Strona główna Zdrowie Ryż z kurkumą – przepisy

Ryż z kurkumą – przepisy

autor: Portal NoZ Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Ryż z kurkumą (żółty ryż) to idealny dodatek do dań mięsnych lub warzywnych. Na jego bazie powstają potrawy na słodko, na słono, przystawki lub dania główne. Żółty ryż idealnie współgra z różnymi dodatkami i przyprawami. Jego piękny, intensywny kolor sprawi, że potrawa będzie się doskonale prezentować na talerzu.

Strona główna Zdrowie Ryż z kurkumą – przepisy

Jak zrobić żółty ryż?

Do przygotowania ryżu z kurkumą będziesz potrzebować 100 g opłukanego ryżu (świetnie sprawdzi się np. ryż basmati) i oczywiście kurkumy. Przełóż ryż do garnka, zalej wodą (w ilości dwukrotnie większej niż ryż). Gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy woda odparuje, dodaj odrobinę oleju oraz łyżeczkę kurkumy. Całość dobrze wymieszaj – żółty ryż z kurkumą jest gotowy.

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Azji, która, poza intensywnie złocistym kolorem i orientalnym zapachem, charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, antybakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Z tych względów od wieków była wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, nie tylko jako dodatek do dań, ale również w celach leczniczych.

Pomysły na dania na bazie ryżu z kurkumą

Z żółtego ryżu możesz przygotować wiele wyśmienitych dań, którymi zaskoczysz nie tylko domowników, ale również najbardziej wybrednych gości.

Ryż z kurkumą i warzywami

Przepis na zdrowe danie, jakim jest ryż z kurkumą i warzywami, docenią osoby, które dbają o sylwetkę. Można je przygotować na lekką kolację lub szybki lunch.

Przygotuj:

  • 100 g ryżu
  • łyżeczkę kurkumy
  • pół czerwonej papryki
  • 1 małą cukinię
  • 1 czerwoną cebulę
  • oliwę z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszkę pomidorów krojonych bez skórki
  • sól
  • po pół łyżeczki tymianku i kolendry

Na patelni podduś na niewielkiej ilości oliwy z oliwek kolorowe warzywa: paprykę i cukinię (pokrojone w słupki), a także czerwoną cebulę posiekaną w piórka. Gdy warzywa puszczą sok, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pomidory bez skórki, sól do smaku, a także tymianek i kolendrę. Do podduszonych warzyw dodaj 100 g żółtego ryżu doprawionego łyżeczką kurkumy, przykryj i pozostaw na kilka chwil, żeby smaki się „przegryzły”. Gotowe!

Ryż z kurkumą i kurczakiem

To lekkostrawna potrawa, która charakteryzuje się pikantnym smakiem.

Przygotuj:

  • 100 g ryżu
  • łyżeczkę kurkumy
  • 350 g piersi z kurczaka
  • puszkę kukurydzy
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 czerwoną paprykę
  • 200 g fasolki szparagowej
  • szklankę bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • mieloną paprykę i imbir
  • kolendrę
  • sproszkowaną papryczkę chili
  • olej do smażenia

Mięso pokrój w kostkę, lekko posól, posyp odrobiną chili. Wstaw do lodówki na ok. godzinę, po tym czasie podsmaż na kilku łyżkach oleju. Warzywa (kukurydzę, marchewkę pokrojoną w talarki, paprykę pokrojoną w kostkę i fasolkę) zalej bulionem i gotuj na małym ogniu. Do miękkich warzyw dodaj ugotowany na sypko ryż z kurkumą. Wchłonie on resztę płynu, dzięki czemu lekko się rozklei. Do gotowego dania dodaj kurczaka, dopraw szczyptą mielonej papryki i imbiru, a także solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp danie świeżo posiekaną kolendrą.

Ryż smażony z kurkumą, jajkiem i zielonym groszkiem

Przygotuj:

  • 100 g ryżu basmati
  • łyżeczkę kurkumy
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 puszkę groszku
  • olej do smażenia
  • pół łyżki sosu sojowego

Ugotowany al dente ryż basmati posyp kurkumą i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Gdy nabierze złocistego koloru, zsuń go na bok, a na wolną część patelni wybij dwa jajka, posyp pieprzem i solą do smaku, a następnie rozmieszaj. Dodaj odcedzony zielony groszek, wymieszaj z ryżem i dalej podsmażaj, aż groszek będzie miękki. Ryż smażony z kurkumą i dodatkami smakuje najlepiej, gdy polejesz go sosem sojowym.

Ryż z kurkumą i papryką

Przygotuj:

  • 100 g ryżu
  • łyżeczkę kurkumy
  • 1 paprykę
  • 1 czerwoną cebulę
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Do posiekanej i zeszklonej na oleju cebuli dodaj surowy ryż, posyp kurkumą, mieszaj i podsmażaj przez chwilę. Następnie dodaj drobno pokrojoną paprykę i zalej wszystko szklanką bulionu warzywnego. Duś pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały bulion, wtedy dolej kolejną szklankę bulionu i duś pod przykryciem do chwili, gdy ryż stanie się miękki. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Ryż z kurkumą – dodatek do dania głównego

Ryż z kurkumą będzie wyśmienitym dodatkiem do niemal każdego dania. Pasuje do mięsa czerwonego, drobiu, ryb i potraw wegetariańskich. Ryż gotowany z kurkumą, zwłaszcza w wersji na sypko, można podawać z wieloma daniami kuchni polskiej, również jako dodatek do zup. Z kolei ryż smażony z kurkumą bardziej będzie pasował do dań orientalnych. Szczególne miejsce wśród potraw kuchni indyjskiej zajmuje np. aromatyczny ryż z kurkumą i kuminem, charakteryzujący się cytrusowym posmakiem. Sprawdź, która wersja będzie ci najlepiej smakować!

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły