osadza się na dnie szklanki, bo nie rozpuszcza się w wodzie.
Rozgrzewający napar
Składniki:
- szklanka wody
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- odrobina miodu
- szczypta pieprzu
Wodę podgrzej, tak by była bardzo ciepła, ale nie wrząca. Do kubka wsyp przyprawę, dodaj szczyptę pieprzu i odrobinę miodu. Dokładnie wymieszaj napój. Warto robić to po każdym łyku, by kurkuma nie opadła na dno szklanki.
Dlaczego warto pić kurkumę z ciepłą wodą codziennie rano?
Picie wody z kurkumą to sposób na poranki pełne energii. Napój dodaje wigoru, pobudza i korzystnie wpływa na nastrój. Wodę z kurkumą najlepiej wypijać rano na czczo, wtedy działa bardziej intensywnie.
Napój można też popijać porcjami w ciągu dnia. Pomaga to nawodnić organizm. Korzystnie wpływa także na cerę. Po kilku tygodniach picia wody z kurkumą staje się promienna, zdrowa i odzyskuje młodzieńczy blask.
Woda z kurkumą – właściwości lecznicze
Napoje, takie jak woda z kurkumą, uważane są za jedne ze skuteczniejszych i naturalnych środków przeciwzapalnych. Lecznicze właściwości kurkumy to głównie zasługa kurkuminy. Dzięki niej woda z kurkumą:
- wspomaga układ pokarmowy, pobudza wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie. Może też zapobiegać zaparciom, wzdęciom i gazom
- wymiata z organizmu toksyny, wspomaga pracę wątroby i nerek
- poprawia samopoczucie i dodaje energii, łagodzi objawy depresji
- ma działanie przeciwutleniające – zgodnie ze skalą ORAC (oxygen radical absorbance capacity), określającą zdolność wiązania szkodliwych wolnych rodników, kurkuma jest silnym antyoksydantem o mocy przewyższającej działanie witaminy C i E. Dzięki temu może wymiatać szkodliwe wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu
- wzmacnia układ odpornościowy
- usprawnia metabolizm i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Picie 1 szklanki wody z kurkumą dziennie może zmniejszać ryzyko rozwoju komórek nowotworowych, zwłaszcza w przypadku raka wątroby, jelita grubego i płuc
Dlaczego warto pić kurkumę z ciepłą wodą na noc?
Picie kurkumy z ciepłą wodą na noc to w medycynie naturalnej jeden ze sposobów na spokojny i zdrowy sen. To korzystny nawyk zwłaszcza dla osób zestresowanych oraz cierpiących na bóle stawów, np. chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów.
Napój z kurkumą wpływa pozytywnie na nastrój. Badania pokazują, że kurkumina zawarta w kurkumie ma działanie przeciwdepresyjne, zmniejsza poziom hormonów stresu, zwiększając ilość serotoniny w mózgu. Wpływa to korzystnie na jakość snu.
Zaburzenia snu są częstym problemem osób cierpiących na choroby zwyrodnieniowe stawów. W takim przypadku z pomocą także przyjdzie kurkuma, która ma silne właściwości przeciwzapalne. Picie wody z jej dodatkiem przed snem pomaga łagodzić bóle stawów, co ułatwia zasypianie oraz zapewnia zdrowy i mocny sen.
Woda z kurkumą dla juniora i seniora
Wodę z kurkumą może pić właściwie każda zdrowa osoba, nawet dzieci, które skończyły 2-3 lata (nie częściej jednak niż 3-4 razy w tygodniu). Osobom dorosłym zaleca się wypijanie przynajmniej szklanki wody z kurkumą dziennie. Warto przy tym pamiętać, by dzienna dawka kurkumy nie przekraczała 2 gramów.
Woda z kurkumą – przeciwwskazania
Choć woda z kurkumą to samo zdrowie, nie wszyscy mogą po nią sięgać bez obaw. Lepiej jej unikać:
- w ciąży i w okresie karmienia piersią – woda z kurkumą ma właściwości rozkurczające, co może zwiększać ryzyko poronienia
- przy regularnym przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych i przeciwcukrzycowych – kurkumina nasila działanie tych leków. Może to prowadzić do krwotoków i znacznie obniżyć poziom cukru we krwi
- podczas chemioterapii i przed planowaną operacją
- przy cerze naczynkowej – kurkuma ma działanie rozgrzewające, rozszerza naczynia krwionośne, co może skutkować rumieniem na twarzy
- przy niskim ciśnieniu tętniczym krwi – kurkuma obniża je jeszcze bardziej
- przy alergii – nawet szczypta przyprawy u niektórych osób może wywołać silne uczulenie
- przy kamicy nerkowej, zapaleniu trzustki i wątroby, a także przy zgadze i wrzodach, by nie nasilać dolegliwości
Kurkuma z miodem
Kurkuma ma dość intensywny zapach i ostry smak, który możemy złagodzić dzięki dodatkowi miodu. Podobnie jak ostryż, miód ma liczne właściwości prozdrowotne.
Łącząc kurkumę z miodem, można otrzymać tzw. złoty miód – jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, skutecznie zwalczający nawet lekooporne bakterie. Jak go zrobić? Na 1 kg miodu (najlepiej płynnego) potrzeba od 4 do 5 płaskich łyżeczek mielonej kurkumy. Składniki należy ze sobą i starannie wymieszać. Pozostawić, a po 2-3 dniach ponownie wymieszać (kurkuma słabo rozpuszcza się w miodzie i opada na dno słoika).
Miód z kurkumą trzeba przechowywać w chłodnym, zacienionym i suchym miejscu, najlepiej w lodówce. W tym czasie miód może naturalnie się skrystalizować.
Kurkuma z miodem na czczo
Kurkuma i miód zawierają razem kilkaset różnych substancji, które wspomagają odporność i odpowiadają za działanie antybakteryjne. Dlatego złoty miód warto spożywać jesienią i zimą w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.
Profilaktycznie zaleca się zjadanie łyżeczki mikstury 3-4 razy w tygodniu na czczo. Łyżeczkę kurkumy z miodem warto ssać powoli, stopniowo rozpuszczając miksturę i połykając ją ze śliną. Przy infekcji można zjadać nawet 3-4 łyżeczki kurkumy z miodem dziennie.
Jak pić kurkumę i imbir – napar
Głównym składnikiem odpowiadającym za właściwości lecznicze kurkumy jest kurkumina. To barwnik i silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Jego zawartość w kurkumie jest stosunkowo niska i wynosi 2-6 proc. W dodatku kurkumina rozpuszcza się w wodzie słabo, dlatego nasz organizm gorzej ją przyswaja, co utrudnia wykorzystanie bezcennych dla zdrowia właściwości kurkumy. By zwiększyć przyswajalność kurkuminy, kurkumę warto dodawać do ciepłego napoju, np. do naparu z imbiru.
Napój z imbiru, kurkumy, cytryny i miodu
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- plasterek świeżego imbiru
- mielony czarny pieprz
- miód lipowy
Plaster świeżego imbiru zalej szklanką wrzątku. Parz pod przykryciem 15-20 minut. Do naparu dolej szklankę ciepłej wody, wsyp kurkumę, dodaj szczyptę czarnego pieprzu, miód i wymieszaj składniki.
Jak pić kurkumę z pieprzem?
Wchłanianie kurkuminy zwiększa także czarny pieprz. Ta popularna przyprawa dodana do napojów z kurkumą zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet 20-krotnie. Szczyptę pieprzu można dodawać do każdego napoju zawierającego kurkumę, np. do napoju z miodem i cytryną.
Składniki:
- szklanka wody
- łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki mieszanki kurkumy z czarnym pieprzem
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wieczorem miód zalej połową szklanki ciepłej wody o temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni. Dokładnie wymieszaj, aż miód się rozpuści. Rano dodaj mieszankę kurkumy i czarnego pieprzu oraz sok z cytryny. Dodaj połowę szklanki bardzo ciepłej, ale nie wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie i wypij.
Sok z kurkumy
Do większości napojów z kurkumą dodaje się przyprawę w proszku, otrzymaną po zmieleniu wysuszonego kłącza ostryżu. Ale świeże kłącze jest znacznie lepsze. Można je oczyścić, wrzucić do wyciskarki i wycisnąć sok.
Wystarczy wypijać mały kieliszek soku (100 mg dziennie), aby przywrócić właściwe pH żołądka i złagodzić objawy nadkwasoty. Sok z kurkumy chroni wątrobę przed uszkodzeniami. Zapewnia też równowagę pomiędzy bilirubiną i biliwerdyną, co jest kluczowe dla zachowania zdrowia wątroby.
Jak pić kurkumę na odchudzanie?
Kurkuma może być cennym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Wspomaga układ pokarmowy i poprawia trawienie. Tłumi apetyt i daje uczucie sytości. Oczyszcza też organizm z toksyn, dzięki czemu przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.
Osoby, które chcą rozpocząć odchudzanie z kurkumą, nie powinny przesadzać z dzienną dawką przyprawy. Najlepiej zacząć od wypijania małych ilości – od 1/4 szklanki napoju z kurkumą jednorazowo. Stopniowo można zwiększać porcje, o ile są dobrze tolerowane przez organizm. W trakcie kuracji lepiej też ograniczyć dodawanie kurkumy jako przyprawy i unikać suplementów z kurkumą.
Czy suplementy z kurkumą są zdrowe?
Porcja odchudzającego napoju powinna zawierać od 1/4 do 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy dodanej do 200 ml wody lub mleka roślinnego, np. kokosowego. Rano na czczo można wypić szklankę ciepłej wody z kurkumą i miodem, 15 minut przed obiadem wypić szklankę wody z kurkumą i pieprzem, a przed snem szklankę koktajlu z kurkumą.
Koktajl z kurkumą
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- kwaśne jabłko
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sok z połowy cytryny
- szczypta pieprzu czarnego
Zmiksować składniki koktajlu.
Odchudzająca kuracja kurkumą powinna trwać nie dłużej niż miesiąc. Warto ją łączyć z regularną aktywnością fizyczną i zdrową dietą. Po tym czasie najlepiej zrobić miesięczną przerwę i ponownie rozpocząć picie napojów z kurkumą.
Napoje z kurkumą to samo zdrowie. Odpowiednio przygotowane i pite z umiarem wspierają funkcjonowanie organizmu, dodają energii, pobudzają i zapewniają zdrowie na długie lata.
Złote mleko – właściwości i przeciwwskazania
Żródła:
- Fusar-Poli, L., Vozza, L., Gabbiadini, A., Vanella, A., Concas, I., Tinacci, S., i in. (2020). Curcumin for depression: a meta-analysis. Critical Reviews in Food science and Nutrition, 60(15), 2643–2653. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31423805/.
- Wierońska, J.M. (2017). Kurkuma – roślinne panaceum. Wszechświat, 118(4 ̶ 6), 117-125. https://wszechswiat.ptpk.org/index.php/wszechswiat/article/view/177/84.