Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

autor: Anna Jarosz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Syrop z kwiatów czarnego bzu pomaga zwalczyć przeziębienie i wzmocnić odporność organizmu. Rozcieńczony wodą mineralną, z dodatkiem kostek lodu może być podawany jako pyszna lemoniada gasząca pragnienie. Syrop z kwiatów czarnego bzu można dodać również do herbaty czy koktajlu.

Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Zdrowotne właściwości czarnego bzu wynikają z bogactwa witamin i minerałów zawartych w roślinie. Czarny bez zawiera dużą ilość flawonoidów, które wykazują silne działanie antyzapalne i antyoksydacyjne, pobudzają także wydzielanie moczu, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz działają rozkurczowo.

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Chcesz zrobić syrop i zastanawiasz się, kiedy jest najlepiej zbierać kwiaty czarnego bzu? Zrób to do południa, ponieważ ich zapach jest wtedy najbardziej intensywny oraz w suchy i ciepły dzień. To ważne, bo w takie dni kwiaty zawierają dużo pyłku, w którym ukryty jest cały smak. Deszcz zmywa pyłek i roślina jest mniej wartościowa. Z tego samego powodu nie myje się kwiatów przed ich wykorzystaniem do przygotowania syropu. Należy pamiętać, żeby zwracać uwagę na wygląd czarnego bzu. Zbierać powinno się białe oraz w pełni rozwinięte kwiaty. Niedojrzałe będą gorzkie w smaku. Ważne też, aby krzaki rosły z dala od ulicy i nie były zanieczyszczone spalinami. Syrop najlepiej zrobić zaraz po zerwaniu kwiatów, gdy są one najbardziej aromatyczne.

kwiaty czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu – sposób przygotowania

Można powiedzieć, że ilu miłośników syropu z kwiatów czarnego bzu, tyle przepisów na jego przygotowanie. My proponujemy prosty i sprawdzony sposób. Aby zrobić syrop, potrzebujesz:

  • 50 dużych baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 1 kilogram cukru (można dodać 50-60 dkg)
  • 2 cytryny
  • Przejrzyj starannie zebrane kwiaty i usuń z nich wszelkie zanieczyszczenia lub małe owady. Następnie oddziel kwiaty od grubych gałązek i wsyp je do garnka. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryn. Gorącym syropem zalej kwiaty, całość zamieszaj, przykryj pokrywką i odstaw do wystygnięcia. Garnek odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 dni. Raz dziennie mieszaj miksturę. Po upływie 3 dni przecedź syrop przez gazę. Jeśli jest mało klarowny, powtórz tę czynność. Uzyskany syrop zagotuj i gorący przelej do butelek lub słoików.
  • Tak przygotowany syrop najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Przetrwa nawet rok. Gdy otworzymy kolejną butelkę z syropem, przechowujmy ją w lodówce.

Syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem

Do przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu nie poleca się używać miodu. Kwiaty trzeba zalać wrzątkiem, a w takiej temperaturze miód traci większość swoich właściwości leczniczych. Optymalna temperatura dla miodu to 35 stopni Celsjusza, bo taka temperatura panuje w ulu. Gdy dodamy miód do płynu, którego temperatura przekracza 45-50 stopni, straci on swoje właściwości prozdrowotne.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – dawkowanie

Syrop z kwiatów bzu czarnego mogą przyjmować dzieci, dorośli oraz kobiety oczekujące dziecka i karmiące piersią. W okresie jesienno-zimowym zaleca się dla dorosłych 3-4 łyżeczki dziennie w oddzielnych dawkach a dla dzieci 1-2 łyżeczki. Profilaktycznie stosuje się jedną łyżeczkę syropu dziennie. Dzieciom najwygodniej podawać syrop rozcieńczony z wodą.

Ze względu na właściwości wykrztuśne, syropu nie powinno się pić tuż przed snem. Syropu z kwiatów czarnego bzu nie powinno się podawać przy odwodnieniu organizmu, ponieważ ma silne działanie napotne, a więc sprzyja dalszemu odwodnieniu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci

Jeśli dziecko ma problemy z częstymi i nawracającymi infekcjami, warto sięgnąć po naturalne metody wspomagające odporność układu immunologicznego. Dzieci, które chodzą do przedszkola czy szkoły narażone są na kontakt z wirusami. Jeśli na to nałoży się dieta uboga w witaminy i minerały oraz stres, infekcja gotowa. Rozwijający się układ odpornościowy warto wzmocnić herbatą z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bzu. Smak syropu jest bardzo przyjemny, słodki i aromatyczny i dzieci chętnie go piją.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – działanie

Syrop z kwiatów czarnego bzu pomaga w leczeniu przeziębień i grypy, ponieważ dość skutecznie hamuje rozwój drobnoustrojów wywołujących infekcje. Zawarte w nim antocyjany i flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, czyli eliminujące wolne rodniki.

Syrop działa napotnie, łagodzi ból gardła i stany zapalne. Może być stosowany przy podrażnieniu dróg oddechowych, które jest skutkiem długotrwałego i dokuczliwego kaszlu. Domowy syrop z kwiatów czarnego bzu ułatwia odkrztuszanie wydzieliny gromadzącej się w drogach oddechowych oraz łagodzi chrypkę. Dowiedziono też, że stosowanie czarnego bzu przy grypie skraca czas choroby o 3-4 dni.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – zastosowanie

Syrop może być stosowany nie tylko w celach leczniczych, ale także jako dodatek smakowy do drinków, jogurtów czy maślanki. Latem można na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu przygotować orzeźwiającą lemoniadę. Zimą będzie cennym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Nie zapominajmy też, że suszone kwiaty czarnego bzu można wykorzystywać do przygotowania zdrowych naparów.

Kwiat czarnego bzu można też smażyć w cieście naleśnikowym. W tym miejscu warto przypomnieć, że zarówno kwiat, jak i owoc czarnego bzu zawiera substancje toksyczne. Dlatego też nie można ich spożywać na surowo.

Przeciwwskazania przy stosowaniu syropu z kwiatów czarnego bzu

Jedynym przeciwwskazaniem jest spożywanie surowych kwiatów, które nie zostały poddane właściwej obróbce termicznej. Warto też pamiętać, że przyjmując zbyt duże dawki przetworów z czarnego bzu, narażamy się na ból brzucha i biegunkę.

Rozpoczynając kurację syropem z kwiatu czarnego bzu, warto obserwować reakcje organizmu. Jeśli pojawią się jakieś dolegliwości lub objawy, które wcześniej nie występowały, należy odstawić syrop i skonsultować stan zdrowia z lekarzem.

Źródła:

  1. Nowak Z. T. Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą. Wydawnictwo Videograf. Chorzów, 2012.
  2. Zielińska-Pisklak M, Szeleszczuk Ł, Młodzianka A. Bez czarny (Sambucus nigra L.) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie. Lek w Polsce 2013; 23 (6-7):266-267.2
  3. Nowak Z. T. Infekcje u dzieci lecz ziołami. Wydawnictwo Aromat Słowa, 2019.
  4. Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować. Wydawnictwo Bosz, 2017.
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły