Mleko roślinne – jak zrobić je w domu?

Mleko roślinne (zwane też napojem roślinnym) to jeden z tych produktów, które w ostatnich latach niezwykle zyskały na popularności. Wpisując się tym w trend zainteresowania kuchnią roślinną. Mleka roślinne nie są jednak wynalazkiem naszych czasów, gdyż stosuje się je od wieków choćby w kuchniach azjatyckich. Mleko migdałowe, ryżowe, owsiane czy z orzechów nerkowca? Na które masz dzisiaj ochotę? Sprawdź, jak zrobić je samemu w domu.
Mleko roślinne - jak zrobić je w domu? Mleko wegańskie z orzechów.

Po mleko roślinne chętnie sięgają weganie i osoby z nietolerancją laktozy, ale nie tylko. Mleko krowie  jest silnym alergenem, zawiera zbyt mało węglowodanów, za dużo białka oraz szkodliwą dla człowieka kazeinę (potrzebną cielętom do wzrostu kopyt i rogów), często powoduje m.in.ospałość. A mleko krowie pasteryzowane, sprzedawane w kartonach jest po prostu produktem wysoko przetworzonym.

Dzisiaj nie ma najmniejszego problemu by znaleźć mleko roślinne nawet w osiedlowym sklepiku. Warto jednak pamiętać, że są to najczęściej produkty z niekorzystnymi dodatkami takimi jak cukier czy stabilizatory i zagęszczacze jak wzbudzający wiele kontrowersji karagenem.

Jeśli chcemy żywić się naturalnymi, wspierającymi zdrowie produktami warto pokusić się o zrobienie mleka roślinnego w domu. Nie potrzebujemy do tego skomplikowanych sprzętów ani szczególnych umiejętności. Zyska na tym także nasza kieszeń.

Mleko roślinne z orzechów - mleko wegańskie.

Mleka roślinne można robić m.in. z migdałów, nerkowców, orzechów laskowych, soi, ryżu, kokosu, jagły, płatków owsianych, konopi i lnu.

Zasadą, którą warto zapamiętać jest namaczanie orzechów i ziaren w filtrowanej wodzie przed przystąpieniem do produkcji mleka. Pozbywamy się w ten sposób inhibitorów enzymów oraz kwasu fitynowego oraz aktywujemy składniki odżywcze i sprawiamy, że łatwiej trawimy orzechy i ziarna.

Wszystkie roślinne mleka wolne są od cholesterolu, zatem polecane są osobom zagrożonym choroba wieńcową. Obniżają ryzyko udaru mózgu czy zawału serca.

MLEKO RYŻOWE

Wspaniale orzeźwia. Mleko ryżowe jest dobrą opcją dla osób z nietolerancjami, uczulonymi np. na orzechy czy soję. Wspomaga ochronę skóry (dzięki m.in. kwasowi para- aminobenzoesowemu), co sprzyja spowolnieniu procesu powstawania zmarszczek. Wzmacnia system odpornościowy. Lepiej trawione niż mleko zawierające laktozę. Mleko roślinne na bazie ryżu jest niskokaloryczne.

Mleko ryżowe - mleko roślinne dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.

Przepis na mleko ryżowe

Składniki:

  • 50 g pełnoziarnistego ryżu
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • szczypta cynamonu

Jak to zrobić?

Do gotującej się wody wsyp ryż i gotuj, aż ziarna staną się miękkie, ale nie rozgotowane (ok 35-45 min). Gdy ostygnie zmiksuj na gładka konsystencję. Przecedź przez gazę. Dodaj syrop z agawy i cynamon. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku. Zużyj wciągu 3-4 dni. Jeśli mleko się rozwarstwiło – przed użyciem potrząśnij butelką.

MLEKO MIGDAŁOWE

Mleko roślinne z migdałów jest bardzo uniwersalne, można je pić jako samoistny napój, dodawać do wypieków czy śniadaniowych owsianek. Ma niską kaloryczność i nie zawiera tłuszczów nasyconych. Wspomaga układ nerwowy. Dobrze wpływa na kości (zawiera wapń i fosfor). Jest także źródłem witaminy A. Nie zawiera laktozy.

Mleko migdałowe - mleko roślinne dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.

Przepis na mleko migdałowe

Składniki:

  • 150 g namoczonych, odcedzonych migdałów
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • kilka kropel

Jak to zrobić?

Zmiksuj migdały z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji (min. 2 min). Przecedź przez gazę do miski, wyciskając z pulpy tyle mleka ile się da. Jeśli chcesz dodaj syrop z agawy i wanilię. Solidnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku. Zużyj w ciągu 3-4 dni. Jeśli mleko się rozwarstwiło – przed użyciem potrząśnij butelką. Pozostałą migdałowa pulpę możesz wykorzystać np. do ciasteczek.

MLEKO OWSIANE

Tanie mleko roślinne. Zrobimy je szybciej niż mleka orzechowe, bo namaczanie trwa tutaj tylko 30 minut. Sprzyja poprawie pamięci oraz koncentracji. Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i pomaga zapobiegać anemii. Poprawia nastrój, ma właściwości antydepresyjne.

Mleko owsiane - mleko roślinne dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.

Przepis na mleko owsiane

Składniki:

  • 130 g płatków owsianych
  • 1 litr wody
  • 1 -1,5 łyżki syropu z agawy

Jak to zrobić?

Namocz płatki przez pół godziny, wypłucz i odcedź. Zmiksuj płatki z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecedź przez gazę do miski, wyciskając z pulpy tyle mleka ile się da. Jeśli chcesz dodaj syrop z agawy. Dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku. Zużyj wciągu 3-4 dni. Jeśli mleko się rozwarstwiło – przed użyciem potrząśnij butelką.

MLEKO Z NERKOWCÓW

Jedno z najsmaczniejszych mlek. Kremowe i delikatne. Wspomaga system odpornościowy i kości. A także mięśnie i krew. Mleko roślinne z orzechów nerkowca dodaje energii i polepsza samopoczucie. Dobre dla osób z nadwrażliwością pokarmową, lekkostrawne.

Mleko z orzechów nerkowca - mleko roślinne dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.

Przepis na mleko z orzechów nerkowca

Składniki:

  • 120 g nerkowców
  • 1 litr wody
  • 3 namoczone daktyle

Jak to zrobić?

Zmiksuj nerkowce z wodą i daktylami do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecedź przez gazę do miski, wyciskając z pulpy tyle mleka ile się da. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku. Zużyj wciągu 3-4 dni. Jeśli mleko się rozwarstwiło – przed użyciem potrząśnij butelką.

Eksperymentuj!

Mleka roślinne są wdzięcznym polem do eksperymentów smakowym. Warto szukać własnych ulubionych smaków. Dodawać przyprawy – od wanilii i cynamonu po gałkę muszkatołową czy sól. Zmniejszać lub zwiększać ilość wody w zależności od tego jaka konsystencja nam najbardziej odpowiada. Jeśli zamierzamy często robić mleko w domu być może warto zaopatrzyć się w specjalny, niedrogi woreczek do odciskania pulpy i zrezygnować z gazy.

Mleko roślinne wegańskie - z orzechów.

A dla tych, którzy zamierzają robić je codzienne opcją do rozważenia mogą być urządzenia do produkcji roślinnego mleka. Mleko roślinne jest idealną podstawą pysznych i zdrowych smoothies i owsianek. Ich wartości odżywcze możemy jeszcze podnosić dodając m.in. mak, nasiona konopi, sezam, nasiona chia.

Warto pamiętać, że domowe mleko nie dość, że jest produktem naturalnym i atrakcyjnym cenowo, wspiera też naszą Planetę, gdyż nie ma potrzeby kupowania i wyrzucana jednorazowych kartonów.

Sprawdź też przepis na mleko kokosowe.

03.04.2019
Wielkanoc to świętowanie zwycięstwa życia nad śmiercią i w tym duchu można zrobić nawet tradycyjne potrawy na stół, „cruelty free”, do których wystarczą składniki pochodzenia roślinnego.  Domowe słodkie wypieki, sosy, pasztety będą świetnie smakować bez nabiału, a przy tym są zdrowsze. Sprawdź wegańskie przepisy na święta wielkanocne.
08.01.2019
Codziennie rano toczymy wojnę z czasem. Czasem wygrywamy, częściej jednak chwytamy coś na szybko, w „przelocie”. Pamiętajmy jednak, że śniadanie zawsze jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi dostarczyć nam energii, składników odżywczych, witamin. Szczególną uwagę zwrócić powinniśmy na śniadania naszych dzieci – koniecznie, aby zawierały w sobie produkty bogate w magnez, cynk, selen, […]
23.01.2019
Idealne lekarstwo na przeziębienie: skuteczne, naturalne i pyszne! W dodatku robi się je błyskawicznie i każdy z nas ma potrzebne składniki w domu. Oto przepis na domowy syrop imbirowy – także na wersję delux z turbodoładowaniem 🙂 Wypróbuj koniecznie.
10.11.2018
Starasz się wszystko robić najlepiej jak to możliwe? A zastanawiałaś się, czy zawsze warto? Perfekcjonizm bywa zgubny. Tylko jak tu sobie odpuścić?
31.05.2018
Przyroda po raz kolejny nas zaskakuje – właśnie zakwitły lipy! Koniecznie nazbieraj jak najwięcej lipowych kwiatów. Po wysuszeniu zrób z nich pyszną leczniczą herbatę. Pomoże podczas przeziębienia, a zmęczonym i zestresowanym ukoi nerwy i pozwoli na spokojny sen.
12.07.2018
Zagościł w naszych domach na dobre. Plastikowe opakowania są wygodne, lekkie, kolorowe. Ale czy wszystkie są bezpieczne, a jedzenie i picie, które w nich przechowujemy, wciąż jest zdrowe? Przez labirynt pudełek, butelek i pojemników przeprowadza nas dietetyk Anna Słomkowska.