Gruszki znane są ze swych właściwości nawilżających, natomiast migdały – wykrztuśnych. Zatem kompot z gruszek i migdałów znakomicie rozrzedzi gęstą wydzielinę w drogach oddechowych, dzięki czemu łatwiej ją będzie odkrztusić i swobodniej odetchnąć. To sprawdzony sposób na kaszel.
Spis treści
Jak zrobić kompot gruszkowo-migdałowy?
Składniki:
- kilka gruszek
- garść migdałów
- 1-1,5 l wrzącej wody
Obierz kilka gruszek (najlepiej ekologicznych) i pokrój na kawałki. Zalej wrzątkiem garść migdałów i zdejmij z nich skórki. Włóż je do garnka, zalej 1-1,5 litra wrzątku i ugotuj kompot. Przestudź i w razie męczącego kaszlu popijaj ciepły tak często jak masz ochotę, a owoce i migdały zjedz.
Jak polepszyć smak kompotu z gruszek i migdałów?
Jeśli smak kompotu będzie dla ciebie zbyt mdły, możesz podczas gotowania do gruszek i migdałów dodać:
- 2-3 kawałki korzenia imbiru lub szczyptę papryczki chili – dodatkowo cię rozgrzeje, co pomaga szybciej poradzić sobie z przeziębieniem;
- kilka goździków – mają silne działanie wiruso- i bakteriobójcze, więc przy okazji pomogą ci w walce z infekcją;
- łyżeczkę miodu gryczanego lub spadziowego – te miody mają konkretny, intensywny smak, działają bakteriobójczo i wzmacniają odporność;
- pół łyżeczki cynomonu w proszku lub całą laskę – ta intensywna w smaku przyprawa ma działanie antyseptyczne i zwalcza wolne rodniki, a więc warto używać jej jak najczęściej podczas choroby. Odrobina cynamonu dziennie dodawana do potraw poprawia także nastrój, dzięki czemu łatwiej przetrwasz do końca infekcji.
Kompot z gruszek na kaszel
Znakomitym, naturalnym lekiem na kaszel będzie też bardziej gęsty i słodszy syrop z gruszek. Robi się go dosłownie w kwadrans. 2-3 duże gruszki obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i zalej litrem wody. Żeby wzmocnić działanie gruszek, dodaj jeszcze kilka plasterków korzenia imbiru, kilka goździków i laskę cynamonu. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie, przestudź do lekko ciepłej temperatury, dodaj cztery łyżki dobrego miodu oraz ewentualnie dwie łyżki syropu z malin. Zamieszaj, przecedź i przelej do butelki. Gotowe. Tak przygotowany syrop z gruszek przechowuj w lodówce i popijaj po łyżce w ciągu dnia.
Kompot z gruszek – medycyna chińska
Chińczycy polecają kompot z gruszek jako znakomity naturalny lek na suchy, męczący kaszel. Polecany jest przez lekarzy medycyny chińskiej gdy dokucza nam suchość płuc ale jednocześnie wilgoć w górnych drogach oddechowych. Gruszki pomagają upłynnić i pozbyć się wydzieliny z zatok i oskrzeli a jednocześnie nawilżają płuca – łagodzą nieprzyjemne uczucie suchości i palenia w klatce piersiowej.
Jeśli kaszel jest silny, do gotującego się kompotu z gruszek można dodać kawałki korzenia traganka błoniastego, który dodatkowo wzmacnia qi śledziony i płuc. Warto mieć korzeń traganka w domu, bo jest jednym z najsilniejszych adaptogenów i silnie wspiera odporność organizmu. Możecie używać go jesienią i zimą gdy będziecie gotować zupy mocy!