Spis treści
1. Imbirowe ciasteczka na poranne mdłości
Zdrowa przekąska do chrupania pomaga na poranne mdłości. Warto zawsze mieć przy łóżku i zjeść kilka o poranku, gdy dokuczają nudności w ciąży.
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
- ½ szklanki masła orzechowego
- ¾ szklanki wrzątku
- 5 daktyli
- łyżka startego imbiru
- 2 krople ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Jak to zrobić?
Suszone daktyle zalej ¼ szklanki wrzątku, gdy zmiękną zmiksuj je lub rozgnieć widelcem. Pozostałe pół szklanki wlej do płatków owsianych. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Uformuj z nich płaskie ciasteczka (inaczej będą w środku wilgotne), ułóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (poznasz po tym, że są dobre gdy zaczną brązowieć).
2. Koktajl z bananem, kakao i fasolą – uspokaja i reguluje ciśnienie
Działa uspokajająco: zarówno fasola, banan jak i kakao zawierają składniki o właściwościach relaksacyjnych (np. tryptofan). Dostarczają nam dużo potasu i magnezu, regulują ciśnienie krwi. To również smaczny deser!
Składniki:
- 100 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
- 100 ml mleka roślinnego (np. owsianego lub migdałowego)
- 1 banan
- 1 łyżeczka kakao
- ½ mango (opcjonalnie)
Jak to zrobić?
Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe!
3. Silny koktajl – bogactwo żelaza i witaminy C
Pyszny koktajl dla wszystkich mam, które mają w ciąży problemy z anemią. Witamina C pomaga w szybszym przyswajaniu żelaza.
Składniki:
- 1 burak
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 cm imbiru
- ½ pęczka natki pietruszki
- szklanka wody (opcjonalnie)
Jak to zrobić?
Wyciśnij sok ze wszystkich składników, lub zblenduj je z dodatkiem szklanki wody.
Dieta w ciąży – sprawdź, dlaczego powinnaś jeść tylko ekologiczne produkty!
4. Śledzie w oleju lnianym – bomba omega-3
Składniki:
- 300 g matiasów śledziowych (wybieraj te bez dodatków, ewentualnie z oleju. Jeżeli są solone, dobrze je opłucz, bo nadmiar sodu może być dla Ciebie szkodliwy)
- 100 ml oleju lnianego
- 2 spore cebule
- szczypta curry
Jak to zrobić?
Śledzie pokrój na mniejsze paski, cebulę w piórka. Wkładaj je na przemian do słoika. Na wierzch posyp curry i zalej olejem lnianym. Przed jedzeniem najlepiej odczekać przynajmniej dobę.
5. Sałatka z brokułem, batatem i fetą – źródło wapnia
Składniki:
- ½ brokuła
- 1 mały pieczony batat
- 1 mały pieczony burak
- 3 łyżki fety
- 2 łyżki pestek dyni
- ½ awokado
- łyżka octu balsamicznego
- kilka gałązek kolendry
Jak to zrobić?
Buraka i batata najlepiej upiec w piekarniku, gdy pieczesz coś innego. Zajmie to około 20-30 minut w 180 stopniach. Brokuła ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Pieczone warzywa, awokado i fetę pokrój w grubą kostkę, brokuła podziel na różyczki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, posyp siekaną kolendrą.
6. Kasza gryczana z warzywami – mnóstwo magnezu
Składniki:
- ½ kubka kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- mała cukinia
- kilka pieczarek
- 2 łyżki ugotowanej soczewicy, cieciorki lub groszku
- garść szpinaku lub jarmużu
- garść pestek słonecznika
- natka pietruszki do posypania
Jak to zrobić?
Kaszę ugotuj w szklance lekko osolonej wody. Jeżeli lubisz kaszę prażoną, wsyp ją na suche dno garnka, praż ok. 2 minut mieszając, następnie zalej wodą. Na suchą patelnię wsyp pestki słonecznika, upraż chwilę i przesyp do miseczki. Na patelnie wlej oliwę lub olej rzepakowy i wrzuć na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili pokrojone pieczarki i cukinię. Na koniec wrzuć zielone liście, lekko przesmaż i po minucie zdejmij patelnię z kuchenki. Na talerzu wymieszaj kaszę z warzywami, posyp pestkami słonecznika i siekaną natką pietruszki.
Więcej przepisów Kasi oraz porad dietetycznych dla przyszłych mam znajdziecie w książce Doroty Mirskiej-Królikowskiej „CUDowne 9 miesięcy”. Zapraszamy do lektury!