Spis treści
1. Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną
Składniki na 2-3 porcje:
- 4-5 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- liść laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 2,5 litra wody
Do garnka wlać wodę, dodać obrane i starte na tarce warzywa. Dodać dokładnie kaszę jaglaną opłukaną pod bieżąca wodą. Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę masła i ponownie dokładnie wymieszać.
Stop anemii! Zawarte w kaszy jaglanej beta-glukany korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Działają na pierwszą linię obrony, czyli makrofagi, pobudzając je do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Kasza jaglana ma też sporo uodparniającego żelaza, które zapobiega niedokrwistości, dodaje energii i zwiększa wydolność organizmu.
2. Zupa marchewkowa z pomarańczą i curry
Składniki na 4 porcje:
- łyżka oliwy
- duża szalotka
- ząbek czosnku
- 7 dużych marchewek
- 5 szklanek bulionu warzywnego nie solonego
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- skórka otarta z pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 4 łyżki nasion słonecznika
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekana szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wrzucić do garnka obraną i pokrojona w talarki marchewkę. Dobrze wymieszać, dusić 3 minuty. Warzywa zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować ok 15 min. aż marchew będzie miękka.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na krem. Doprawić curry, papryką, pieprzem i dobrze wymieszać. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy i ponownie wymieszać. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika na złoty kolor. Posypać nalaną na talerze zupę.
Dla najmłodszych. Słodka marchewka to ulubione warzywo małych dzieci i jedno z najlepszych źródeł beta- karotenu. Ten zaś w organizmie przekształca się w witaminę A, która, m.in. wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, będące barierą dla szkodliwych drobnoustrojów.
Dodatek pomarańczy wzbogaca danie w witaminę C. Wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych, które niszczą zagrażające nam drobnoustroje. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom i bakteriom trudniej jest dostać się do wnętrza i zaatakować organizm.
3. Krem z zielonego groszku
Składniki na 4 porcje:
- łyżka oliwy
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 szklanki zielonego groszku
- mała cukinia
- ziemniak
- 5 szklanek bulionu warzywnego nie solonego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki nasion dyni
W garnku rozgrzać oliwę. Cebule obrać i posiekać, wrzucić do oleju. Poddusić. Cukinię ograć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ziemniaka obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Cukinię i ziemniaki wrzucić do garnka, chwilę poddusić. Wlać bulion warzywny, doprawić i gotować ok 20 minut na wolnym ogniu.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodać zielony groszek i gotować jeszcze 5-10 minut. Zmiksować zupę, doprawić ostrą papryką. Podawać z nasionami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Zanim zachorujesz. Warzywa strączkowe w tym także zielony groszek to bogate źródło cynku. Jest on najlepszą naturalną obroną przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami.
Cynk jest potrzebny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy. Niedobór cynku powoduje braki limfocytów, a to obniża odporność i powoduje, że często chorujemy.
Źródła:
- Lasota B., Rutkowska B. Dieta ci pomoże. Prószyński i S-ka, 2001
- Makarowska M. Schudnij pysznie jesienią i zimą. Wydawnictwo Feria, 2013