Strona główna Najnowsze artykuły Olejek cytrynowy – właściwości i zastosowanie
Olejek cytrynowy - jakie właściwości i zastosowanie ma olejek eteryczny z cytryn?
Strona główna Najnowsze artykuły Olejek cytrynowy – właściwości i zastosowanie

Olejek cytrynowy – właściwości i zastosowanie

autor: Katarzyna Koper Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Jego antyoksydacyjne właściwości i piękny zapach sprawiają, że jest chętnie wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Olejek cytrynowy ma też zalety prozdrowotne – wspomaga leczenie nadciśnienia, trądziku i opryszczki. Ułatwia relaksację i łagodzi dolegliwości związane z menopauzą.

Z czego powstaje cytrynowy olejek?

Surowcem do produkcji olejku cytrynowego (Oleum citri) są świeże owoce cytryn, dojrzewających na południu Włoch, ale także na Florydzie i w Kalifornii, w Brazylii i w Argentynie. Otrzymuje się go metodą tłoczenia na zimno. Ma postać bezbarwnej cieczy o żółtawym zabarwieniu i charakterystycznym, silnym cytrynowym zapachu.

Olejek cytrynowy zawiera ponad 40 składników. Najważniejsze z nich to limonen (przeciwutleniacz, który działa uspokajająco i przeciwbólowo), α-pinen (działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, wykrztuśne i rozszerza oskrzela) oraz cytral.

Ze względu na wysoką cenę olejek cytrynowy bywa często fałszowany przez rozcieńczanie terpentyną lub mieszanie z tańszym olejkiem lemongrasowym (olejek z trawy cytrynowej) albo produktami syntetycznymi.

W aromaterapii stosuje się wyłącznie naturalny, 100-procentowy olejek cytrynowy.

Uwaga! Olejek cytrynowy szybko się starzeje! Należy go zatem przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętej butelce.

Olejek różany – właściwości i zastosowanie

Olejek cytrynowy – właściwości i zastosowanie

Wyjątkowe właściwości olejku cytrynowego sprawiają, że ma on szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce.

Olejek cytrynowy niszczy drobnoustroje i wspomaga odporność

Olejek cytrynowy ma wiele właściwości leczniczych. Jego tonizujące działanie na układ nerwowy przyczynia się do obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia krwi i łagodzenia zaburzeń trawiennych związanych ze stresem. Ze względu na działanie odkażające (wykazuje aktywność wobec bakterii, w tym popularnego patogenu Staphylococcus aureus, a także grzybów i wirusów) olejek cytrynowy znajduje zastosowanie w leczeniu zakażeń dróg oddechowych. Właściwości olejku cytrynowego wykorzystywane są też do:

  • płukania jamy ustnej
  • nacierania klatki piersiowej i pleców
  • inhalacji z użyciem kominka aromaterapeutycznego

Ma też działanie immunomodulujące, czyli wzmacniające odporność.

Badania kliniczne potwierdzają także korzystne działanie olejku cytrynowego w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej. Nie wolno jednak na własną rękę stosować go doustnie. Można natomiast sięgnąć po gotowe preparaty farmaceutyczne zawierające olejek cytrynowy, przeznaczone do stosowania w kamicy nerkowej, a także zgadze, niestrawności. Badania in vitro dowodzą, że ma on także działanie przeciwnowotworowe.

Działanie antyseptyczne olejku cytrynowego (w kąpieli i postaci kompresów) bywa pomocne w leczeniu zakażeń skóry, trądziku, opryszczki i brodawek oraz trudno gojących się ran. Sprawdza się także jako środek zmniejszający świąd. Jednak przed zastosowaniem na skórę trzeba go koniecznie rozcieńczyć (2–3 krople olejku cytrynowego w 10 ml oleju jadalnego).

Wyjątkiem jest leczenie brodawek i odcisków – tu silne działanie olejku cytrynowego jest jego atutem. Aby się ich pozbyć, nakładamy nierozcieńczony olejek cytrynowy bezpośrednio na skórę, ale tylko w miejscu, gdzie jest zmiana. Trzeba to robić codziennie, aż do momentu gdy brodawka lub odcisk znikną.

Olejek eteryczny z cytryn do pielęgnacji skóry

Olejek cytrynowy jest chętnie wykorzystywany w produkcji kosmetyków, w szczególności przeznaczonych dla cery trądzikowej oraz cery dojrzałej. Ma działanie oczyszczające i ściągające, zwęża rozszerzone pory, a także rozjaśnia przebarwienia i poprawia gęstość skóry poprzez stymulację syntezy kolagenu.

Olejek cytrynowy sprawdza się także jako składnik domowych maseczek do twarzy, odżywek do włosów i kąpieli regenerujących paznokcie (należy dodać 2–3 krople do ciepłego oleju spożywczego).

Ale uwaga – po zastosowaniu kosmetyków zawierających olejek cytrynowy nie wolno przebywać na słońcu! Zawarte w nim związki kumarynowe powodują nadwrażliwość na promieniowanie UV. Grozi to poparzeniami i powstaniem przebarwień.

Olejek cytrynowy na włosy

Olejki eteryczne poprawiają kondycję włosów, wygładzają i łagodzą skutki ich przesuszenia. Olejek eteryczny cytrynowy ze względu na właściwości rozjaśniające szczególnie sprawdza się w pielęgnacji włosów blond. Nie dość, że delikatnie je rozświetla – dodaje im także blasku. Można dodawać go (nie więcej niż 2-3 krople) do szamponów, masek i balsamów do włosów.

Kosmetyki z dodatkiem olejku cytrynowego wpływają także kojąco na skórę głowy. Regulują wydzielanie sebum, zmniejszają łojotok, a dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym wspomagają także leczenie łupieżu.

Olejek z drzewa herbacianego – kiedy stosować?

Olejek eteryczny cytrynowy ułatwia relaksację

Przewlekły stres powoduje nadmierną aktywację współczulnego układu nerwowego. Przekłada się to na podniesienie tętna i ciśnienia, przyspieszenie akcji serca i oddechu, co w dłuższej perspektywie nie jest korzystne dla zdrowia. Olejek cytrynowy działa tonizująco na układ nerwowy i dzięki temu wycisza fizjologiczne reakcje na wyrzut hormonów stresu. Ułatwia także relaksację i łagodzi stany lękowe. Dlatego jest polecany m.in. kobietom w okresie okołomenopauzalnym, zmagającym się z nadmiernym napięciem nerwowym.

Efekt uspokojenia można osiągnąć, stosując kąpiele z dodatkiem olejku cytrynowego (należy wlać 5–6 kropli do wanny z ciepłą wodą), masaże z olejkiem cytrynowym (2–3 krople olejku wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, oleju migdałowego lub oleju z nasion winogron). Warto też aromatyzować nim powietrze w pomieszczeniach, w których przebywamy. Można używać kominka aromaterapeutycznego albo dodać od 3 do 5 kropli olejku do nawilżacza powietrza.

Olejek cytrynowy na komary i meszki

Ostry zapach olejku cytrynowego skutecznie odstrasza komary i meszki, podobnie jak olejek lawendowy, cedrowy, tymiankowy czy z mięty pieprzowej. Aby pozbyć się towarzystwa natrętnych owadów, można posmarować skórę mieszaniną przygotowaną z 2 łyżek oleju jadalnego z 3–5 kroplami olejku cytrynowego. Trzeba jednak pamiętać, by unikać potem słońca, gdyż olejek cytrynowy pod wpływem promieniowania UV może wywołać podrażnienia na skórze.

Można też przygotować domowy spray na komary i meszki – należy zmieszać 100 ml wody z 30 kroplami olejku cytrynowego, mocno potrząsając, aby powstała emulsja. Spray możemy rozpylić w powietrzu, a także spryskać nim meble ogrodowe.

Źródła:

  1. Brud, W.S., Konopacka-Brud, I. (2001). Pachnąca apteka. Tajemnice aromaterapii. Warszawa: Wydawnictwo Pagina
  2. Zdrojewicz, Z., Minczakowska, K., Klepacki, K. (2014). Rola aromaterapii w medycynie. Family Medicine & Primary Care Review, 4, 387–391. Pobrane z http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-5020b825-ddbb-4f24-8050-fa8fe52e7982

Najnowsze artykuły