Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyKurkuma – właściwości, działanie i zastosowanie Herbata z kurkumą – przepis i właściwości lecznicze

Herbata z kurkumą – przepis i właściwości lecznicze

autor: Weronika Jarek-Radłowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Herbata z kurkumą to prosty w przygotowaniu napar pełny mnóstwa prozdrowotnych właściwości. Taki napój idealnie rozgrzeje nasze organizmy i przyczyni się do wzmocnienia odporności na infekcje.

Kurkuma jest doskonałym uzupełnieniem jesienno-zimowej diety i powinna być częstym gościem w kuchni. Ma jednak bardzo charakterystyczny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Niektórzy wręcz unikają spożywania kurkumy z tego powodu. Szoty czy koktajle z jej dodatkiem są witaminową bombą, ale mają specyficzny, lekko gorzkawy posmak. Proponujemy łagodniejszą w smaku alternatywę zimową herbatę z kurkumą.

Dobroczynna moc kurkumy

Kurkuma wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych i od dawna jest stosowana w krajach azjatyckich ze względu na swoje prozdrowotne działanie. Zawarte w niej składniki wyróżnia przede wszystkim działanie:

  • antyoksydacyjne
  • przeciwzapalne
  • antymutagenne
  • neuroochronne
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwnowotworowe (tę kwestię należy zawsze omówić z lekarzem, gdyż żaden suplement ani naturalny środek nie mogą być podstawą leczenia)

Głównym naturalnym źródłem dobroczynnych substancji występującym w kłączu kurkumy jest kurkumina. Warto pamiętać, że aby wchłaniała się lepiej, czyli miała lepszą biodostępność, należy wspomóc ją dodatkiem piperyny (czyli na przykład czarnego pieprzu).

Herbata z kurkumą – właściwości

Herbata z dodatkiem kurkumy pomaga w walce z infekcjami wirusowymi i wspomaga układ odpornościowy. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne, dlatego warto sporządzać taki napój profilaktycznie. Pobudza działanie enzymów żółciowych. Wykazuje działanie rozkurczowe, a więc warto ją pić także w trakcie menstruacji. Sięgajmy po nią śmiało, gdy czujemy, ze dopada nas przeziębienie.

Na co pomaga herbata z kurkumą?

Herbata z dodatkiem kurkumy pomaga na: dolegliwości żołądkowe, niestrawność i zaparcia, wspiera organizm podczas infekcji i pomaga w leczeniu stanów zapalnych, jest dobra na problemy z cholesterolem i z ciśnieniem. Łagodzi zapalenie stawów. Pomaga usunąć z organizmu toksyny, a więc wpływa na oczyszczanie organizmu. Może także wspomagać regenerację i łagodzić bóle mięśni u sportowców oraz osób aktywnych fizycznie.

Jak zrobić herbatę z kurkumą? Przepis

Przygotowanie herbaty z kurkumą jest bardzo proste. Oto składniki:

  • czarna herbata liściasta – około 1,5 łyżeczki, ale to zależy od tego, jak mocną herbatę lubimy (jeśli pijemy herbatę zaparzaną z torebki, to też jest w porządku)
  • szklanka przegotowanej wody
  • centymetr korzenia kurkumy lub pół łyżeczki sproszkowanej przyprawy
  • plasterek cytryny

Herbatę zaparzamy tak, jak robimy to zazwyczaj, czyli zalewamy ją szklanką gorącej wody, dodajemy obrany i pokrojony lub starty na grubych oczkach korzeń kurkumy lub łyżeczkę proszku. Czekamy kilka minut i pijemy na zdrowie.

W sklepach z żywnością ekologiczną można też kupić gotową mieszankę herbaty z kurkumą w postaci suszu herbaty liściastej i dodatków lub torebki do zaparzania ekspresowego. Napój można pić zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Nie traci swoich właściwości.

7 przepisów na rozgrzewające herbaty zimowe

Jakie dodatki do herbaty z kurkumą?

Możemy sięgnąć po wiele aromatycznych przypraw, a to, których użyjemy do naszej herbaty, zależy tylko i wyłącznie od preferencji smakowych. Sprawdzą się tutaj doskonale klasyczne dodatki do herbaty, takie jak: plasterki cytryn lub pomarańczy, imbir, goździki. Herbatę z kurkumą możemy dosłodzić naturalnym miodem lub brązowym cukrem. Tak przygotowana herbata z kurkumą i imbirem oraz dodatkami to doskonały rozgrzewający napar na chłodne dni, a także miły towarzysz wieczorów spędzonych pod ciepłym kocem, z książką lub dobrym filmem.

Kto powinien się powstrzymać od spożywania kurkumy?

Ze spożywania kurkumy, a także dodawania jej do herbaty, powinny zrezygnować kobiety w ciąży oraz karmiące, a także osoby borykające się z chorobami wątroby, kamicą żółciową, chorobami związanymi z układem pokarmowym (nadżerkami żołądka, wrzodami czy zapaleniem jelit). Przyprawa może mieć działanie drażniące. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem.

Źródła:

  1. Hewlings, S. J., Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/?fbclid=IwAR05vK-s8ilEBuqe73xHtycTGSIFP6q1RX5AHA5iC5GeqVLrBNwv9alK4n
  2. Hurley, L. L., Akinfiresoye, L., Nwulia, E., Kamiya, A., Kulkarni, A. A., Tizabi, Y. (2013). Antidepressant-like effects of curcumin in WKY rat model of depression is associated with an increase in hippocampal BDNF. Behavioural Brain Research, 239, 27–30. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166432812006997
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły