Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwoZiołaMniszek lekarski Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

autor: Anna Jarosz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Miód pszczeli uzyskany z mniszka lekarskiego uznawany jest za jeden z najzdrowszych miodów. Zawiera cenne składniki mineralne i ważne dla zdrowia witaminy. Dlatego też jest chętnie stosowany w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Miodem z mniszka lekarskiego nazywa się także syrop, który możemy przygotować samodzielnie. A zatem, jak zrobić miód z mniszka lekarskiego, który ma właściwości wspomagające procesy oczyszczania organizmu.

Aby zrobić miód, którego głównym składnikiem jest mniszek lekarski, należy zebrać rozwinięte kwiaty mniszka, najlepiej w miejscu wolnym od zanieczyszczeń i spalin. Samodzielnie przygotowany miód z mniszka lekarskiego z powodzeniem zastąpi miód naturalny.

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku.

Kwiaty mniszka lekarskiego na miód najlepiej zbierać wczesną wiosną, czyli pod koniec kwietnia lub w maju, ponieważ wtedy zawierają najwięcej składników, które wzmacniają układ odpornościowy.

Kwiaty najlepiej zbierać w suchy i słoneczny dzień. Kwiatów mniszka lekarskiego nie należy myć, aby nie spłukać cennego pyłku. Wystarczy luźno ułożyć je na papierowych ręcznikach lub białym płótnie, aby pozbyć się mieszkających w nich owadów. Kwiaty mniszka lekarskiego pozostawiamy na świeżym powietrzu na kilka godzin.

Miód z mniszka lekarskiego – składniki

Aby przygotować miód z mniszka lekarskiego należy zgromadzić:

  • około 400-500 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1l wody
  • 1kg cukru
  • 1 lub 2 mniejsze cytrynAby uniknąć liczenia kwiatów mniszka lekarskiego, należy przyjąć, że potrzebną ilość kwiatów mniszka uzyskamy, gdy uzbieramy litrowy garnek ciasno ubitych koszyczków kwiatowych.

Miód z mniszka lekarskiego – przepis

  1. Kwiaty mniszka zalewamy litrem wody i lekko je ugniatamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po tym czasie przerywamy gotowanie i odstawiamy wywar do ostygnięcia.
  2. Po wystudzeniu wywar wkładamy do lodówki lub stawiamy w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej na 24 godziny, a minimum na całą noc.
  3. Ponownie gotujemy i studzimy wywar. Po wystudzeniu starannie odciskamy cały sok, najlepiej przez gazę lub tetrę. Kwiaty mniszka wyrzucamy np. na kompostownik.
  4. Do wyklarowanego soku, dodajemy sok z jednej lub dwóch mniejszych cytryn i cukier.
  5. Znów gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania (drewnianą łyżką) aż do uzyskania konsystencji płynnego miodu (co zajmuje 1-2 godziny). Trzeba uważać, aby nadmiernie nie odparować wywaru. To ważne, bo zbyt gęsty miód po ostygnięciu skrystalizuje się, będzie twardy i nieprzydatny.
  6. Gorący miód z mniszka lekarskiego rozlewamy do wyparzonych słoiczków, starannie zakręcamy i stawiamy na wieczku.
  7. Cały miodek przechowujemy w temperaturze pokojowej. Miód zachowuje swoje właściwości prozdrowotne przez 12 miesięcy.

Syrop z mniszka lekarskiego z miodem

Szykując syrop z mniszka lekarskiego, który często nazywa się miodem, zamiast cukru możemy użyć prawdziwego miodu.

Proces przygotowania jest taki sam, jak w przypadku korzystania z cukru. Tyle, że – w przypadku zachowania tych samych proporcji, co w pierwszym przepisie – zamiast cukru dodajemy trzy czubate łyżki miodu.

Nalewka z mniszka lekarskiego z miodem

Z kwiatów mniszka lekarskiego najczęściej przygotowuje się syrop pomagający zwalczyć przeziębienie czy uciążliwy kaszel. Kwiaty mniszka lekarskiego mogą posłużyć także do przygotowania doskonałej nalewki, która pita z umiarem ma dobroczynny wpływ na organizm.

Nalewka z mniszka lekarskiego – składniki

  • 100 sztuk świeżych, czyli 4 ubite szklanki rozwiniętych kwiatów mniszka
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 cytryny

Nalewka z mniszka lekarskiego – przepis

  1. Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego należy przebrać, oczyścić i oddzielić płatki od zielonych części koszyczków kwiatowych. Płatki mniszka lekarskiego rozkładamy na papierowych ręcznikach i pozostawiamy na noc, aby wyszły z nich drobne owady.
  2. Rano płatki mniszka lekarskiego wkładamy do słoja.
  3. Cytryny należy dobrze umyć i sparzyć skórkę. Pokrojone w plastry owoce dodajemy do płatków mniszka lekarskiego. Całość zalewamy spirytusem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Następnie odcedzamy uzyskaną miksturę i przelewamy przez papierowy filtr do kawy, aby uzyskać klarowny płyn.
  4. W przegotowanej i ostudzonej wodzie rozpuszczamy miód. Syrop dodajemy do nalewu, starannie mieszamy i rozlewamy do butelek. Zakorkowane butelki odstawiamy na 5-6 tygodni. Po tym czasie można się delektować nalewką.

Zobacz także: https://naturalnieozdrowiu.pl/krem-z-mniszka-lekarskiego/

Na co jest dobry miód z mniszka lekarskiego?

Miód z mniszka znajduje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce:

1.     dolegliwości ze strony wątroby i dróg żółciowych,

2.     schorzeń układu moczowego i nerek,

3.     niestrawności, problemach trawiennych i zaburzeniach żołądkowych,

4.     przeziębienia i grypy,

5.     bólów reumatycznych,

6.     stanów osłabienia,

Miód z mniszka lekarskiego – właściwości lecznicze

  • Miód z mniszka lekarskiego zawiera witaminy A, C i D, które wzmacniają układ odpornościowy oraz kostny.
  • Łagodzi podrażnienia gardła i chrypę a także łagodzi dokuczliwy kaszel..
  • Zawarte w nim witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy.
  • W miodzie z mniszka lekarskiego znajdują się cenne składniki mineralne takie jak potas, magnez, żelazo i krzem, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i odpornościowy.
  • Garbniki pochodzące z mniszka lekarskiego mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dlatego są one przydatne w profilaktyce i leczeniu przeziębień, grypy oraz różnego typu infekcji.
  • Miód z mniszka lekarskiego zawiera także flawonoidy, które działają detoksykacyjnie i triterpeny obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi.Związki te wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne.
  • W miodzie z mniszka lekarskiego obecna jest także asparagina wspomagająca procesy poznawcze, inulina, która chroni jelita przed infekcjami, kwas krzemowy przyspieszający gojenie się ran oraz kwasy polifenolowe, które mają właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne.
  • Miód z mniszka lekarskiego posiada też właściwości regulujące zaburzenia miesiączkowania, pozytywnie wpływa na pracę jajników.

Gdzie kupić miód z mniszka lekarskiego?

Miód z mniszka lekarskiego można kupić w sklepach zielarskich, w niektórych aptekach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Litr miodu z mniszka lekarskiego kosztuje 45-60 złotych.

Sprawdź także: https://naturalnieozdrowiu.pl/czy-miod-sie-psuje/

Źródła:

  1. „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół”, Przegląd Readers Digest, 2000
  2. „Apteka Pana Boga”, Treben M., Purana, 2022
  3. „Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować”, Gorzkowska M., Wydawnictwo Bosz 2020
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły