Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwoZiołaMniszek lekarski Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

autor: Anna Jarosz

Miód pszczeli uzyskany z mniszka lekarskiego uznawany jest za jeden z najzdrowszych miodów. Zawiera cenne składniki mineralne i ważne dla zdrowia witaminy. Dlatego też jest chętnie stosowany w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Miodem z mniszka lekarskiego nazywa się także syrop, który możemy przygotować samodzielnie. A zatem, jak zrobić miód z mniszka lekarskiego, który ma właściwości wspomagające procesy oczyszczania organizmu.

Aby zrobić miód, którego głównym składnikiem jest mniszek lekarski, należy zebrać rozwinięte kwiaty mniszka, najlepiej w miejscu wolnym od zanieczyszczeń i spalin. Samodzielnie przygotowany miód z mniszka lekarskiego z powodzeniem zastąpi miód naturalny.

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku.

Kwiaty mniszka lekarskiego na miód najlepiej zbierać wczesną wiosną, czyli pod koniec kwietnia lub w maju, ponieważ wtedy zawierają najwięcej składników, które wzmacniają układ odpornościowy.

Kwiaty najlepiej zbierać w suchy i słoneczny dzień. Kwiatów mniszka lekarskiego nie należy myć, aby nie spłukać cennego pyłku. Wystarczy luźno ułożyć je na papierowych ręcznikach lub białym płótnie, aby pozbyć się mieszkających w nich owadów. Kwiaty mniszka lekarskiego pozostawiamy na świeżym powietrzu na kilka godzin.

Miód z mniszka lekarskiego – składniki

Aby przygotować miód z mniszka lekarskiego należy zgromadzić:

  • około 400-500 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1l wody
  • 1kg cukru
  • 1 lub 2 mniejsze cytrynAby uniknąć liczenia kwiatów mniszka lekarskiego, należy przyjąć, że potrzebną ilość kwiatów mniszka uzyskamy, gdy uzbieramy litrowy garnek ciasno ubitych koszyczków kwiatowych.

Miód z mniszka lekarskiego – przepis

  1. Kwiaty mniszka zalewamy litrem wody i lekko je ugniatamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po tym czasie przerywamy gotowanie i odstawiamy wywar do ostygnięcia.
  2. Po wystudzeniu wywar wkładamy do lodówki lub stawiamy w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej na 24 godziny, a minimum na całą noc.
  3. Ponownie gotujemy i studzimy wywar. Po wystudzeniu starannie odciskamy cały sok, najlepiej przez gazę lub tetrę. Kwiaty mniszka wyrzucamy np. na kompostownik.
  4. Do wyklarowanego soku, dodajemy sok z jednej lub dwóch mniejszych cytryn i cukier.
  5. Znów gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania (drewnianą łyżką) aż do uzyskania konsystencji płynnego miodu (co zajmuje 1-2 godziny). Trzeba uważać, aby nadmiernie nie odparować wywaru. To ważne, bo zbyt gęsty miód po ostygnięciu skrystalizuje się, będzie twardy i nieprzydatny.
  6. Gorący miód z mniszka lekarskiego rozlewamy do wyparzonych słoiczków, starannie zakręcamy i stawiamy na wieczku.
  7. Cały miodek przechowujemy w temperaturze pokojowej. Miód zachowuje swoje właściwości prozdrowotne przez 12 miesięcy.

Syrop z mniszka lekarskiego z miodem

Szykując syrop z mniszka lekarskiego, który często nazywa się miodem, zamiast cukru możemy użyć prawdziwego miodu.

Proces przygotowania jest taki sam, jak w przypadku korzystania z cukru. Tyle, że – w przypadku zachowania tych samych proporcji, co w pierwszym przepisie – zamiast cukru dodajemy trzy czubate łyżki miodu.

Nalewka z mniszka lekarskiego z miodem

Z kwiatów mniszka lekarskiego najczęściej przygotowuje się syrop pomagający zwalczyć przeziębienie czy uciążliwy kaszel. Kwiaty mniszka lekarskiego mogą posłużyć także do przygotowania doskonałej nalewki, która pita z umiarem ma dobroczynny wpływ na organizm.

Nalewka z mniszka lekarskiego – składniki

  • 100 sztuk świeżych, czyli 4 ubite szklanki rozwiniętych kwiatów mniszka
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 cytryny

Nalewka z mniszka lekarskiego – przepis

  1. Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego należy przebrać, oczyścić i oddzielić płatki od zielonych części koszyczków kwiatowych. Płatki mniszka lekarskiego rozkładamy na papierowych ręcznikach i pozostawiamy na noc, aby wyszły z nich drobne owady.
  2. Rano płatki mniszka lekarskiego wkładamy do słoja.
  3. Cytryny należy dobrze umyć i sparzyć skórkę. Pokrojone w plastry owoce dodajemy do płatków mniszka lekarskiego. Całość zalewamy spirytusem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Następnie odcedzamy uzyskaną miksturę i przelewamy przez papierowy filtr do kawy, aby uzyskać klarowny płyn.
  4. W przegotowanej i ostudzonej wodzie rozpuszczamy miód. Syrop dodajemy do nalewu, starannie mieszamy i rozlewamy do butelek. Zakorkowane butelki odstawiamy na 5-6 tygodni. Po tym czasie można się delektować nalewką.

Zobacz także: https://naturalnieozdrowiu.pl/krem-z-mniszka-lekarskiego/

Na co jest dobry miód z mniszka lekarskiego?

Miód z mniszka znajduje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce:

1.     dolegliwości ze strony wątroby i dróg żółciowych,

2.     schorzeń układu moczowego i nerek,

3.     niestrawności, problemach trawiennych i zaburzeniach żołądkowych,

4.     przeziębienia i grypy,

5.     bólów reumatycznych,

6.     stanów osłabienia,

Miód z mniszka lekarskiego – właściwości lecznicze

  • Miód z mniszka lekarskiego zawiera witaminy A, C i D, które wzmacniają układ odpornościowy oraz kostny.
  • Łagodzi podrażnienia gardła i chrypę a także łagodzi dokuczliwy kaszel..
  • Zawarte w nim witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy.
  • W miodzie z mniszka lekarskiego znajdują się cenne składniki mineralne takie jak potas, magnez, żelazo i krzem, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i odpornościowy.
  • Garbniki pochodzące z mniszka lekarskiego mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dlatego są one przydatne w profilaktyce i leczeniu przeziębień, grypy oraz różnego typu infekcji.
  • Miód z mniszka lekarskiego zawiera także flawonoidy, które działają detoksykacyjnie i triterpeny obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi.Związki te wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne.
  • W miodzie z mniszka lekarskiego obecna jest także asparagina wspomagająca procesy poznawcze, inulina, która chroni jelita przed infekcjami, kwas krzemowy przyspieszający gojenie się ran oraz kwasy polifenolowe, które mają właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne.
  • Miód z mniszka lekarskiego posiada też właściwości regulujące zaburzenia miesiączkowania, pozytywnie wpływa na pracę jajników.

Gdzie kupić miód z mniszka lekarskiego?

Miód z mniszka lekarskiego można kupić w sklepach zielarskich, w niektórych aptekach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Litr miodu z mniszka lekarskiego kosztuje 45-60 złotych.

Sprawdź także: https://naturalnieozdrowiu.pl/czy-miod-sie-psuje/

Źródła:

  1. „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół”, Przegląd Readers Digest, 2000
  2. „Apteka Pana Boga”, Treben M., Purana, 2022
  3. „Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować”, Gorzkowska M., Wydawnictwo Bosz 2020

Podobne artykuły