Spis treści
Jak powstaje mleczko pszczele?
Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół, które mieszczą się w przedniej części ich głów. Zdolne do wytwarzania mleczka pszczelego są młode pszczoły robotnice, a ich najintensywniejszy czas na produkcję mleczka pszczelego przypada między 3. a 6. dniem życia.
Rola mleczka w pszczelej rodzinie jest bardzo ważna. Młoda robotnica początkowo karmi starsze larwy mieszaniną pierzgi, miodu i wody, przy tym sama intensywnie się odżywia. W tym procesie dokarmiania larw wykształcają się u pszczół robotnic gruczoły gardzielowe i wydziela się przez nie mleczko pszczele. Trwa to od 7. do 14. dnia życia pszczoły. Następnie gruczoły te stopniowo zanikają.
Mleczkiem pszczelim odżywiają się także larwy robotnic i trutni przez pierwsze kilka dni życia. Korzysta z niego także matka pszczela, przez niemal cały okres trwania jej życia. Królowa znacznie wydłuża swoje życie dzięki właściwościom mleczka pszczelego.
Propolis – czym jest kit pszczeli?
Mleczko pszczele – właściwości
Mleczko pszczele to jeden z elementów dziedziny nazwanej apiterapią, która polega na leczeniu produktami pszczelimi. Mleczko pszczele charakteryzuje się płynną, gęstą konsystencją. Jego barwa może być kremowa, niebieskobiała, a nawet brudnoszara. Czyste mleczko pszczele ma charakterystyczny, lekko cierpki, kwaśny i nieco ostry smak. Ma też bardzo słaby, ledwo wyczuwalny kwaśny zapach.
Badania nad mleczkiem pszczelim pozwoliły potwierdzić jego cenne właściwości prozdrowotne:
- mleczko pszczele wykazuje dużą koncentrację cennych witamin z grupy B, A,D i E
- w skład mleczka pszczelego wchodzą aminokwasy, dzięki czemu jest bogate w białko
- mleczko pszczele zawiera biotynę i kwas foliowy
- znajdziemy w nim także makro- i mikroelementy, takie jak: miedź, potas, żelazo, magnez, fosfor, siarka, krzem i cynk
- mleczko pszczele zawiera substancje lipidowe: kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, fosfolipidy, sterole
- jest produktem bardzo dobrze przyswajalnym, z dużą wartością odżywczą
- mleczko pszczele łagodzi objawy wielu chorób i jest wsparciem w ich leczeniu
Jak mleczko pszczele działa na zdrowie?
- wykazuje działanie antybakteryjne
- wspomaga odporność organizmu
- zapobiega odwapnianiu kości po urazach i złamaniach
- znacznie skraca gojenie się ran, również tych powstałych w wyniku oparzeń
- przyspiesza proces odbudowy tkanek miękkich
- sięga się po nie, by wzmocnić koncentrację i poprawić ogólne samopoczucie
- wspomaga regenerację organizmu po wyczerpaniu fizycznym
- włącza się je wspomagająco podczas niwelowania oznak chorób na tle nerwowym, bezsenności czy lęków
- łagodzi objawy menopauzy
- wspomaga rekonwalescencję po ciężkich chorobach oraz niedokrwistości spowodowanej brakiem żelaza
- wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego (zapalenie dróg żółciowych, trzustki)
- korzystnie wpływa na proces przemiany materii
- wzmacnia układ krwionośny, żyły i jest dobre w przypadku zaburzenia krzepnięcia krwi
Pyłek pszczeli – właściwości, działanie i zastosowanie
Jak stosować mleczko pszczele?
Mleczko pszczele można mieszać z miodem i pić z letnią, przegotowaną (ale nie gorącą) wodą. Mleczko pszczele w miodzie można także prosto ze słoika jeść łyżeczką. Warto jednak zadbać, aby łyżeczka była drewniana, a nie metalowa.
Można także kupić już gotowe mleczko pszczele w postaci tabletek lub mleczko pszczele liofilizowane w formie kapsułek jako suplementy. Pamiętajmy przy tym, że takie naturalne wzmacniacze organizmu jak produkty pochodzenia pszczelego, które są prozdrowotną bombą dla naszych organizmów, działają wspomagająco, a nie zapobiegawczo, i nie należy ich traktować jako lekarstwa.
Źródła:
- Wojtacki, M. (1988). Produkty pszczele i przetwory miodowe. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.
- Wójcik, M. (2020). Pyłek, mleczko, jad, pierzga i propolis – dary natury wytwarzane przez pszczoły. Pobrane z https://lyson.com.pl/artykuly-pszczelarskie/2020/01/02/pylek-mleczko-jad-pierzga-i-propolis-dary-natury-wytwarzane-przez-pszczoly/